Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕКСТ У АМЕРИЧКОМ "ТАЈМУ" ДИГАО ПРАШИНУ! Климатске промене УНИШТАВАЈУ једну од најлепших држава, биће то БРЗО И СУРОВО (ВИДЕО)

04.07.2021. 18:23
Пише:
Србија Danas/The Тиме
klimatske promene
климатске промене / Извор: Фото: Printscreen

Овај текст се појавио у The Тиме магазину

У магазину The Тиме појавио се текст који је узбуркао духове у Америци, суочавајући све са тешком реалношћу климатских промена која долази, како њима, тако и целом свету.

ПРЕМИЈЕР ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ ХИТНО ХОСПИТАЛИЗОВАН: Следећих 24 сата су кључни!

ПРЕМИЈЕР ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ ХИТНО ХОСПИТАЛИЗОВАН: Следећих 24 сата су кључни!

ЗЕЛЕНСКИ СЕ СЕТИО МОЋНОГ ОРУЖЈА: Украјинска војска спремна да гађа и уништи Кримски мост

ЗЕЛЕНСКИ СЕ СЕТИО МОЋНОГ ОРУЖЈА: Украјинска војска спремна да гађа и уништи Кримски мост

ЈЕВРЕЈИН ДВАПУТ НАПАДНУТ ЗА САТ ВРЕМЕНА: Спасио га возач аутобуса, несрећни човек потом налетео на хулигане (ВИДЕО)

ЈЕВРЕЈИН ДВАПУТ НАПАДНУТ ЗА САТ ВРЕМЕНА: Спасио га возач аутобуса, несрећни човек потом налетео на хулигане (ВИДЕО)

Непосредни повод за ово било је рушење вишеспратнице у Мајами Бичу, које је однело више од 100 живота, по свему судећи, а закључак текста је више него песимистичан.

Преносимо га у целости:

- У данима после смртоносног рушења солитера у Сурфсајду, на Флориди, житељи овог дела Мајамија све чешће гледају око себе. Пукотине у крововима гаража, кородирани делови конструкције, знакови да је морска вода продрла до њихове зграде после олује - све ове ствари нису ништа необично у овом делу света, али сада се гледају из потпуно другачије перспективе, после катастрофе. Ово се бележи и дели на друштвеним мрежама, шири брзо на групним четовима и шаље у мејловима пуним нервозе, на адресе менаџера зграда и инспектора.

- Понекад је потребна велика трагедија да би неко обратио пажњу! - један је од љутитих коментара на снимак који је објављен прошле недеље, са више од 620.000 прегледа, на којем се види дугачка пукотина на плафону гараже зграде у Ки Бискејну, острву у близини Мајамија.

Изненадно рушење 13-спратне стамбене зграде 24. јуна, у којем је званично погинуло 24 људи, а још више од 120 се води као нестало, потресло је становнике Мајамија, иначе навикле на природне непогоде и редовна упозорења да су баш они први на удару климатских промена, пошто све већи ниво мора угрожава приобални део града. Али, иако још није потпуно јасно који су све фактори довели до рушења зграде, стручњаци кажу да би новонастали осећај панике који је покренуо догађај у Сурфсајду могао да изазове ефекте који ће зауставити године и године раста на тржишту некретнина у Мајамију, угрожавајући регионалну економију, која се заснива на јаком сектору некретнина.

- Мислим да је ово учинило приобаље много мање вредним. Вредност се изражава на тржишту, на јавним финансијама, и на перцепцији људи о томе шта значи преселити се на Флориду - каже Џеси Кинан, професор на Универзитету Тулејн који води истраживање о повезаности климатских промена и финансијских ризика.

Годинама већ стручњаци попут њега упозоравају да је тржиште некретнина у Мајамију у опасности због подизања нивоа мора и све јачих олуја. За оне који живе на обали јужне Флориде, буђење поред океана долази са прорачунатим ризиком. Од јуна до новембра, на удару су олујних ветрова, који понекад натерају станаре да се евакуишу у унутрашњост полуострва. Није необично видети људе да ходају кроз воду до колена, како би дошли до својих аутомобила, после јаке кише, или камионе војске који на плаже довозе десетине тона свежег песка, како би "ојачали" плаже, који служе као брана од морске воде. Град Мајами, са 470.000 становника, је место где се налази 26 одсто свих стамбених објеката у САД који су у опасности због подизања нивоа мора, пише сајт Zillow, који се бави некретнинама. Према истраживањима "Risky Business" пројецта, између 15 и 23 милијарде долара јавног власништва у Мајамију може бити потопљено до 2050. године.

