Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД УБИСТВА КНЕЛЕТА: Соба 331 ће заувек крити ТАЈНУ, а крвави број један остати МИСТЕРИЈА!

28.10.2022. 20:27
Пише:
Србија Данас/24 седам
Knele
Кнеле / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Aleksandar Кнезевиц Кнеле

Данас се навршило три деценије од убиства Александра Кнежевића Кнелета.

Утисак је да ниједна ликвидација у београдском подземљу ни пре ни после није изазвала толико буре. Кнеле је убијен 28. октобра 1992. године у хотелу "Хајат". Ни наручилац ни извршилац (или више њих) нису идентификовани, а, по свему судећи, никад неће ни бити, те ће то убиство вероватно заувек остати нерасветљено.

ВЕЛИКА ТУГА! Петру (2) је отац мучки убио, а сад јој је запаљен гроб, огласила се мајка: Пријавила сам полицији (ФОТО)

ВЕЛИКА ТУГА! Петру (2) је отац мучки убио, а сад јој је запаљен гроб, огласила се мајка: Пријавила сам полицији (ФОТО)

СПРЕМА СЕ КРВАВА ОСВЕТА? Шок: Звицер нестао након виђања са Вељом Невољом, али чека се ЊЕГОВ ПОТЕЗ

СПРЕМА СЕ КРВАВА ОСВЕТА? Шок: Звицер нестао након виђања са Вељом Невољом, али чека се ЊЕГОВ ПОТЕЗ

ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА СРПСКЕ И ШПАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: "Пали" Срби и Црногорци - ОВДЕ СУ ПРАВИЛИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ДРОГЕ (ФОТО/ВИДЕО)

ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА СРПСКЕ И ШПАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: "Пали" Срби и Црногорци - ОВДЕ СУ ПРАВИЛИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ДРОГЕ (ФОТО/ВИДЕО)

Кнежевић је ликвидиран са три хица из пиштоља са пригушивачем у апартману 331 хотела "Хајат". Творац чувене дизел-генерације "жестоких момака" лежао је на стомаку, а на огледалу је крвљу била исписана порука "број 1". Ова порука до данас није дешифрована.

У моменту кад је убијен код себе је имао 5.000 немачких марака готовине и на себи злата вредног око 80.000 марака.

Бивши функционер београдске полиције, из одељења за крвне деликте, изјавио је новинарима:

- Био сам на увиђају у соби 331 хотела "Хајат" када је Кнеле убијен. Лежао је на стомаку, упуцан с леђа. Мислимо да су у соби биле две особе, једна која је очигледно имала нешто да му саопшти и стајала је испред њега, и друга, која му је ставила пиштољ на потиљак и натерала га да клекне на колена. На огледалу је био исписан број 1, што је можда била порука да је Кнеле први са списка за одстрел - објаснио је он.

Љуба Милановић, тадашњи инспектор, много година после убиства открио је да је преко радио везе јављено: "Иди у Хајат. Убијен је Кнеле". То се, како је Милановић испричао, никад није радило, већ су се инспектори упућивали на места злочина без информација о актерима.

Убиство Александра Кнежевића Кнелета остаће заувек нерасветљено пошто је 2017. године проглашено застарелим случајем. Сви списи и доказни материјал су спаљени, а то је најтеже пало његовом оцу, Душану Кнежевићу, званом Буца Ал Капоне.

Он је после смрти сина за медије тврдио да је за то убиство урађена и генерална проба.

- Гишки, Белом и мом сину претили су много пре ликвидације. Десет дана пре убиства имали су и генералну пробу, кад су им специјалци упали у собу у "Хајату" и натерали их да легну са рукама на поду. Потом су им објаснили да проверавају алармне уређаје, али сам сигуран да су заправо проверавали како ће Кнеле реаговати пред полицијом - рекао је тада Душан Кнежевић.

Тврдио је да му је један пријатељ из тадашњег СУП рекао да је кобне вечери преко полицијске "мотороле" пренета порука: "Кнеле иде сам".

Они који су били блиски Кнелету, тврдили су да никада није олако отварао врата хотелске собе. Ипак, кобног дана нападача је пустио у собу, па се претпоставља да иза злочина стоји неко кога је добро познавао и у кога је имао поверења.

- Дарко Станојевић је кобне ноћи био у хотелу "Хајат". Покушавао сам да дођем до њега касније, да сазнам шта се те вечери дешавало, али је и он убијен у Немачкој - казао је Душан Кнежевић.

О Кнелетовом оцу причало се да је припадник старе гарде која је све решавала на фер начин. Надимак је добио јер је стално ишао у биоскоп како би гледао гангстерске филмове и обожавао је Ал Капонеа.

Читуље посвећене Кнелету, којих је те 1992. године када је убијен у једном броју Политике било 162, засениле су ратне сукобе у Хрватској и Босни, домаћу политичку сцену, економску беду... На његову сахрану дошло је неколико хиљада људи. Испраћен је уз звуке песме "Тихо ноћи". Певач Џеј је пред 35.000 људи на Сајму рекао: "Ево једна песма за мог пријатеља Кнелета, који није вечерас са мном..." Публика је скандирала Кнелетово име.

Кнече се дружио са Гишком и Дугим Лаиновићем, а 1991. године придружио се Српској гарди, аније отишао на ратиште зато што Гишка није дозвољавао млађим од 28 година да иду на ратиште у Борово село крај Вуковара.

Кнеле се најчешће дружио са људима попут Радована Лагунџина Жапца, Ромеа Савића, затим Мирка Томића Босанца, Горана Марјановића познатијег као Гокси Бомбаш, а био је врло близак са убицом Љубе Земунца, Гораном Вуковићем званим Мајмун, шефом "вождовачког клана".

Кнеле је најпре био сахрањен на истом делу Топчидерског гробља као и његови пријатељи Мајмун, Ромео и други, али је потом премештен на парцелу број 24. Прича се да је његов отац желео бољу парцелу за свог сина и да је због тога његов гроб измештен.В