Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШОКАНТНА ОДЛУКА СУДА: Упркос планирању свирепих убистава ОБОРЕНА оптужница против кавачког клана

02.07.2021. 21:57
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Facebook printscreen/najvaznijevesti/ Вељко Беливук - Србија Данас

Обреновчане су у црногорској полицији довели у везу са Вељком Беливуком, десном руком шефа "кавчана" Радоја Звицера.

Обреновчани Никола Мирић (35) и Јован Тркуља (35), осумњичени за покушаје ликвидација шефа "шкаљарског клана" Јована Вукотића и Милића Миње Шаковића, који се у полицијској евиденцији води као шеф подгоричког огранка "шкаљараца", као и Вукотићевог телохранитеља Марка Мартиновића, ослобођени су тих оптужби пред Врховним судом Црне Горе, као и њихови саучесници из Подгорице полицајац Александар Вељовић (30) и Јован Мирановић (41).

СПЕЦИЈАЛИСТА УПОЗОРАВА: Ево без чега НИКАКО НЕ СМЕТЕ да кренете на путовање! 

СПЕЦИЈАЛИСТА УПОЗОРАВА: Ево без чега НИКАКО НЕ СМЕТЕ да кренете на путовање! 

МАФИЈАШИ СЕ КРИЈУ ИЗА ЛАЖНИХ ИСПРАВА! За фалсификован пасош дају и 20.000 евра - ово су тајни идентитети шкаљараца и кавчана

МАФИЈАШИ СЕ КРИЈУ ИЗА ЛАЖНИХ ИСПРАВА! За фалсификован пасош дају и 20.000 евра - ово су тајни идентитети шкаљараца и кавчана

"ЗА ЦЕО ЖИВОТ НЕ ПРОЖИВЕ ОНО ШТО МИ ПРОЖИВИМО ЗА ДАН" Због овог је постао легенда новог таласа београдског криминала

"ЗА ЦЕО ЖИВОТ НЕ ПРОЖИВЕ ОНО ШТО МИ ПРОЖИВИМО ЗА ДАН" Због овог је постао легенда новог таласа београдског криминала

Црногорска јавност шокирана је судском одлуком јер су пронађени бројни докази против четворице осумњичених за које се сумња да су деловали у оквиру супарничког "кавачког клана", а који недвосмислено указују на планирање свирепих убистава. Осим што су двојица осумњичених пронађени у стану који су купили преко пута Шаковићеве куће у подгоричком насељу Загорич, одакле су мотрили на сваки његов корак, полиција је открила још неколико штек-станова, а код осумњичених је пронађено оружје намењено за ликвидације: снајпер са пригушивачем, пушке и пиштољи различитих калибара и муниција. Одузето им је и неколико путничких аутомобила, комби и мотор.

У поседу организоване криминалне групе пронађени су и криптовани телефони, преко којих су размењивали информације о кретању својих мета и друге детаље плана за њихово смакнуће. Обреновчане су у црногорској полицији довели у везу са Вељком Беливуком, десном руком шефа "кавчана" Радоја Звицера.

- Осумњичени су данима надгледали Шаковићеву кућу, као и локације на којима станују Јован Вукотић и његов пријатељ и телохранитељ. Сумња се да су Обреновчани доведени да изврше убиства у којима је дефинитивно неко из полиције имао своју улогу. Према сазнањима полиције, Вељовић је јављао пуцачима да ли им прети опасност од полиције, односно да ли им је неко за петама, као и где се налазе полицијске патроле - испричао је извор из црногорске полиције.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Facebook

Врховни суд Црне Горе је, упркос ослобађању оптужби за покушаје убиства, оптуженом четверцу продужио притвор за још три месеца али само због стварања криминалне организације.

- Тужилаштво није понудило доказе против осумњичених за планирање убистава, али им је продужен притвор на још три месеца због стварања криминалне организације. Тркуљи и Мирићу притвор је продужен због опасности од бекства јер су страни држављани, а Мирановићу због опасности од понављања дела јер је и раније осуђиван за стварање криминалне организације - наведено је у образложењу Врховног суда Црне Горе.

Звицеру јављено да побегне

Вођи "кавчана" Радоју Звицеру доушници из полиције су дали информацију, те је побегао пре великих хапшења његових сарадника, у страху да ће пропевати похапшени, између осталог и они који су планирали убиство вође "шкаљараца". Звицер је из Црне Горе преко Босне и Херцеговине и Шпаније побегао у Бразил и Доминиканску Републику. Тамо се већ налазио Никола Вушовић Џони, Звицерова и Беливукова десна рука, за којим је такође расписана црвена Интерполова потерница. Џони и Звицер, према сазнају оперативних служби у Јужној Америци, живе с лажним именима и организују транспорт тона кокаина у западну Европу, пише Newsbeezer.com.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Подсетимо, истрага у овом случају почела је након што је црногорска полиција почетком марта добила информацију да је у Црну Гору ушла особа "којој је плаћено да из снајперске пушке ликвидира Шаковића или двојицу његових пријатеља из клана", и то по налогу "кавачког клана". Инспектори су од тада контролисали комби који је неколико дана био паркиран близу Шаковићеве куће, па се испоставило да га користе Мирић, Тркуља, Вељовић и Мирановић, који су били маскирани у грађевинске раднике.

Српска полиција открила сарадника "кавчана"

Црногорско тужилаштво је путем међународне полицијске сарадње, преко Интерпола, имало информацију да се припрема ликвидација Шаковића у Црној Гори. У томе им је највише помогла сарадња са српском полицијом, која је означила и српског држављанина Зорана Лекића као члана "кавачке групе". Сазнало се да је стан у изградњи на последњем спрату зграде у Загоричу, из којег је требало да се снајпером нанишани Шаковић и лиши живота, Лекић купио 29. јануара ове године за 18.000 евра, а од окривљеног Мирића је приликом хапшења одузето више кључева тог стана.

У том стану пронађен је пиштољ без фабричког броја, силиконске маске, пушчана муниција и двоглед који снима и мери удаљеност до одређене тачке, док је претресом BMW пронађено више канистера бензина, хепо коцки, спорогорећих штапина. Тужилац је изразио сумњу да су ухапшени планирали да запале стан након што изврше убиство Шаковића.