Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"МЕНЕ НАЈВИШЕ ЗАНИМА ЊЕН ДНК" Тома Фила изненађен детаљима процеса против мајке дечака убице: Чудно ми је нешто у тој причи

17.10.2023. 18:23
Пише:
Србија Данас
toma fila
тома фила / Извор: Фото: Printscreen/K1

Оптужница Вишег јавног тужилаштва у Београду подигнута је против родитеља тринаестогодишњака који је починио злочин у Основној школи 'Владислав Рибникар'. 


Чувени адвокат истиче, како и даље не може да разуме због чега против мајке дечака није до сада вођена истрага.

ЗАПЛАКАЋЕТЕ СИГУРНО! Лексикон девојчице убијене у "Рибникару": Плашим се за нашу будућност, јер људи који живе да би помогли другима понестају

ЗАПЛАКАЋЕТЕ СИГУРНО! Лексикон девојчице убијене у "Рибникару": Плашим се за нашу будућност, јер људи који живе да би помогли другима понестају

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

"ИЗНЕНАЂЕН САМ, ОВО У ЖИВОТУ НИСАМ ВИДЕО" Тома Фила коментарисао оптужницу за масакр у Рибникару, па открио шта ће бити са дечаком-убицом

"ИЗНЕНАЂЕН САМ, ОВО У ЖИВОТУ НИСАМ ВИДЕО" Тома Фила коментарисао оптужницу за масакр у Рибникару, па открио шта ће бити са дечаком-убицом

Оптужница Вишег јавног тужилаштва у Београду подигнута је против родитеља тринаестогодишњака који је починио злочин у Основној школи 'Владислав Рибникар'. 

Адвокат Тома Фила, гостујући у емисији 'Кец на једанаест', на телевизији К1, прокоментарисао је оптужницу против мајке дечака, који је 3. маја убио деветоро својих другара и чувара школе 'Владислав Рибникар', али и изјаву адвоката одбране Боривоја Боровића у којој се наводи, да је његовом клијенту, оцу дечака, прећено од стране вишег тужиоца Ненада Стефановића да призна кривицу.

Чувени адвокат истиче, како и даље не може да разуме због чега против мајке дечака није до сада вођена истрага, него је дошло до непосредног оптужења.

- Нисам видео оптужницу, а волео бих да видим шта пише. Није ми јасно зашто је мајка непосредно оптужена. До сада су могли целокупну истрагу да спроведу. 

Прва неправда која је почињена мајци тог детета које је починило злочин је онда, када је враћена са границе Северне Македоније.

- Њој су забранили да напусти територију Србије са ћерком, али не знам по ком основу, када није вођена истрага, ни кривични поступак. На граници је сигурно постојао распис. Ако си имао времена да напишеш такве наредбе, које су против законите и против уставне, онда си имао времена и да спроведеш истрагу. Занима ме тај ДНК који је пронађен на тој једној чаури. Морала је истрага да се уради - каже Тома Фила.

Боривоје Боровић изјавио је на конференцији за медије, да је виши тужилац Ненад Стефановић непосредно пре оптужења одлазио у београдски Централни затвор и претио његовом брањенику оцу дечака, да прихвати споразум о признању кривице и казну од 12 година затвора.

Кључна ствар у читавој овој ситуацији је и коференција за штампу адвокатске канцеларије Боривоја Боровића. Он је рекао, да је тужилац Стефановић, са својим помоћником, дошао код његовог брањеника оца у притвор и запретио му да потпише сагласност и призна кривично дело због кога би добио 12 година затвора,  јер ће му у супротном оптужити и жену, а млађе дете дати у хранитељску породицу. То је и бездушно и ненормално, ако је то изговорио. У том случају он више не би смео да буде тужилац. Ако није, онда треба да се предузме нешто против адвоката који је то рекао - додаје. 

Тома Фила ипак не верује да је Стефановић то урадио

- Ја не верујем да је Стефановић то урадио. Ако је то урадио, циљ би му био да добије сагласност оца и прихвати оптималну казну од 12 година, јер би се тиме решило ово питање. Онда излази пред суд, има поравнање и нема суђења. Са друге стране, адвокат Боровић није могао то да измисли овако нешто, већ му је сигуран тако нешто рекао клијент. Отац се терети, да је малолетног сина водио у стрељану и учио да пуца.

- Главни и најважнији део оптужнице оца је та, да је водио малолетног сина у стрељану и учио га да пуца. Мање је важно да ли је оружје држао у сефу или у овоме о чему причају. Свакако би мали, јер је интелигентан, нашао кључ и шифру од сефа - казао је Фила.

"Мене највише занима ДНК мајке"

- Мајка је одједном постала оптужена. То је произвело нове проблеме и нова питања. Она је према оптужници била у контакту са муницијом. Према закону, када вам пронађу метак у џепу без поговора идете шест месеци у притвор. Овде код мајке су знали да постоји контакт са муницијом, а није реаговао нико. Могли су за ових пет и по месеци да је саслушају и испитају. Зато понављам да ми је чудно нешто у тој причи.

Посебан поступак за власника и радника стрељане

- Ова двојица из стрељане, посебно треба да одговарају. За њих би требало посебна оптужница за лажно сведочење да се састави, не бих је везивао за овај догађај. 

Веза постоји, али то је посебно кривично дело. Дечак и да је имао 14 година не би одговарао. Залажем се за промену закона, али то мора да се уради уз помоћ психијатара и психолога, да видимо да ли је потребно нешто мењати. Шта би било да је дечак имао 14 година? Између 14. и 16. године је само појачан орган старатељства и родитељ. Опет ништа.

Да је имао пуних 16. до 18. може да добије оптимално пет година малолетничког затвора. Значи, ако оде са 16. излази са 21. Тек од 18.  до 21. године, може да добије до 20 година, а то значи да не може да добије доживотну или 40 година - закључио је Тома Фила у емисији 'Кец на једанаест' на телевизији К1.