Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ТАЈ ДЕЧКО ЈЕ ХЛАДНОКРВНИ, ЗЛИ ГЕНИЈЕ! ТО НИКАДА НИСАМ ВИДЕО" Мирно је одлучио да се суочи са родитељима убијене деце

18.07.2023. 22:19
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

У Палати правде су се налазили тужилац, три родитеља двоје убијене деце, њихови адвокати, као и бранилац оца дечака убице

Дечак убица је чисто зло, са интелигенцијом на нивоу генија, свесно се суочио са родитељима деце коју је побио у школи, не показавши ни трунку емоција нити кајања.

МАЈКА ПРВИ ПУТ СА СИНОМ УБИЦОМ ПОСЛЕ МАСАКРА: Седела поред њега, отац се није ни појавио! Нови детаљи са саслушања

МАЈКА ПРВИ ПУТ СА СИНОМ УБИЦОМ ПОСЛЕ МАСАКРА: Седела поред њега, отац се није ни појавио! Нови детаљи са саслушања

ДЕЧАК-УБИЦА ОБРНУО ПРИЧУ: Родитељи га питали што им је убио децу, он им дао БИЗАРАН одговор!

ДЕЧАК-УБИЦА ОБРНУО ПРИЧУ: Родитељи га питали што им је убио децу, он им дао БИЗАРАН одговор!

АДВОКАТИЦА ОЦА ДЕЧАКА УБИЦЕ ОДГОВОРИЛА НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ МУЧИ: Али једна важна ствар и даље остаје мистерија

АДВОКАТИЦА ОЦА ДЕЧАКА УБИЦЕ ОДГОВОРИЛА НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ МУЧИ: Али једна важна ствар и даље остаје мистерија

Хладнокрвно је испричао како је 3. маја у стану на Врачару узео очеве пиштоље из једне фиоке, на којој је била брава са шифром коју је знао, и кренуо је у крвави пир.

Ово су, између осталог, испричали сведоци саслушања дечака убице, који је пре два и по месеца побио девет ђака и портира у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару.

Говорио преко видео-линка

Мали монструм је, иначе, данас саслушан у оквиру истраге коју води Више јавно тужилаштво у Београду против његовог оца, осумњиченог за тешко дело против опште сигурности, пошто у стану није адекватно обезбедио оружје, којим је дечак учинио масакр.

Пошто дечак убица у време злочина није имао пуних 14 година и као такав није кривично одговоран, изјаву је дао у својству сведока у присуству законског заступника, своје мајке.

Испитан је путем видео-конференцијске везе, успостављене између Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину, у којој се дечак налази на опсервацији, и Вишег јавног тужилаштва у Београду.

У Палати правде су се налазили тужилац, три родитеља двоје убијене деце, њихови адвокати, као и бранилац оца дечака убице.

Сва питања упућена дечаку постављена су преко тужиоца.

Сведоци овог саслушања били су слеђени од шока због дечаковог језивог држања током саслушања.

- Тај дечко је хладнокрвни, зли геније. После овога сигурно нећу спавати неколико ноћи, такво зло никад нисам видео - речено је од стране једног присутног после саслушања, те је додао:

- Он је, као блиски члан породице имао право да не сведочи против оца, као и да се не суочава са родитељима деце коју је убио, али он је мирно одлучио да то учини. Говорио је хладно, као робот, а речник му је као код одраслог човека. Барата правним терминима као да је адвокат! -

Према овим речима, дечак убица је у једном тренутку рекао да се каје, али то је учинио без икакве емоције и емпатије за жртве. 

- Говорио је како је био одбачен у школи, али на питање зашто тада није потражио помоћ, рекао је да није хтео. Леденим гласом је казао да је пре масакра гледао документарац о неком масовном убиству у школи у Америци и тако је дошао на идеју да побије своје школске другаре. Испричао је да је лако дошао до очевих пиштоља, који су били у једној фиоци закључаној бравом са шифром. Рекао је да је знао првих неколико цифара на тој шифри, осим последње две, које је лако открио - испричао је извор.

Посебно потресно је било кад је мајка једне убијене девојчице упитала дечака убицу зашто јој је убио ћерку када је није ни познавао.

- Он је и тада био потпуно хладнокрван, рекавши мирно да је убијао редом, сваког на кога је налетео - казао је извор.

Иначе, против оца дечака убице, води се истрага због сумње да је обучавао сина да рукује оружјем тако што га је водио у стрељану, упркос чињеници да дете има само 13 година и да таква активност очигледно не одговара његовој животној доби.

Такође, отац дечака убице терети се и да није адекватно чувао оружје и муницију у стану, пошто оно мора бити закључано у сефу, каси или орману који се не могу лако отворити.

Kosta Kecmanović, Masakr na Vračaru
Коста Кецмановић, Масакр на Врачару / Извор: Србија Данас

Сам се пријавио

На дан масакра, дечак је ставио у ранац четири Молотовљева коктела и узео из фиоке пиштоље "ЦЗ шедоу", калибра 9x19 милиметара и "ругер МК", калибра 22 милиметра, за које је његов отац имао дозволе.

Тачно у 8.40 ушао је у школу и без речи убио припадника обезбеђења Драгана Влаховића и још три девојчице које су се затекле код улаза.

Затим је у ходнику заменио оквир с муницијом у пиштољу и ушао у учионицу у приземљу, где је његово одељење ВИИ/2 имало час историје.

Тамо је најпре ранио у руку и стомак наставницу, па се окренуо и убио још шесторо деце.

У то време, тачно у 8.42, полицију је позвала заменица директора школе и пријавила да се у згради чује пуцњава.

У међувремену, дечак убица је изашао из учионице, па је код степеништа одбацио још један празан оквир муниције, а онда је и сам позвао полицију, рекавши да је побио децу "јер је психопата".

Распитује се кад ће бити пуштен кући

Он је тренутно на психијатријском вештачењу на клиници у Београду, где је у више наврата питао медицинско особље кад ће бити пуштен кући и зашто га држе затвореног.

Дечак је, наиме, пре масакра претраживао на интернету да ли је кривично одговоран, с' обзиром на то да тада није имао навршених 14 година, и када се уверио да му не прети затворска казна, испланирао је крвави пир.

Међу стварима у соби је имао списак деце за одстрел, као и детаљан план кретања кроз школу.