Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОНАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ ИВАНУ КОНТИЋУ: Поништена пресуда због пребијања у Новом Саду

28.12.2023. 14:16
Пише:
Србија Данас
Ivan Kontić
Иван Контић / Извор: Фото: Србија Данас/Министарство унутрашњих послова

Овакву одлуку донео је Апелациони суд након жалбе на пресуду

Суђење Ивану Контићу (33) из Новог Сада креће испочетка, сазнаје "Telegraf.rs".

"ПРЕБИЈЕН У ТОКУ ПРЕГЛЕДА" - КБЦ Звездара изнела шокантне детаље напада на доктораhitna

"ПРЕБИЈЕН У ТОКУ ПРЕГЛЕДА" - КБЦ Звездара изнела шокантне детаље напада на доктора

ЦЕЛА СУДНИЦА ЈЕ ПЛАКАЛА! Потресно сведочење оца девојчице убијене у Рибникару: "Свет ми се срушио, нема више наше Ане!"suđenje

ЦЕЛА СУДНИЦА ЈЕ ПЛАКАЛА! Потресно сведочење оца девојчице убијене у Рибникару: "Свет ми се срушио, нема више наше Ане!"

САБЛАСНЕ СЦЕНЕ ИСПРЕД СУДНИЦЕ: Родитељи жртава дечака-убице плачу загрљени (ФОТО)Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

САБЛАСНЕ СЦЕНЕ ИСПРЕД СУДНИЦЕ: Родитељи жртава дечака-убице плачу загрљени (ФОТО)

Овакву одлуку донео је Апелациони суд након жалбе на пресуду.

- Пресудом Вишег суда у Новом Саду од 13.04.2023. године окривљени Иван Контић оглашен је кривим због кривичног дела тешка телесна повреда и осуђен је на казну затвора у трајању од 4 године, у коју се урачунава време проведено у екстрадиционом притвору и у притвору. Од оптужбе су ослобођени окривљени Огњен Леђанац да је извршио кривично дело учествовање у тучи, а окривљени Лука Вукајловић кривично дело помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела. Истом пресудом, оштећени је са имовинскоправним захтевом упућен на парницу. Против првостепене пресуде жалбе су благовремено изјавили Више јавно тужилаштво у Новом Саду и браниоци окривљеног Ивана Контића. Апелациони суд у Новом Саду је након одржане седнице већа дана 22.11.2023. године донео решење којим се усваја жалба Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, те се укида пресуда Вишег суда у Новом Саду и предмет враћа на поновно суђење, али пред потпуно измењеним већем. У образложењу своје одлуке, другостепени суд наводи да је пресуда донета уз битне повреде одредаба кривичног поступка и на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања. Наведеним решењем је продужена мера забране напуштања стана према окривљеном Ивану Контићу, уз примену електронског надзора, која по овом решењу може трајати најдуже до 22.02.20224. године- стоји на сајту Вишег суда у Новом Саду.

Пресуда

Контић (33) који је 24. августа 2020. године брутално претукао Миљана Мандића (31) испред локала у Новом Саду, у априлу је осуђен на 4 године затвора.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Српска јавност била је сведок његове свирепости која је "овековечена" на снимку са сигурносних камера, а на којем се види да из све снаге удара младића песницама у главу, ломи му руке док овај лежи у несвести и дави га.

Дело се прво водило као убиство у покушају, али је касније суд утврдио да оптужени није имао намеру да убије Мандића, него му нанео тешке телесне повреде.

Снимак зверског пребијања изазвао је огрому пажњу у медијима, а за Контићем је расписана Интерполова потерница, јер је у међувремену побегао у Црну Гору.

Нађен је после 16 дана проведених у бекству у подгоричком насељу Забјело у изнајмљеном стану.

Подсетимо, Контић је на суђењу изјавио да га је напао Мандић и да је бранио свој живот. Навео је да ни у јед­ном мо­мен­ту ни­је имао на­ме­ру да га уби­је и рекао да га је и вече пре тога напао на истом месту.

Иначе, Контић је, како смо горе навели, до упућивања на извршавање затворске казне пуштен у кућни притвор са наногицом. Време које је провео у притвору од 11. октобра 2020. године урачунаће му се у казну, па ће у затвору провести око годину и по дана.

Мандић: Пресуда је срамна

Када је донета пресуда Миљан Мандић је изјавио да је судија Наташа Војновић донела је срамну пресуду.

- Још од момента када је претходни судија Срђан Савић замењен са случаја, због наводног проблема са годишњим распоредима, а касније и један члан судског већа замењен новим чланом, ја сам лично сумњао да ће овај процес добити заслужени епилог. У сопствене сумње, врло брзо сам могао да се уверим у судници, где је према мени поступано крајње некоректно, где је коришћена свака прилика да се мени изрекне опомена и унесе на записник, где ми у многим ситуацијама није дозвољено да говорим, нити је покушано да се на правичан и равноправан начин пронађе истина о томе шта се заиста догодило критичном приликом и шта су били разлози за такав чин - поручио је тада Мандић.

Истиче да невероватном делује чињеница да се као покушај убиства не карактерише то што му је десетине удараца у главу, док је био без свести, нанео репрезентативац у борилачком спорту.

- Шта је био циљ ударања човека који је без свести у главу, ако не то?! Још невероватније делује чињеница да су помагачи од којих ме је један више пута с леђа ударио песницом у главу и помогао да ме оборе, а касније и неколико пута шутнуо у главу, а други му помогао да побегне - ослобођени. Четири године које је главни окривљени добио као казну, заправо ће применом правила о пуштању на слободу након одлежане две трећине казне у реалности бити 32 месеци казне, што је већ ту", додаје Мандић. Оштећени у овом случају сматра да се оваквом пресудом даје ветар у леђа спровођењу насиља и некажњавању вишеструких повратника за слична дела. "Мојој породици и мени је поручено да никакву заштиту од стране државе, коју у овом случају представља судија, не можемо да очекујемо ми мали, обични људи, који живимо у тој држави. Држава која даје ветар у леђа оваквим видовима понашања и такве ствари не кажњава, не може у будућности очекивати никакав позитиван развој, већ само даље пропадање и на крају сопствену пропаст - каже Мандић.

Он се захвалио часним медијима који су пратили суђење, али и грађанима Србије који су му пружали подршку. "Ово пишем због свих нас, који смо заслужили поштенију државу и институције које се воде интересима државе и њених грађана. Онима који су одговорни за овакав епилог поручујем: 'Нека им је на образ, ако образа имају'. Надам се да ће веће Апелационог суда пажљиво прочитати читав предмет, погледати све доказе, и правично преиначити ову срамну пресуду".