Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СИНОВИ УБИЦЕ ПОЧИНИЛИ ИДЕНТИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ: Ево каква им будућност следи, иза решетака сигурно - доживотна можда

13.04.2022. 19:01
Пише:
Србија Данас/Курир
Sinovi ubice
Синови убице / Извор: Фото: Printscreen/Facebook

Милош Игњатовић (33) и Илија Глишовић (21) синови су који су у размаку од само двадесет дана на готово идентичан начин убили своје родитеље, могли би да избегну доживотну робију уколико се испостави да су у време извршења језивих злочина били неурачунљиви!

Њих двојица тренутно се налазе на истом месту - у Специјалној затворској болници у Београду, а вештаци психијатри ће утврдити да ли су они способни за суђење или не.

Подсетимо, Игњатовић је осумњичен да је 21. марта хицима из пушке пресудио родитељима Андреји (72) и Гордани (62) на породичном имању у Кусатку код Смедеревске Паланке, а потом се свукао го и понављао да је "Бог и Исус Христ". Он због психичког стања није испитан пред Вишим тужилаштвом у Смедереву, али му је одређен притвор и одмах је спроведен у Специјалну затворску болницу. Илија Глишовић из чачанског насеља Атеница, прошлог петка је заклао оца Милана (58), мајку Слађану (50) и деду Сретена (87). После злочина понашао се малтене исто као и Милош, односно није изнео одбрану и одмах је упућен у затворску болницу.

УЖАС У ЛЕСКОВЦУ! Аутомобил покосио бициклисту и то испред улаза у болницу

УЖАС У ЛЕСКОВЦУ! Аутомобил покосио бициклисту и то испред улаза у болницу

УЛЕТЕО У ПРОДАВНИЦУ, ПА СЕ СРУШИО У ЛОКВИ КРВИ! Сведоци испричали детаље напада на младића у Новом Саду (ФОТО)

УЛЕТЕО У ПРОДАВНИЦУ, ПА СЕ СРУШИО У ЛОКВИ КРВИ! Сведоци испричали детаље напада на младића у Новом Саду (ФОТО)

"СМАТРА СЕ ОПАСНИМ ЗА ДРУШТВО" Ево шта се дешава са Пријепољцем који је напао путнике у аутобусу усред Немачке (ФОТО)

"СМАТРА СЕ ОПАСНИМ ЗА ДРУШТВО" Ево шта се дешава са Пријепољцем који је напао путнике у аутобусу усред Немачке (ФОТО)

- Оба младића осумњичена за убиство родитеља биће вештачена и утврдиће се да ли су у тренутку извршења злочина били урачунљиви. Ако се докаже да су били неурачунљиви, њима би уместо доживотне робије, која је максимална прописана казна за тешко убиство, могла бити досуђена мера обавезног лечења и чувања у психијатријској установи - каже извор.

Пресуде у Србији

Осуђени на меру обавезног лечења

У Србији је и раније било случајева да оптужени за најтеже злочине уместо затворске казне, добију обавезну меру лечења у психијатријској установи. Међу њима налази се и масовни убица Никола Радосављевић, познат по деветоструком убиству у Јабуковцу, али и Данијел Јакупек из Бановаца, који је убио дечака Луку Опачића и његовог ујака Василија.

- Радосављевић је у јулу 2007. у Јабуковцу убио деветоро и ранио двоје, живећи у убеђењу да је под дејством црне магије. Покушао је самоубиство, али је преживео и уместо максималне казне осуђен је на доживотно лечење - каже извор.

Јакупек је, исте године искасапио свог друга Василија и његовог сестрића Луку, спаковао их у кесе и бацио у Дунав. Ухапшен је почетком септембра исте године, а касније му је одређена мера доживотног лечења. На списку осуђених на обавезну меру лечења налази се и мајка (33) која је пре четири године у Лесковцу кроз прозор бацила свог тромесечног сина.

Адвокат Небојша Милосављевић објашњава да се после сваког убиства психијатријски вештачи осумњичени, како би се утврдила њихова урачунљивост и способност да схвати дела која је учинио.

- Особа може бити урачунљива, смањено урачунљива и битно смањено урачунљива, што наравно има ефекта на изрицање кривичне санкције. Када су у питању људи склони опијатима, њихова урачунљивост је већ компромитована, али комисије стручњака су ту да дају процену - каже Милосављевић и наставља:

- Иако су извршили дела за која је прописана максимална затворска казна, они могу бити осуђени на меру лечења и чувања у психијатријској установи, ако се покаже да су били неурачунљиви. У теорији, постоји могућност да особа која је уместо затворске казне добила меру лечења кроз одређени временски период, када се утврди да је здрава, изађе на слободу, али у пракси се то не дешава тако често, нарочито када се ради о извршиоцима два или три убиства - закључује Милосављевић.

СЗБ

445 особа на лечењу У Управи за извршење кривичних санкција кажу да се на психијатријској мери чувања и лечења тренутно налази 445 особа. Неки међу њима, наводе, осуђени су и на затворске казне. Како објашњавају, особи која је једном осуђена на меру чувања и лечења, ова мера може бити и укинута.

Милош Игњатовић, као и Илија Глишовић, имао је проблема са наркотицима, а истрага је показала да је злочин извршио под дејством опијата.

- Њему је током прве ноћи у притворској јединици више пута позлило, па је вођен и код лекара, а сутрадан је превезен у болницу - каже извор.