Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ЛАЖНИХ ЗНАЧКИ И ПОЛИЦАЈАЦА: Ко их све носи и како да препознате праву од ФАЛСИФИКОВАНЕ?

30.12.2020. 10:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
policija
полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Све је више људи који се представљају лажном значком као полицајци

Лажни полицајци и разбојници са фалсификованом значком харају Србијом.

МАЈКА (39) ПОДВОДИЛА МАЛОЛЕТНУ ЋЕРКУ (16)? Велика акција суботичке полиције

МАЈКА (39) ПОДВОДИЛА МАЛОЛЕТНУ ЋЕРКУ (16)? Велика акција суботичке полиције

СРПСКА ПОЛИЦИЈА ПРЕСЕЦА МАФИЈАШКЕ КАНАЛЕ: Стеже се обруч око "кавачког клана"!

СРПСКА ПОЛИЦИЈА ПРЕСЕЦА МАФИЈАШКЕ КАНАЛЕ: Стеже се обруч око "кавачког клана"!

ТУЧА НА ЗАКИНТОСУ СА СМРТНИМ ЕПИЛОГОМ! Младић који је осуђен због сукоба са Американцем у Грчкој ускоро у Србији

ТУЧА НА ЗАКИНТОСУ СА СМРТНИМ ЕПИЛОГОМ! Младић који је осуђен због сукоба са Американцем у Грчкој ускоро у Србији

У само последња два месеца ухапшено је више оваквих превараната и криминалаца који су код себе, током вршења кривичног дела, имали фалсификоване значке Министарства унутрашњих послова. Ова информација дубоко забрињава грађане наше земље, а како сазнајемо у МУП је у току измена прописа који ће подразумевати санкционисање свих радњи у вези са неовлашћеним коришћењем полицијских службених значака и легитимација.

Број превараната и разбојника који, представљајући се као полицајци, са значкама које изгледом подсећају на значке Министарства унутрашњих послова, из дана у дан се повећава, а о томе најбоље говоре случајеви о којима смо извештавали протеклих дана.

Филмско пресретање одиграло се на ауто-путу Ниш – Врање, када су друмски разбојници у "аудију", користећи блинкере, зауставили аутомобил немачких регистрација. Не сумњајући да је у питању превара, мушкарци који су се налазили у "аудију" постпупили су по наређењу, наизглед службених лица, и зауставили аутомобил.

Из кола са блинкерима изашао је мушкарац одевен у полицијску униформу. Са собом је имао аутоматско оружје, батеријску лампу и значку коју је показао заустављеним странцима. Након кратког разговора, од њих је одузео 10.000 евра које су имали са собом, а онда се окренуо, сео у аутомобил, дао гас и побегао! Тек тада су шокирани страни држављани који су пролазили кроз Србију, схватили да су управо опљачкани.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

Само неколико дана касније, заједничком акцијом ПУ Нови Пазар и припадника Жандармерије, извршена је контрола на територији тог града... Одузети су аутомобили, оружје, испражњено је на десетине локала, а код једног Новопазарца из криминогене средине пронађени су блинкери и - лажна значка Државне безбедности.

Почетком децембра, у Београду, на Звездари, догодио се случај о ком јавност и даље бруји. Наиме, два мушкарца, поредстављајући се као полицајци, упали су у стан познатог београдског инцеститора Саше П. који је дан раније подигао кредит у износу од 100.000 евра.

Лажни полицајци су њега и његову сестру претукли, везали, а потом им отели новац из стана и побегли!

Они су, срећом, неколико дана касније лоцирани и ухапшени - двојица због разбојништва, а двојица због помагања.

Измене прописа и заплена на улици

Како нам је речено у полицији, у МУП је у току измена прописа који ће подразумевати санкционисање свих радњи у вези са неовлашћеним коришћењем полицијских службених значака и легитимација, као и у вези с коришћењем значака или других обележја које садрже елементе визуелног идентитета полицијских службених значака.

- Наведеним изменама прописана је забрана поседовања, односно коришћења службене значке или службене легитимације од стране лица која нису полицијски службеници, односно државни службеници МУП. Поред наведеног, правним лицима, удружењима и физичким лицима забрањено је захтевање израде, израда, стављање у промет, поседовање, односно коришћење значке или другог обележја односно ознаке који садрже елементе визуелног идентитета службене значке или службене легитимације - навели су у МУП и додали да за кршење наведених забрана, прописане су високе новчане казне, као и изрицање заштитне мере одузимања предмета.

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да је полиција дефинитивно одлучила да стане на пут коришћењу сумњивих, кривотворених легитимација, можда најбоље говори податак да је само у протеклих месец дана у Србији одузето њих 30!

Значке невладиних организација

Поред лажних кривотворених значки Министарства унутрашњих послова, које су у сваком смислу забрањене неовлашћеним лицима, приметно је и да појединци са собом носе значке невладиних организација, асоцијација и разних синдиката. Тако је, рецимо, пре само неколико дана, на приватној журки у Врчину крај Београда, Интервентна јединица упала у на једну приватну прославу где је затекла више од 50 званица у јеку пандемије.

