Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТУ СЕ СВАКА ГРЕШКА ПЛАЋА ЖИВОТОМ" Овако делују секте у Србији - случај из Бањичке шуме отворио Пандорину кутију?

11.10.2021. 22:34
Пише:
Србија Данас/24 седам
Banjička šuma
Бањичка шума / Извор: Фото: Wikipedia

Низ необичних догађаја на сахрани младића Филипа (27) подстакли су сумње да у овом случају има "нешто више" од самоубиства.

Смрт Филипа Стевановића (27) који се, наводно, сам полио бензином и запалио у Бањичкој шуми у Београду, потресла је јавност, а овај случај крије неку мистерију од самог почетка! Наиме, у вези са овим трагичним догађајем се појавило неколико верзија.

Грађани Србије, када вам стигне оваква порука од БАНКЕ на корак сте да будете покрадени: Пратите ово упутство и нећете бити жртва преваре

Грађани Србије, када вам стигне оваква порука од БАНКЕ на корак сте да будете покрадени: Пратите ово упутство и нећете бити жртва преваре

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) АУТОМОБИЛ ПОКОСИО ПЕШАКА У КРАГУЈЕВЦУ: Језив тренутак забележен камером

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) АУТОМОБИЛ ПОКОСИО ПЕШАКА У КРАГУЈЕВЦУ: Језив тренутак забележен камером

ОВО МОЖЕ ДА ОТКРИЈЕ УБИЦЕ ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Судски вештак изнео нове детаље из истраге

ОВО МОЖЕ ДА ОТКРИЈЕ УБИЦЕ ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Судски вештак изнео нове детаље из истраге

У први мах се причало да иза његове смрти наводно стоји нека секта, затим да је са њим било још особа које су га натерале да то уради, као и то да га је неко убио! Међутим, низ необичних догађаја на његовој сахрани подстакли су сумње да у овом случају има "нешто више" од самоубиства.

Сектолог Димитрије Пастуовић сматра да је овај случај повезан са сектним деловањем.

- Мислим да је код овог случаја у питању сектно деловање. Они врбује на све начине и не могу се тек тако лако препознати, зато што су као вирус који тешко мења свој облик. Конкретно, о овом случају не могу детаљније да причам, пошто је истрага у току, али је чињеница да су пре овог дечка, страдала још двојица - каже Пастуовић.

Напомиње да су секте веома опасне и да се могу класификовати.

- Најопаснија је самостални шарлатани - гуруи, који проповедају под знацима навода љубав, хармонију... Такође, постоје и псеудохришћанске, псеудохиндуистичке, синкретистичке, као и сатанистичко-окултно магијске - објашњава Пастуовић. 

Усамљени, наивни, лаковерни

Сличног мишљења је и психолог Снежана Репац, која каже да сектама најчешће "приступе" они који су усамљени, наивни, лаковерни, и додаје да је то најчешћи случај међу младима.

- Овај дечко је нађен у шуми, а прочитала сам и да се наводно запалио. Такође, и да су га наводно у тој шуми нашли неки момак и девојка, што помало буди сумњу. Може се десити да је у питању неко сектно деловање, али ће истрагом бити утврђено о чему је заиста било речи. Секте можемо назвати као криминалне-конспиративне организације и онај ко им приступи је углавном неиспуњен, има тешкоће да успостави партнерске релације, заправо, та емотивна празнина их тера да уђу у целу ту причу. Неко ко верује у себе и своју будућност неће дозволити себи тако нешто. Најчећше је улазак у секте праћен коришћењем психоактивних супстанци, што их доводи и до ритуалних повезивања. То су фалш емоције, а онај ко поседује емотивно сиромаштво, најчешће уђе у секту - каже Репац.

- Вође секте су врхунски психолози, то вам је као санаторијум без лекара. Често се од чланова таквих криминалних организација тражи да пресносе дрогу, да сексуално оргијају и слично. И ту се свака грешка плаћа животом. Њихови чланови су под сваком врстом контроле. Тако да је мени јасно, што овај дечко, ако је био члан неке секте, ниједног тренутка није смео да прича својим родитељима о томе јер се члановима "испере мозак" и морају да ћуте о томе. Негде сам прочитала и да су том дечку наводно били очишћени и лаптоп и мобилни од података, што иде у прилог томе да су секте сконе томе, да на крају сви подаци буду обрисани о тој особи која је била члан - прича Репац.

Господар прстенова, или порука зла

Напомиње да је на сличан начин страдао мушкарац у околини Београда пре неколико година.

- Сећам се да је негде у Београду нађен мушкарац који се наводно обесио, пре пар година. Поред његовог леша је пронађен златни накит, који никада није скидао са себе јер га је стално носио. Међутим, и у овом случају из Бањичке шуме се, како сам прочитала, спомиње нека огрлица са прстеном, коју су наводно тај младић и девојка, тражили од породице покојног дечка - истиче Репац.

Подсетимо, у вези са овим случајем,  Филипов друг је након његове смрти наводно од родитеља тражио да му дају ланац и на њему окачен прстен, који је несрећни младић носио. Мајци и родитељима су рекли да је реч о прстену и ланцу из "Господара прстенова". Филип му је, наводно, рекао да "када њега не буде било, узме ланац себи".

Иначе, Филип Стевановић је тог кобног 23. септембра уместо да оде на воз, отишао у Бањичку шуму. У 17 часова је позвао полицију, а потом и Хитну помоћ. Разговор са Хитном трајао је више од 4 минута. Потом је поново позвао полицију, а онда је полиција позвала његове родитеље, Зорана и Драгицу.

Полиција први пут није успела да пронађе Филипа, али су га друг и другарица одмах пронашли, што је пробудило сумње. На сахрани су били и поменути друг, али и другарица која га је пронашла у шуми. Мајка каже да је сахрану неко снимао.

Filip Stevanović
Филип Стевановић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Ђаво је невидљив

- На гробу мог сина нађене су карте, али то нису тарот карте, као што су писали сви, то су карте за друштвене игре, "југио" карте. То му је можда оставио неко од другова код крста. Писали су да иза свега стоји нека секта... Не знам стварно шта да кажем, ја то први пут чујем. Оно је било страшно је то што је неко из даљине снимао сахрану - казала је несрећна жена за медије.

Како је његова мајка испричала, Филипова два друга починила су самоубиство у последње две године и обојица су ишли у Математичку школу, али да су обојица имали проблеме, један финансијске, други пословне природе.