Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ НЕМА ПРАВДЕ У НИШУ! Три године од смрти Марије Шуловић (25)

19.03.2024. 13:35
Пише:
Србија Данас/Информер
policija
полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Марија је тешко повређена у удесу који се догодио 31. децембра 2020. године око 17.20 часова на раскрсници Доњовлашке улице и Улице Миодрага Петровића Чкаље, а преминула је три месеца касније у болници у Београду

Три године од смрти студенткиње Марије Шуловић (25) из Ниша навршиће се у петак 22. марта, али још није завршено суђење возачу Игору Стојковићу који је скривио удес у коме је Марија задобила тешке повреде услед којих је преминула.

КЕНГУР ВИЂЕН У СРЦУ ШУМАДИЈЕ КАКО СЛОБОДНО ШЕТА: Незвани гост уочен како КРАДЕ поврће и вади кромпир - постављен и саобраћајни ЗНАК УПОЗОРЕЊА за возаче (ВИДЕО)Kengur viđen kod Aranđelovca

КЕНГУР ВИЂЕН У СРЦУ ШУМАДИЈЕ КАКО СЛОБОДНО ШЕТА: Незвани гост уочен како КРАДЕ поврће и вади кромпир - постављен и саобраћајни ЗНАК УПОЗОРЕЊА за возаче (ВИДЕО)

МЛАДИЋ (21) КОД ЛОЗНИЦЕ СЛЕТЕО СА ПУТА И ПОГИНУО: Стравична саобраћајна несрећа, тело пронађено испод возилаPolicija

МЛАДИЋ (21) КОД ЛОЗНИЦЕ СЛЕТЕО СА ПУТА И ПОГИНУО: Стравична саобраћајна несрећа, тело пронађено испод возила

СВЕШТЕНИК ПОД ДЕЈСТВОМ НАРКОТИКА ИЗАЗВАО САОБРАЋАЈКУ: Нећете веровати шта је рекао у своју одбрану!krst

СВЕШТЕНИК ПОД ДЕЈСТВОМ НАРКОТИКА ИЗАЗВАО САОБРАЋАЈКУ: Нећете веровати шта је рекао у своју одбрану!

Од Стојковићевог првог појављивања пред судским већем Вишег суда у Нишу, главни претрес је више пута одлаган из различитих разлога, попут одсуства адвоката и болести члана судског већа, а данас је одложен је због недоласка вештака Института за судску медицину у Београду.

Марија је тешко повређена у удесу који се догодио 31. децембра 2020. године око 17.20 часова на раскрсници Доњовлашке улице и Улице Миодрага Петровића Чкаље, а преминула је три месеца касније у болници у Београду. На њу је, док је шетала са оцем, својим аутомобилом налетео Стојковић, који је, према наводима оптужнице у том тренутку имао два промила алкохола у крви и налазио се у стању тешке алкохолисаности.

Према наводима оптужнице Вишег Јавног тужилаштва Стојковић се кретао Доњовлашком улицом из правца села Доње Власе у правцу Кованлучке улице “под дејством алкохола, неприлагођеном брзином и не обраћајући пажњу на пешаке који су се налазили на коловозу”.

Он се терети да је био свестан да се тиме не придржава саобраћајних прописа којима је предвиђено да је дужан да брзину кретања возила прилагоди саобраћајним условима тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју може да предвиди, те да је дужан да обрати пажњу на пешаке који се налазе на земљаној површини поред коловоза.

- На делу кривине која се пружа удесно кретао се и неприлагођеном брзином кретања, особинама и стању пута, видљивости, атмосферским приликама и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, када није обратио пажњу на пешаке који су се кретали један иза другог десном ивицом коловоза гледано из правца улице Кованлучке, изгубио је контролу над возилом и прешао на леву половину коловоза и том приликом предњом десном страном свог возила ударио у пределу потколенице леве ноге и карличног појаса оштећену која је била са оцем - наведено је у општужници.

Након ударца аутомобила Марија је пала на хаубу аутомобила па на ветробранско стакло, а потом је одбачена на коловоз. Задобила је тешке повреде главе и мозга, као и бројне повреде који су збирно окарактерисане као “опасне по живот”.

Аутомобил је после налетања на Марију, стоји у оптужници, наставио кретање, након чега је слетео са коловоза на земљану површину и предњим делом возила ударио у ограду а затим и у неколико стабала воћњака.

Налазом комисије вештака Института за судску медицину, потврђена је веза између задобијених повреда и смртног исхода. Они су навели да су повреде опасне по живот које је Марија задобила захтевале дуготрајно болничко лечење због којег је морала дуго да лежи у постељи.

Услед запаљенских компликација током лечења у УКЦ Ниш, она је добила високу температуру али јој је стање побољшано па је упућена, након два и по месеца, на лечење у Београд на Клинику за рехабилитацију “др Мирослав Зотовић”. Ту је после неког времена, међутим, здравствено стање поново почело да се компликује, због декубитних промена на телу и бактерије клостридије.

То је додатно ослабило њен организам који се већ дуго борио са тешком повредама задобијеним у удесу, па је дошло до тромбне емболије у плућима која је на крају довела до смрти.

Стојковић је пред судом признао кривицу за саобраћајну несрећу, али не и за смрт студенткиње која је преминула скоро три месеца касније, а одговорност за њен губитак живота пребацио је на лекаре који су је, према његовим речима "несавесно лечили“.

Родитељи несрећне студенткиње више пута до сада говорили о своој огорчености што суђење још није завршено.

Након што је на једном од рочишта било речи да се затражи ново саобраћајно вештачење којим би била установљена брзина којом се Стојковић кретао Маријина мајка Жаклина Шуловић рекла је да се ради о „идиотизму“.

- Па на основу чега је убио. Он је унаказио, поломио је целу. И они доказују да није возио брзо… Могло је било чије дете то да буде. Који докази, само је довољно да се прочита обдукциони налаз шта јој је све поломљено било, које повреде је имала, само је то било битно. Нисам могла да помислим да ће мени ово да се деси да изгубим дете. Шта рећи више ми смо дно дна, битни су живи људи, мртви нема више користи од моје Марије - рекла је мајка настрадале девојке.

Оптужницом ВЈТ Ниш Стојковић се терети за тешко дело против безбедности у саобраћају за које се може изрећи казна затвора од две до 12 година.

Главни претрес за смрт несрећне студенткиње требало би да буде настављен 11. априла.

Извор: Србија Данас/Информер/Пренео: И.С.