Прослава је уприличена и живом музиком, а право изненађење било је то што певач поседује значку Европске полицијске асоцијације.

Репортери "Блица" су због тога разговарали са Мануелом Матејићем, првим човеком Европске полицијске асоцијације (ЕПА) који је објаснио да се у конкрентом случају музичара са "корона журке" ради о особи којој није издата од стране ЕПА.

- Што се тиче наведеног господина, видео сам у медијима да је у питању ЕПА значка. Она није издата од стране ЕПА, већ од стране "Балкан Полис", организације коју заступа Лазар Оџић - објаснио нам је Матејић и додао да је против Оџића поднео кривичну пријаву јер је након разрешења са функције у ЕПА, "издао 16 значки особама које их не смеју имати".

На питање ко сме да има значке, како се уопште долази до њих и да ли оне могу гарантовати да је особа службено лице, Матејић нам је одговорио да постоји врло строг и темељан систем приликом издавања.

- Статутом је предвиђено да сваки грађанин може бити члан ЕПА али је питање на који начин. Ми гледамо да то буду лица која су имала додирне тачке са питањима безбедности, попут рецимо пензионисаних службених лица, беспрекорне прошлости и путем препоруке. Приликом приступања се попуњава један формулар у ком се наводи да лице које је препоручило будућег члана, мора да остави свој потпис и сутра делимично сносни одговорност за њега - објанио је Матејић.

policija
полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У формуларима које чланови попуњавају као приступницу, јасно је наведено да будући власник значке ЕПА није службено лице, нити да је полицајац, већ припадник ЕПА. На тим значкама нема исписа попут "Министарство унутрашњих послова", "Република Србија" и слично, а њиховим коришћењем не можете се представити као службено лице уопште.

Значке у рукама криминалаца још од деведесетих

Значке у рукама криминалаца и других сумњивих особа које свакако нису службена лица, заправо нису никакав новитет у Србији, објаснио је раније криминолог Добривоје Радовановић, а овај тренд био је широко распрострањен деведесетих година.

- Сваки иоле значајнији лик у подезмљу имао је легитимацију, а то је постојало као правило. Они су до тих значки долазили преко Државне безбедности, полиције... Давање криминалцима полицијске значке престало је или се смањило након велике хајке која је била крајем деведесетих. Могуће је да садашњи криминалци имају значке из тог доба, могуће је да добијају и нове легитимације - рекао је тада наш саговорник.

Ове године имали смо и случај хапшења полицијског службеника Милана Б. (35), иначе помоћника командира у једној станици у оквиру новосадске полиције и његовог пријатеља власника казина због сумње да су продавали фалсификоване службене легитимације МУП Србије. Они су ухваћени на делу а откривено да је да су значке продавали по цени од 250 до 500 евра.

Како разликовати праве од лажних?

Док се нове регулативе чекају, у МУП-у за "Блиц" објашњавају како грађани да препознају да ли је особа која захтева њихово претресање или претрес објекта у којем живе прави полицајац или су потенцијалне жртве преваре.

- Поступање полицијског службеника, приликом примене полицијских овлашћења, регулисано је условима за примену полицијских овлашћења и правилима представљања пре примене овлашћења, члановима 65 и 66 из Закона о полицији. Пре примене полицијског овлашћења, лице према коме се примењује полицијско овлашћење има право да буде упознато са разлозима за то, да укаже на околности које сматра битним у вези са тим, али и да буде упознато са идентитетом полицијског службеника, који се представља и легитимише - наводе у МУП.

Према њиховим речима, особа код које долазе полицајци може да приликом претреса тражи да ту буде присутна особа којој верује.

policija
полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Полицијски службеник се, пре почетка примене полицијског овлашћења, представља показивањем службене значке и службене легитимације, а полицијски службеник у униформи само на захтев лица према коме примењује овлашћење. Такође, полицијски службеник ће, током примене полицијског овлашћења, на своје својство упозорити речју: “Полиција” - кажу у МУП.

Како наглашавају, уколико се особа која се представља као полицајац не понаша у складу са наведеним, постоји оправдана сумња грађана да је у питању кривично дело лажно представљање, а у том случају грађани су дужни да полицији пријаве сваки такав догађај.

- Ове године полиција је расветлила 83 одсто од пријављених кривичних дела лажно представљање, где су се извршиоци представљали као службена лица - додају у МУП-у.

Лажно представљање забрањено законом

Иначе, Кривични законик Србије прописао је казне затвора за оне који се лажно представљају као службена лица. Како стоји у Закону, онај ко у намери да себи или другом прибави какву корист или да другом нанесе какву штету, лажно представља као службено или војно лице или неовлашћено носи какве знаке службеног или војног лица, казниће се новчаном казном или затвором до три године.