Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРПСКИ РЕКОРДЕР СА ПОТЕРНИЦЕ! Мака 20 година задаје главобоље српској полицији, причало се да је виђен у Београду

10.10.2021. 19:10
Пише:
Србија Данас/Блиц
Maka
Мака / Извор: Фото: МУП

Приче да је виђен у Београду кружиле су још у два наврата, 2019. и 2020. године, али званично као ни прва ни пве две посете никад нису потврђене

Жељко Максимовић Мака (52) српски је рекордер са потернице, који већ готово пуних 20 година задаје главобоље и измиче српској полицији. И мада се у градским круговима и медијима неретко чују нагађања да је виђен на овом или оном месту у граду, да се крије у некој европској или земљи Јужне Америке, ниједна од тих прича никада није документована.

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА КОД БАРАЈЕВА: Возач погинуо на лицу места, сударио се са "Ластиним" аутобусом

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА КОД БАРАЈЕВА: Возач погинуо на лицу места, сударио се са "Ластиним" аутобусом

АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ! Човеку пронашли РЕПЕТИРАНИ ПИШТОЉ са метком у цеви - а фабрички број избрушен!

АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ! Човеку пронашли РЕПЕТИРАНИ ПИШТОЉ са метком у цеви - а фабрички број избрушен!

Стефан са Карабурме данас би славио рођендан "Сине, срећан рођендан, идемо на утакмицу, па ћемо до твоје вечне куће"

Стефан са Карабурме данас би славио рођендан "Сине, срећан рођендан, идемо на утакмицу, па ћемо до твоје вечне куће"

Средином 2002. године у Београду је убијен генерал полиције Бошко Буха на паркингу код хотела „Југославија“. У рацијама које су потом уследиле, полиција је ухапсила више особа, а за организовање убиства оптужен је човек који се од тада налази у бекству – Жељко Максимовић звани Мака, истакнути члан клана Америка и још четворица припадника клана. Осим ове ликвидације, истрага је показала да суприпадници Макине криминалне групе припремали убиства високих државних званичника.

Суђење је почело је 16. септембра 2003. пред Специјалним судом и брзо запало у кризу. Судије нису прихватиле доказе тужилаштва и донеле су ослобађајућу пресуду. Чланови Макине групе Никола Маљковић и Владимир Јакшић побегли су после првостепене ослобађајуће пресуде, док је он остао до данас недоступан српској полицији и правосуђу.

Тужилаштво се жалило и поступак је враћен на почетак. Од тада процес није започет, за 16 година није одржано ниједно поновљено суђење.

За све ове године, често су се појављивале информације да живи у земљама шпанског говорног подручја.

- После убиства генерала Бошка Бухе, Максимовић је побегао у Црну Гору. Потом се кретао на релацији Црна Гора-Шпанија, где се скривао у Марбељи, познатом уточишту многих светских криминалаца. Крио се и преко Атлантика, тачније у земљама Јужне Америке. Тамо су, иначе, уточиште давно нашли поједини његови пријатељи, који су према оперативним информацијама умешани у шверц кокаина са тог континента у Европу - рекао је 2011. та "Блиц" извор из врха МУП-а Србије.

Према последњим незваничним информацијама, крије се у Бразилу.

Инсајдер је у марту 2016. сазнао да је поступајући судија у овом случају, још 2012. донео одлуку да се поступак прекине све док се осумњичени, који се налазе у бекству, не пронађу.

Шетао се по Београду

Прича се и да је у децембру 2015. био у Србији и да се распитивао о кретању људи из државних институција који су водили истрагу против њега и инсистирали на његовом хапшењу.

Он је наводно под лажним идентитетом дошао у Београд, где се видео и са Владимиром Јовановићем Јапанцем, који је тада био у кућном притвору и чекао правоснажну пресуду за отмицу и изнуду.

Приче да је виђен у Београду кружиле су још у два наврата, 2019. и 2020. године, али званично као ни прва ни пве две посете никад нису потврђене.

Ко је Мака?

Максимовић је органима реда познат од ране младости, а до данас никада нису успели да му додакају.

Први пут је хапшен када је имао само 16 година, јер је у мртвачници Медицинског факултета пуцао у лешеве из очевог пиштоља. Отац му је, иначе, био високи функционер војне безбедности.

Спекулисало се да је деведесетих, као и већина жестоких момака тога доба, мада се за њега у то време није знало, радио за Државну безбедност. Због убиства полицајца и рањавања 1995. завршио је иза решетака. Иако се у први мах бранио ћутањем, одлучио је да промени плочу и објаснио да се несрећни случај десио када га је убијени Горан Радуловић видео на улици док је Мака показивао другару оружје и да му је пришао држећи у једној руци пиштољ, а у другој службену легитимацију. Рекао је да је мислио да ће га убити и да је зато запуцао.

Наводно, након што га је ранио, пришао је и оверио га.

Случај је окарактерисан као нужна одбрана и он се након три месеца проведена у притвору нашао на слободи.

До убиства генерала Бухе за њега се више није чуло. Данас је у оперативним подацима означен као близак сарадник клана "Америка" са којима је наставио сарадњу у Јужној Америци, где се наводно сада налази и он.