Али све ово је требало да се дешава постепено. Илузија времена дозвољава одређену дисонанцу, а досад растуће тржиште некретнина продавало је богато сан о сунчаној Флориди. Остаје да се види какву је улогу, и да ли је, промена климе имала у паду зграде у Сурфсајду, али овај догађај је свакако избацио у први план забринутост да тржиште некретнина у Мајамију може да настави да расте, у региону који је посебно рањив због климатских промена.

- Пре, кад унајмите инспектора, да провери у каквом стању је ваша зграда, нисте могли да замислите да она може једноставно да се сруши. То се једноставно није дешавало. То је лудило - каже Ана Божовић, аналитичарка некретнина.

Непосредне последице катастрофе су оличене у низу истрага и провера које служе за смиривање нервозних станара у овом крају. Градоначелница Мајами-Дејда округа Данијела Кава Левин наредила је да се моментално изврши провера свих зграда у округу, које су више од 5 спратова, а саграђене су пре више од 40 година (зграда која се срушила је подигнута 1981, пре увођења стриктнијих правила градње донесених после разарајућег урагана Ендријуа). Национални институт за стандарде и технологију (НИСТ), федерална агенција која је истраживала и рушење Светског трговинског центра 2001. године, послала је своје људе на терен. Локална власт Сурфсајда је такође унајмила водећег структуралног инжењера да анализира шта је довело до рушења, и процени да ли су зграде у близини у ризику.

Али трагедија је такође фокусирала љутњу и пажњу јавности на лоше управљање, мањак транспарентности и сукобе међу појединим власницима некретнина и удружењима власника зграда, што је у јужној Флориди појачано због често астрономских трошкова поправки, због чега се дешава да се не уради неопходно одржавање зграда. Станари Чемплејн Тауерса, зграде која се срушила, били су суочени са проценом од 15 милиона долара, колико је било потребно да се изврши поправка "велике структуралне штете", коју су означили инжењери, а од власника је тражено да плате између 80.000 долара за поправку стана са једном спаваћом собом, до 336.000 долара за penthaus.

Стручњаци кажу да ће проћи месеци пре него што се појаве знакови ефеката који ће рушење зграде у Сурфсајту имати на тржиште некретнина, дугорочно. Први ефекти би могли да буду ти да нови купци оклевају да купују станове у старијим зградама на обали океана, због бриге да би те зграде могле имати исте проблеме као зграда која се срушила у Сурфсајду, што ће натерати власнике да продају станове уз велике попусте. У средњем року, осигуравајуће компаније би могле да одлуче да повећају цене осигурања за зграде на обали океана, што би подигло трошкове живота у овом крају, и вероватно смањило њихову вредност. У региону где велики део популације - и пореских обвезника - живи у близини океана, ово би могло да има домино ефекат, и да смањи јавне приходе државе у којој 30 одсто прихода локалних власти долази од пореза на некретнине.

Спекулација о овом могућем ланцу догађаја није ништа ново. Стручњаци већ годинама упозоравају да је јужна Флорида посебно рањива на пад цена некретнина због климатских промена. У јануару 2020. године Брајан Дис, пре него што се прикључио Бајденовој администрацији, на месту шефа Националног економског савета, рекао је за Тајм да климатски ризик није адекватно урачунат у трошкове станова у јужној Флориди, и да је регион суочен са могућношћу девалуације, како свест о томе расте.

- Физички ризици нису адекватно урачунати. Брзина премештања капитала и степен у којем ће се ово дешавати, све ће бити много брже од онога што највећи број учесника овог тржишта очекује - рекао је тада Дис.

За сада, брига о томе да ће зграде "потонути" у деценијама које долазе још увек се чини далеком. Удружења власника зграда убеђују станаре да се фактори у њиховим зградама "драстично разликују" од оних у згради која се срушила, и да треба да "буду мирни", произлази из мејлова у које је Тајм имао увид. Кад је реч о тржишту, потражња у Мајамију је толико велика да може да преживи мали пад после једне овакве трагедије - ако рушење у Сурфсајду остане изолован случај. Пандемија је довела локално тржиште до историјског максимума: од маја 2020. до маја 2021. продаја постојећих станова је скочила за 286 одсто, са 563 на 2.176, према Удружењу трговаца некретнинама Мајамија.

Али за многе који живе овде, изненадни позив на буђење и суочавање са видљивим и смртоносним последицама игнорисања скупих инспекција, поправки и одржавања зграда на обали океана, натерално је неке да схвате да је "сан Флориде" неодржив. Заиста, Кинан, који ради у архитектонској школи у Тулејну, процењује да би и решавање свих проблема у згради која се срушила могло да испоручи огроман рачун који би довео у питање исплативост градње у овом региону уопште.

- Страх је веома стваран. Старије зграде које се налазе на обали могле би да буду на удару у кратком временском року, посебно оне у близини места рушења. Људи не желе да живе у близини овог места. Ко би желео да гледа на место где су људи умрли? - каже Ана Божовић.