Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШЕСТ СМРТОНОСНИХ МЕТАКА ПРИМИО У ЛЕЂА: Годишњица убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици

16.01.2021. 07:15
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Oliver Ivanović
Оливер Ивановић / Извор: Србија Данас

Исход судског поступка се и даље не назире

Пре тачно три године, 16. јануара, у Косовској Митровици убијен је Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда".

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ У ИСТРАЗИ! Рођак Златана Ибрахимовића зарио нож у срце најбољем другу?

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ У ИСТРАЗИ! Рођак Златана Ибрахимовића зарио нож у срце најбољем другу?

ВЛАСНИКУ ЛОКАЛА КОМШИЈА ЈАВИО ДА МУ ГОРИ РЕСТОРАН У САВАМАЛИ: Ватрогасци и полиција на терену

ВЛАСНИКУ ЛОКАЛА КОМШИЈА ЈАВИО ДА МУ ГОРИ РЕСТОРАН У САВАМАЛИ: Ватрогасци и полиција на терену

ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Милорад (39) пронађен мртав у Дунаву

ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Милорад (39) пронађен мртав у Дунаву

Непознати нападачи пуцали су око 8:30 часова на њега док је улазио у просторије странке. Без знакова живота примљен је у болницу у Косовској Митровици, где је убрзо и ванично проглашена смрт.

Тзв. косовско Специјално тужилаштво подигло је тек 2. децембра 2019, готово две године после убиства, оптужницу против шест особа. Ни данас, после пуне три године нису пронађени ни убица ни налогодавац.

Оптужница је подигнута против шест особа - Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима, у саизвршилаштву.

Исход судског поступка се и даље не назире. Након неколико одржаних рочишта и приговора на садржај оптужнице, које су уложили адвокати окривљених, Апелациони суд је крајем прошле године вратио предмет на поновно одлучивање Првостепеном суду. Још тада је адвокат Дејан Васић рекао да такав поступак није до сада забележен у судској пракси.

Он је тада истакао да у истрази ништа није учињено да би се утврдило ко је убио Ивановића, а још мање ко је убиство наложио. 

Три исте оптужнице

Оптужница је подизана три пута против истих људи и за исто кривично дело. Прве две оптужнице враћене су на допуну, а одложено је и припремно рочиште у децембру прошле године, по трећој оптужници јер са албанског није преведена на српски језик, иако су према писању медија, оптужени пристали да им се она прочита на језику на ком је написана, а касније достави преведена.

Друга оптужница је била крајем септембра враћена тужилаштву одлуком Апелационог суда у Приштини који је усвојио жалбе бранилаца против одлуке првостепеног суда о потврђивању оптужнице.

Нова оптужница подигнута је 11. децембра прошле године, међутим, како је тада рекла адвокатица оптужене Силване Арсовић Јована Филиповић, новом оптужницом се Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара и њена клијенткиња, уместо за "помоћ у извршењу дела тешког убиства" сада терете за извршење самог убиства.

У претходном поступку одржано је само једно рочиште 11. фебруара када су се оптужени изјаснили да нису криви.

Одлагање на неодређено време

Само недељу дана касније, десетог децембра прошле године рочиште је одложено на неодређено време.

До одлагања је дошло због предлога који је упутио нови адвокат оптуженог Радета Басаре Том Гаши. У предлогу се тражи да се он изузме из поступка, иако како за себе каже, он већ годину дана није учествовао у саслушању Басаре, као ни подношењу жалби.

Удовица Оливера Ивановића и СДП сумњају у намере приштинских правосудних органа

Грађанска иницијатива СДП оценила је, поводом треће годишњице убиства лидера странке Оливера Ивановића, да истрага о том злочину "не да није напредовала, већ је отишла корак назад" због, како су навели, опструкције истражних органа у Приштини.

Они су позвали Владу Србије и институције у Приштини, као и међународне институције да се посвете истрази и тако привреду правди убице Оливера Ивановића.

Имам пуно информација, склапам неку своју слику и покушавам да дођем до истине, када будем, и ако икада будем сасвим сигурна, рећи ћу ко је убио Оливера - говорила је удовица Оливера Ивановића, Милена, пре неколико месеци.

Она је у претходним изјавама више пута истицала да сумња у намере приштинских правосудних органа као и да је разочарана, јер и даље нема имена убица и налогодаваца.

Ивановић погођен са 6 метака у леђа

На лидера ГИ СДП, према детаљима оптужнице, пуцано је са 6 хитаца из аута "Опел астра", без регистарских таблица и са затамњеним стаклима.

Убица и један или више његових помагача кобног јутра возилом су пратили Ивановића од његовог стана у Улици Лоле Рибара, прошавши поред споменика цару Лазару, после чега су га претекли и у аутомобилу сачекали испред страначких просторија у Сутјеској улици. Када је Ивановић стигао близу капије дворишта у којем су смештене канцеларије ГИ СДП, убица је са задњег седишта отворио ватру на њега.

Према резултатима обдукције, Ивановић је погођен са шест метака у горњи део грудног коша.

Атентатори су истим аутомобилом побегли према Медицинској школи и, даље, ка насељу Брђани, где су у Улици војводе Путника, запалили "астру". Иако је спаљено возило брзо пронађено, у њему нису откривени трагови.