Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕВОЈКА О ПОДВАЉЕНОМ ШПИРИТУСУ У БЕОГРАДСКОМ КЛУБУ: Деца су падала у несвест, ПОВРАЋАЛА на све стране, а онда је музика стала... Пакао описан до детаља

18.02.2024. 08:46
Пише:
Србија Данас/Курир
Trovanje maloletnika
Тровање малолетника / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/moj_beo_grad_

И даље нема одговора на питање ко је одговоран?

На журци у београдском ноћном клубу за Дан заљубљених се уз улазницу од 3.000 динара пило до миле воље, малолетници су мешали жестока пића, повраћали на све стране и падали у несвест. Сцене су биле језиве, неке су износили на носилима и завршили су на Војномедицинској академији (ВМА), потврдила је за Курир сведокиња која је те ноћи присуствовала застрашујућим призорима.

СТРАВИЧАН ПОЖАР У КРАГУЈЕВАЧКОМ ОБДАНИШТУ! Део града остао без струјеvatrogasci

СТРАВИЧАН ПОЖАР У КРАГУЈЕВАЧКОМ ОБДАНИШТУ! Део града остао без струје

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОЖАРА У ВРТИЋУ У КРАГУЈЕВЦУ: Део насеља у диму, ватрогасци спречили ширење ватрене стихије (ФОТО)Požar u vrtiću u Kragujevcu

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОЖАРА У ВРТИЋУ У КРАГУЈЕВЦУ: Део насеља у диму, ватрогасци спречили ширење ватрене стихије (ФОТО)

ПОДИГНУТА ПРИЈАВА ПРОТИВ ОРГАНИЗАТОРА ЖУРКЕ ИЗ ПАКЛА: Више од тридесеторо малолетника завршило на ВМА због тровања алкохоломBeograd, policija

ПОДИГНУТА ПРИЈАВА ПРОТИВ ОРГАНИЗАТОРА ЖУРКЕ ИЗ ПАКЛА: Више од тридесеторо малолетника завршило на ВМА због тровања алкохолом

Због овог догађај је српска јавност данима узнемирена будући да је због тровања алкохолом на тој журци хоспитализовано чак 33 деце на ВМА, међу којима је било и млађих од 15 година.

Према наводима саговорнице (идентитет познат редакцији), заинтересовани су карте за журку могли да купе преко друштвених мрежа, а цена је била до 3.000 динара.

- У цену је било укључено пиће тако да шта год да смо пили нисмо плаћали. На стотине људи је било испред клуба, очигледно је продато много више карата него што реално унутра може да буде људи. Толико је била гужва да је у једном моменту изашао неки човек и рекао да нема више места. Ми који смо ушли смо се гурали унутра, било је ужасно загушљиво. На улазу су нас у почетку претресали, али касније кад су видели колико има људи нису ни радили претрес. Улазили смо унутра и личне карте нам нико није тражио иако су углавном били малолетници - тврди сведокиња.

Поводом спекулација да је гостима наводно подваљен шпиритус у отворене флашима које су их чекале на столовима сеперае, саговорница каже да шпиритус није видела.

- Они који су били у сепареима имали су флаше разног алкохола и могли су сами да сипају. Онај ко је био у другом делу могао је да долази до шанка по пиће где су конобари точили и служили. У једном тренутку сцене у клубу су биле језиве. Сви су почели да повраћају, неки су почели да се онесвешћују. Око један сат после поноћи је музика стала и сви су нагрнули да излазе. Ту су неке девојчице падале у несвест, а други су их подизали. И ја сам повраћала тада и након тога, а и пала сам у несвест, али не знам да ли је то било од тровања алкохолом или због загушљивости. Све у свему тамо више не идем - истиче она.

Тровање чак 33 деце алкохолом, међу којима и млађих од 15 година и то са 2,8 примила алкохола у крв, отворило је многа питања на која још увек нема одговора, а саговорници наглашавају да за овај инцидент одговорност треба да сносе и родитељи алкохолисаних малолетника.

