Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШИРИ СЕ ПАНИКА! Огласили се из Владе Србије: Ево да ли ће дечак-убица бити пуштен на слободу

28.10.2023. 15:45
Пише:
Србија Данас/Курир
Ribnikar
Рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Иако је јавна расправа о изменама Закона о заштити лица са менталним сметњама завршена, у јавности су се појавила погрешна тумачења предложених измена.

Након трагедија које су се догодиле у Србији почетком маја, када је у две пуцњаве - у основној школи у Београду и код Младеновца - убијено 19 особа, приступило се анализи закона и прописа који уређују област менталног здравља, а током лета вођена је и јавна расправа о предложеним изменама Закона о заштити лица са менталним сметњама.

ДЕЧАКА-УБИЦУ ЧЕКА ПАКАО! Почело суђење за масакр у "Рибникару", адвокат тражио присуство починиоца личноFoto: Shutterstock, DruÅ¡tvene mreže

ДЕЧАКА-УБИЦУ ЧЕКА ПАКАО! Почело суђење за масакр у "Рибникару", адвокат тражио присуство починиоца лично

30 СЕКУНДИ КОЈЕ СУ МОГЛЕ ДА СПРЕЧЕ МАСАКР У РИБНИКАРУ: Кључни сведок открио НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ како је трагедија могла бити избегнутаdecakubica

30 СЕКУНДИ КОЈЕ СУ МОГЛЕ ДА СПРЕЧЕ МАСАКР У РИБНИКАРУ: Кључни сведок открио НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ како је трагедија могла бити избегнута

"ПРОКЛИЊЕМ ДАН КАДА ЈЕ ДОШАО У НАШЕ ОДЕЉЕЊЕ" Први пут се огласила разредна дечака-убице из "Рибникара"Kosta Kecmanović

"ПРОКЛИЊЕМ ДАН КАДА ЈЕ ДОШАО У НАШЕ ОДЕЉЕЊЕ" Први пут се огласила разредна дечака-убице из "Рибникара"

Допуне овог закона предложило је Министарство здравља након масакра у ОШ "Владислав Рибникар" у ком је дечак од 13 година убио деветоро деце и чувара, а за кога нема прецизног решења шта с њим радити будући да није кривично одговоран, а смештен је у Клинику за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду.

Иако је јавна расправа о изменама овог закона завршена, у јавности су се појавила погрешна тумачења предложених измена Закона о заштити лица са менталним сметњама, да захваљујући њима дечак убица из "Рибникара" може бити пуштен на слободу.

Будући да је реч о опасној заблуди која може да узнемири и шири панику у јавности, из врха власти демантују таква неоснована тумачења.

- Шансе да дечак буде пуштен на слободу су нула. Ми до сада нисмо имали овакав случај у Србији и морали смо правно да се тиме бавимо, али измене Закона о заштити лица са менталним сметњама односе се више на успостављање установа за смештај таквих лица, а не да они буду пуштени на слободу - наводи извор из Владе Србије.

Подвлачи и да је изузетно опасно погрешним тумачењем измена закона ширити панику у јавности.

Породице жртава траже одштету

У Палати правде 20. октобра почело је суђење родитељима дечака убице по приватним тужбама 27 чланова породице жртава из ОШ "Владислав Рибникар".

У питању је парнични поступак по пријави коју су породице поднеле, а у којој су истакле имовинско правни захтев због претрпљеног душевног бола услед смрти блиског лица, као и због страха.

Оцу и мајци дечака убице је привремено забрањено да располажу некретнинама и новцем. Подсетимо, против мајке дечака убице је већ поднета једна тужба - њу су тужила четири члана породице једне од жртава пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар", они су затражили одштету у износу од око 300.000 евра.

Како је раније писано, нацрт допуна Закона о заштити лица са менталним сметњама предвиђа да деца млађа од 14 година која почине злочине, а која иначе по закону не могу кривично одговарати, убудуће би требало да буду смештена у посебним одељењима психијатријских установа с обезбеђењем, а ту могу бити и без сагласности родитељи или старатеља, с којима може бити забрањен и сваки контакт.

Оптужнице против родитеља

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака који је 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара те установе.

Отац дечака убице се терети да је обучавао сина да рукује оружјем, да га је водио у стрељану, као и да оружје којим је дечак убио вршњаке, није држао по прописима.

Против мајке дечака убице се води поступак због недозвољеног ношења и држања оружја, будући да је на једној чаури у кабинету историје пронађен њен ДНК.

Тужилаштво је затражило да отац буде осуђен на максималну казну од 12 година затвора, а за мајку је предложено 2 године и 6 месеци затвора.

Отац дечака убице ухапшен је 3. маја и од тада је у притвору, док се његова мајка брани са слободе, али јој је забрањено да прилази, састаје се и комуницира са сином, јер је он предложен као сведок у оптужници.

- Психијатријска експлорација, односно дијагностика тока, праћења болести и лечење, чије се трајање не може унапред предвидети, деце која нису кривично одговорна у време извршења кривичних дела за која је прописана казна затвора од најмање 10 година, а која због испољених менталних сметњи представљају озбиљну опасност за друга лица, спроводи се у посебном организационом делу психијатријске установе, затвореног типа и са посебним обезбеђењем - стоји у нацрту допуна закона у ком се додаје да о томе увек одлучује суд.