Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Судбина дечака убице са Врачара није позната, а постоје мишљења у јавности да му се треба судити као одраслој особи

14.05.2023. 20:29
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас

Адвокати, родитељи чија деца похађају ОШ "Владислав Рибникар" и експерт за безбедност, сматрају да се мора наћи начин да масовни убица, иако има 13 година, одговара за своје злодело.

Анализом портала Raskrinkavanje.ba утврђено је да садржај на нашем порталу Србија Данас везан за наводну судбину која ћека дечака убицу са Врачара представља кликбејт и манипулисање чињеница, јер смо мишљење двојице саговорника погрешно представили као "судбину која чека дечака" иако званичних и потврђених информација о процесу против њега нема.

У нашем првобитном наслову "СУЂЕЊЕ КАО ОДРАСЛОЈ ОСОБИ" Ево каква судбина чека дечака-убицу из "Рибникара" мишљења два саговорника који износе да би дечаку требало судити као одраслој особи погрешно је представљено као "извесна судбина" која чека дечака и доводи читаоце у заблуду да помисле да је нека одлука везана за поступак против малолетног убице донета, а није тако.

Саговорници нису изјавили ништа о томе “каква судбина” чека малолетног починитеља нити су открили неке информације о почетку суђења, већ су само изнели своје мишљење.

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима због наслова у коме лична мишљење саговорника представљамо као "извесну судбину" дечака и погрешно наводимо читаоце да је нека одлука или пресуда у поступку против малолетника донета, а није тако.

Наслов чланка је промењен тако да сада одговара чињеницама, а текст у коме се јасно говори да се ради о мишљењу саговорника остављамо у изворним облику, тако да з комбинацији са новим насловом одговара истини.

Дечак (13) који је 3. маја починио масакр у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару у Београду, када је убио деветоро, а ранио седморо, ово тешко кривично дело, према мишљену саговорника Курира, починио је "као одрастао човек", због чега сматрају да он мора да одговара!

Како објашњавају, иако по закону дечак не може кривично да одговара за злочин, неопходно је пронаћи начин да се он казни. Сазнање да малолетник млађи од 14 година не може да иде у затвор и да не може да му се суди, узнемирило је јавност, која се данима пита "шта ће бити с починиоцем масовоног убиства", а још више грађане мучи питање "да ли ће се он и када поново наћи на нашим улицама?".

Информер преноси: Отац дечака-убице са Врачара наводно покушао да се убије

Информер преноси: Отац дечака-убице са Врачара наводно покушао да се убије

МАЈКА И СЕСТРА ДЕЧАКА-УБИЦЕ НА ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ: Шок одлука породице - овакав потез нико није очекивао!

МАЈКА И СЕСТРА ДЕЧАКА-УБИЦЕ НА ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ: Шок одлука породице - овакав потез нико није очекивао!

ДЕЧАК-УБИЦА НИЈЕ "ЗЛИ ГЕНИЈЕ"?! Обрт - анализа ума монструма са Врачара ПОНИШТАВА СВЕ што смо о њему знали

ДЕЧАК-УБИЦА НИЈЕ "ЗЛИ ГЕНИЈЕ"?! Обрт - анализа ума монструма са Врачара ПОНИШТАВА СВЕ што смо о њему знали

Психијатријска вештачења

Као што је већ познато, ученик 7/2 одељења ОШ "Владислав Рибникар" од 3. маја је смештен у психијатријску установу, а уколико стручне анализе покажу да њему није место међу људима, он би могао доживотно да остане у установи затвореног типа.

Ратомир Антоновић, стручњак за безбедност, каже да на основу свих доступних информација, дечак са Врачара делује као одрасла особа, што доказује и његов списак за одстрел, прецизан план, уцртане приоритетне мете и прављење стратегије за масакр.

- Дечаку треба да се суди као одраслој особи, јер има све сегменте и параметре одрасле особе. Заложио бих се да се законом одреди да се и за децу раде психијатријска вештачења, како би се утврдило да ли су били урачунљиви приликом почињеног кривичног дела. Сматрам да то треба да буде редовна процена и вештачење, јер ако је то исто дете спремно да урадио овако нешто, онда треба и да се казни - наводи Антоновић.

С овим ставом слаже се и адвокат Жељко Симић, који је надлежнима предао иницијативу, како би се променио кривични закон.

- Дете које је спремно да планира, направи списак, а у међувремено и прецрта са списка за одстрел дете с којим је поправио однос, указује нам на то да је свестан свега што ради. Он је проучио цео план, спровео га у дело и то је манифестовање зрелости одрасле особе - рекао је Симић чије дете похађу школу у којој се десио масакр:

- Починио је злочин као зрела одрасла обоба и тако треба да му се и суди! То је довољан параметар о каквој особи се ради. Сматрам да иницијатива коју сам предао надлежнима требала да заживи и да се прихвати, јер је битно послати оштру поруку деци да не смеју да калкулишу да ли ће урадити нешто лоше и буквално проћи некажњено.

Иницијатива

Симић је раније објаснио шта подразумева иницијатива коју је поднео.

- Ова мера коју предлажем ће сигурно и ефикасно помоћи да неки малолетник, који у овом тренутку размишља да начини зло, одустане од тога из страха од последица које ће за њега уследити, ако већ нема грижу савести - рекао је Симић и додао да старосна граница треба да се спусти на шест година, како деца не би калкулисала шта ће и кад урадити.

Адвокат Вељко Делибашић изјавио је да би најбоље било да тринестогодишњак остане доживотно у психијатријској установи, као и да грађанима треба објаснити шта то значи.

- То је затворена психијатријска установа, коју народ зове лудница, и нека то буде порука која се шаље. Жеља свих нас јесте да он остане у лудници заувек, али ако се будемо стриктно придржавали закона, а мислим да то морамо да радимо, онда постоји велика вероватноћа да се то неће десити ако није луд. Мора постојати неко душевно обољење које оправдава задржавање у душевној установи, а то ће рећи лекари, не можемо ми да кажемо. Реч је неспорно о монструму, али према њему кривично право не може да реагује - истакао је адвокат Вељко Делибашић.

Адвокат Војин Шаљић: Преценити телесну зрелост

Адвокат Војин Шаљић, чије дете похађа ОШ "Владислав Рибникар", каже да постоји једна занимљива чињеница на коју би требало обратити пажњу приликом разматрања адекватне кривичне казне за осумњиченог дечака.

- У кривичном законику дозвољено је да се доказује телесна зрелост која не одговара његовим телесним годинама и тако му се суди, а сада ја постављем питање шта ћемо ако је обрнуто, ако телесне године нису исто што и телесна зрелост која је можда доста већа - навео је Шаљић за Прва ТВ и објаснио да се неким осумњиченима уколико имају 19 година суди као да су телесно незрели и као да имају 16 година, уколико психијатри тако процене.

 Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.