Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТАМО НЕ СЕДЕ БУДАЛЕ..." Чувени адвокат открио нове информације у случају "Алексић" - ово је ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ

23.01.2021. 18:06
Пише:
Србија Данас/Информер
Mika Aleksić
Мика Алексић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Studio Б/Прва ТВ

Ако нема чврстих материјалних доказа из последњих случајева злостављања и силовања, све ће се свести на реч жртава и окривљеног Алексића, а тада на суду доказивање иде много теже, каже Фила

Мирослав Мика Алексић (69), чувени професор глуме који је осумњичен да је годинама силовао и злостављао на десетине својих ученица, могао би и да се извуче на суду.

Дрим-тим Mozzartovih генијалаца

Дрим-тим Mozzartovih генијалаца

ТУЖИЛАЦ ОДБИО ЗАХТЕВ МИКИНОГ БРАНИОЦА! Адвокат Милене Радуловић открио нове детаље са саслушања

ТУЖИЛАЦ ОДБИО ЗАХТЕВ МИКИНОГ БРАНИОЦА! Адвокат Милене Радуловић открио нове детаље са саслушања

ПИТАО САМ ГА ДА ЛИ ЈЕ СИЛОВАО ТЕ ДЕВОЈКЕ: Адвокат открио детаље разговора са Алексићем!

ПИТАО САМ ГА ДА ЛИ ЈЕ СИЛОВАО ТЕ ДЕВОЈКЕ: Адвокат открио детаље разговора са Алексићем!

Најпознатији српски адвокат Тома Фила каже да, ако нема чврстих материјалних доказа силовања, на суду ће се све свести на реч жртава и окривљеног Алексића, а тада доказивање иде знатно теже! Велики проблем је и то, напомиње Фила, што је од појединих силовања и злостављања до хапшења професора прошло много времена.

"Судије нису будале"

Он зато истиче да у овом случају треба сачекати да буде подигнута оптужница.

- Фаза истраге је у току и не треба јурцати са закључцима. Треба видети да ли ће се дићи оптужница и за која све дела и тек тада можемо да причамо о случају. Када се кривично дело силовања и злостављања пријави после извесног протока времена, долазите у позицију да, ако се и подигне оптужница, а оптужени све негира, судском већу је јако тешко да утврди ко говори истину - жртва или оптужени. Наравно, ту ће своје мишљење рећи и вештаци психолози - каже Тома Фила и додаје:

Морамо имати поверење у институције система. Знате, у суду не седе будале. То су професионалци са великим животним искуством, који добро знају свој посао. Они озбиљно посматрају и цене све што буде речено и на основу тога одлучују да ли је неко крив или није...

Микин адвокат: Тужилаштво је пристрасно

Саслушање бивше ученице (21) Мирослава Мике Алексића која га је оптужила за силовање прекинуто је јуче у Вишем тужилаштву након што је његов бранилац Зоран Јаковљевић тражио изузеће заменице тужиоца.

Он је тврдио да је Тужилаштво пристрасно, јер му у претходна три дана, када су саслушане три бивше Микине ученице, није омогућено да им поставља питања. Међутим, Јаковљевићев захтев за изузеће је одбијен и саслушање је настављено.

Иначе, 'sporna' Јаковљевићева питања девојкама су била: "Зашто су после злостављања наставиле да иду у школу глуме?" и "Да ли су током злостављања могле у сваком тренутку да напусте просторију у којој се то дешавало?"

Следеће недеље се очекује да исказе дају још најмање три полазнице Алексићеве школе глуме које су га пријавиле за сексуално злостављање. У овом тренутку није познато колико ће их још тачно бити.

Управо због тога Тома Фила је уверен да ће овакав судски процес потрајати.

- Неће ово ни случајно бити брзо готово. Суђење ће трајати минимум две године јер ће и судије и тужиоци имати много посла - процењује Фила.

С њим се слаже и адвокат Саша Николић, бивши заменик окружног тужиоца у Београду, који каже да ће у овом поступку одбрана Мике Алексића од старта бити у предности.

- Тужилаштво ће имати веома тежак задатак. Пошто се ради о случајевима злостављања који су се десили пре више година, биће веома тешко да се све то и докаже. У овом тренутку, колико ми је познато из медија, ту су само изјаве оштећених, а нема конкретних материјалних доказа. Претпостављам да ће тужилаштво наложити њихово психолошко вештачење и евентуално саслушање сведока из непосредне околине жртава - каже Николић, који наглашава да би на одлуку суда могао да утиче и већи број девојака које оптужују Алексића.

 - Остаје да се види и да ли ће значајан број изјава жртава бити довољан за оптужење Алексића. По мом мишљењу, тренутно је одбрана у предности и сматрам да је Алексићев бранилац Зоран Јаковљевић (погледајте оквир, прим. аут.) с правом жустро реаговао када је тражио изузеће тужиоца, јер постоји сумња у његову пристрасност, с обзиром на огромну медијску пажњу која прати овај случај. Један од основних постулата права каже: "Боље пустити сто кривих него осудити једног невиног."

Јединствен случај

И адвокат Небојша Перовић сматра да ће тужилаштво у току истраге против Мике Алексића имати много проблема, јер ће се на суду тешко доказати оптужбе.

- Кривична дела за које се терети Алексић су међу најтежим у моралном смислу. Како сам сазнао из медија, више жртава силовања је у питању, неке су раније злостављане, а неке у скоријем периоду. Код тих 'skorijih жртава' је, осим њиховог сведочења, могуће наћи и неке друге доказе, у смислу сведока и слично. Морам истаћи да се, без обзира на тежину кривичног дела, мора поштовати претпоставка невиности иако се ради о досад јединственом случају на подручју Србије. Верујем да ће ово суђење бити праћено као у филмовима, али само доказивање биће изузетно тешко. На тужилаштву је сада велики посао, а суд ће, верујем, у складу са свим доказима, без обзира на расположење јавности, донети правилну одлуку - објаснио је Перовић.

Подсетимо, Мирослав Алексић је ухапшен у суботу, 16. јануара, након што су га глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић оптужиле да их је сексуално злостављао док су биле малолетне. Тим оптужбама се придружило још скоро тридесет девојака и њихова саслушања су у току, док је Алексић у притвору. За сада, терети се за седам кривичних дела силовања и осам недозвољених полних радњи, за шта му прети до 15 година затвора.