- У конкретном случају тровања старијих малолетних лица од 14 и 15 година, сматрам да је Центар за социјални рад (ЦСР) у обавези да реагује, да позове све родитеље малолетних лица на разговор, да обаве опсервацију породице, да детаљно испитају родитеље да ли им је познато да им малолетна деца конзумирају алкохол, да ли је то и раније био случај, да ли су знали где ће деца бити критичне вечери, да ли су могли очекивати да ће њиховој деци бити служен алкохол и да ће деца конзумирати алкохол итд. Након прикупљања свих података и утврђења чињеница, ЦСР би требао предузети даље мере из своје надлежности, а све у складу са Породичним законом. У пракси, у таквим случајевима, ЦСР се понашају инертно и пасивно - истиче за Курир стручњак за породично право адвокат Владан Готовац.

Он наводи и да се на односе између родитеља и деце примењује Породични закон према коме превентивни и корективни надзор над вршењем родитељског права обавља орган старатељства односно надлежни ЦСР који кроз судске поступке може да иницира и да несавесни родитељи буду лишени делимично или потпуно родитељског права.

Подсетимо, Више јавно тужиластво и даље испитује околности овог случаја, полиција ће поднети прекршајну пријаву против организатора журке због служења алкохола малолетним лицима, а Готовац додаје да су и државне инспекције у обавези да проверавају да ли се у угоститељским објектима служи алкохол малолетним лицима.

Точење алкохола старијима од 16 година није кажњиво у Србији

Према Закону о јавном реду и миру члан 21, на основу кога ће полиција поднети прекршајну пријаву против организатора журке (23), казна за продају алкохола малолетном лицу које није навршило 16 година живота је новчана и то за одговорно лице од 20.000 до 100.000 динара, за правно лице од 200.000 до 500.000 динара, а предузетника од 50.000 до 200.000 динара.

Зачуђујуће је што, према овом закону, точење алкохола малолетницима који су напунили 16 година није кажњиво. Међутим, по Закону о заштити потрошача (члан 23) продаја, услуживање и поклањање алкохолних пића забрањена је лицима млађим од 18 година живота. Када је реч о пракси у иностранству, забрањено је точење алкохола млађима од 16 година у Аустрији, млађима од 18 година у већини земања у ЕУ, односно млађима од 21 године старисте у САД.

- Када се десе овакви трагични догађаји, тада родитељи, угоститељи и државне инспекције пребацију одговорност са једних на друге о томе ко је крив за то што се десило, а заборављају да су сви по закону дужни да се руководе најбољим интересима детета у свим активностима које се тичу детета - закључио је Готовац.

Породични психотерапеут Марија Миленковић такође сматра да су родитељи најодговорнији за стање своје деце.

За надлежне и родитеље

  • Како је могуће да је деци млађој од 15 година уопште дозвољено да уђу у ноћни клуб?
  • Ко је дозволио да се деци точи алкохол иако су малолетни?
  • Да ли је деци точен шпиритус?
  • Ко је био задужен за пиће?
  • Да ли су власник и организатор потписали уговор о најму?
  • Због чега обезбеђење није зауставило децу на самом улазу?
  • Да ли су родитељи знали где су им деца?
  • Због чега родитељи дозвољавају деци млађој и од 15 година да излазе ноћу?
  • Да ли родитељи знају да њихова деца конзумирају алкохол, иако имају мање од 15 година?
  • На који начин се родитељи труде да сачувају децу од алкохола, дроге и других опасности?

- Овде је пре свега одговорност на њима, а онда и на клубу, запослене, али и на држави. У оваквим случајевима не треба претеривати са казнама деце већ их треба припремити за здрав и нормалан живот. Родитељи због овог инцидента могу сносити и законску кривицу, али и емотивну и психолошку јер њихова је дужност да контролишу и надзиру дете до 18. године - наглашава Миленковићева.

Такође истиче да у складу са Породичним законом ЦСР треба да надзире родитељско право над алкохолисаном децом.

Нова журка у овом ноћном клубу већ 24. фебруар

Непосредно после инцидента у овом ноћном клубу  на Инстаграму је објављено да ће 24. фебруара у истом ноћном клубу бити организована нова журка на којој ће наступити познати репер, као и Ђ. Међутим, за викенд ова најава је обрисана, али се на "Инстаграм сторију" појавило ново обавештење.

- Због компликације у клубу морамо да архивирамо објаву на 24/48 сати док се не успоставе даље информације. С љубављу квотер екипа - пише у објави.

- Родитеље прво треба позвати на разговор и испитати околности. У закону стоји да родитељ који злоупотребљава права или грубо занемарује дужности из садржине истог права може бити потпуно лишен родитељског права.

(Србија Данас/Курир/Аутор:Александра Коцић/Пренела:Ј.М)