Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТУЧЕ МЕНЕ И МОЈУ ДЕЦУ" Ивана жртва бруталног насиља рођеног брата - шета са ножем и прети да ће их све ПОБИТИ

09.05.2022. 00:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
nasilje
насиље / Извор: Профимедиа

Она је више пута пријављивала проблем, али се насиље понавља.

Ивана Милутинов (39) из Ковина годинама је жртва насиља рођеног брата са којим живи у истој кући. Са њом у породичном дому живи и троје малолетне деце, који због насилног ујака не смеју да изађу у двориште па су због тога константно закључани у кући. Ивана је насиље које је почело још пре осам година пријављивала више пута, али је њеном брату одређена само забрана, коју он крши.

- Он је мене тукао и пре осам година, и малтретирао нас је тако да ништа нисмо смели, и ја сам га тада пријавила, те пријаве постоје, тако да се ово насиље понавља - овако Ивана почиње своју тешку муку која траје годинама и из које не види излаз.

СТРАВИЧАН УДЕС КОД ЛОЗНИЦЕ! Више возила се сударило, повређени хитно пребачени у болницу

СТРАВИЧАН УДЕС КОД ЛОЗНИЦЕ! Више возила се сударило, повређени хитно пребачени у болницу

ГОРИ У БЛОКУ 64! Црни дим прекрио Нови Београд - пожар избио између зграда

ГОРИ У БЛОКУ 64! Црни дим прекрио Нови Београд - пожар избио између зграда

ОБРТ ДА СЕ НАЈЕЖИШ! Девојчицу у Аранђеловцу додиривали дечаци од пет и осам година

ОБРТ ДА СЕ НАЈЕЖИШ! Девојчицу у Аранђеловцу додиривали дечаци од пет и осам година

Први сукоб с братом

Ивана каже први сукоб ове године десио се 26. јануара када је један мали неспоразум ескалирао у свађу где је њен брат тешким речима извређао њу и њеног сина, и на основу полицијске пријаве добио забрану приласка и њој и кући на 48 сати, што он није испоштовао, и већ следећег дана је поново био ту.

- То вече направио нам је хаос, рекао је: "Све ћу да вас побијем!" - сећа се Иване вечери после које се насиље њеног брата само настављало.

Од тада су каже она кренуле забране приласка али и његово узастопно вређање и иживљавање.

- Са првом забраном он је поново био ту, да би се његово иживљавање наставило тако што пролази кроз двориште и вређа, и то се наставило док није почео да нам ограничава кретање у дворишту, а у једном тренутку и покушај физичког насиља над мојим мужем, због чега је у веома кратком року добио и другу забрану - каже Ивана.

nasilje
насиље / Извор: Профимедиа

Она објашњава да је њен брат након те забране вратио се гори него што је био. Осим вређања, и претњи радио је све да им отежа живот, па им је тако и искључивао воду. У тренутку када је у подруму покушала да одврне вентил, од свог брата добила је ударац у образ на шта полиција није реаговала.

- Полиција је рекла немојте да зовете нас, не можемо ми да решавамо ваше проблеме, због чега сам ја истог тренутка сама пешака отишла у хитну помоћ. Они су по службеној дужности позвали полицију и тада је он добио забрану 48 сати која се продужила - каже Ивана.

Свуда наишла на затворена врата

Забринута за своју безбедност, а нарочито безбедност своје деце, која су више пута била сведоци ујаковог агресивног понашања, Ивана се поводом овог случаја обратила многим службама. Међутим, уместо на помоћ у решавању проблема она је каже наишла на пребацивање одговорности служби са једних на друге док је њен предмет и даље у почетној фази.

- Ја сам 14. фебруара ишла од институције до институције где сам свуда наишла на затворена врата. Прво сам отишла у ковински Комуналац да видим како је могуће да ми искључује воду ако се рачун води на мене, међутим они су рекли да не могу ништа. Затим одлазим до Социјалног рада где кажем да сам била и пре тога, објасним да су ми малолетна деца у кући, да они све ово гледају и проживљавају, где ми они на то кажу да из полиције није стигло ништа, и да они због тога не могу да ураде ништа - сећа се Ивана, која наглашава да је у Центру за социјални рад била и пре ударца, где јој је такође и тада речено да из полиције није стигло ништа и да они због тога не могу да реагују.

Tužna devojka
Тужна девојка / Извор: Профимедиа

Ивана се пита како је могуће да у овим околностима нико не може да учини ништа, иако се обратила на сваку адресу где су је упутили и поднела пријаву коју су јој саветовали.

- То је јако незгодна ситуација када вама у оваквим околностима кажу да они не могу ништа. На констатацију адвоката да ово може да траје веома дуго и да идем у Јавно тужилаштво, ја сам и тамо отишла, где су ми рекли да суд у Ковину треба да поднесе кривичну пријаву против мог брата и да ако им нешто није јасно да се јаве њима, док је исти тај суд рекао да то не иде тако, и тако ја губим дане док они пребацију одговорност са једних на друге, а у тој немоћи ја идем код неуропсихијатра - објашњава забринута мајка.

Она у наставку објашњава да њена немоћ траје од јануара месеца, од када јој се затварају сва врата на која је покуцала, а да ствар буде гора за тај период нико ни из једне службе није дошао у тај дом да поприча са децом која плачу и живе у страху.

- Моја немоћ траје од јануара месеца, где нико за то време није дошао код мене на врата да поприча са том децом која плачу, која вриште јер све то гледају док се дешава - прича уплакана мајка.

Тужба за насиље у породици

Након што је Иванином брату истекла забрана приласка кући 17. марта ове године, она је, каже, наредног дана поднела тужбу за породично насиље у суду у Ковину. Како јој је правница тада рекла, с обзиром да се ради о породичном насиљу позив би требао да стигне за осам дана, међутим, од тада је прошло више од месец дана, а позива и даље нема.

- Правница у нашем суду ми је тада рекла пошто је породично насиље, за ово би требало да стигне позив у року од осам дана. Ево, ми још нисмо добили позив за суд, а он је од тада добио још једну забрану приласка од 48 сати и још 30 дана. Нама је тада речено да то иде брзо, ја сам сву документацију копирала и припремила и опет ништа - прича немоћно Ивана.

nasilje u porodici
насиље у породици / Извор: Профимедиа/илустрација

Она додаје да је целокупна ситуација довела до њеног депресивног стања, где је морала да потражи помоћ стручног лица код ког никада пре није ишла.

- Знате, кад ви живите у константном страху, када ви живите закључани, без могућности да изађете у двориште, јако је тешко и због тога сам била у депресији - објашњава она.

Брат шета с ножем у руци

Ивана Милутинов каже да њен брат, кога је више пута пријављивала за физичко и психичко злостављање, од породичне куће у којој живе има 25 одсто свог удела. С обзиром да је кућа саграђена тако да су његове просторије у задњем делу зграде, они фактички не морају да деле ништа осим дворишта и заједничких просторија на изгорелом крову који сада служи за сушење веша.

Али, ипак, он осим што се слободно шета поред њихових врата, неретко, каже, са ножем у руци обилази и изгорели спрат, на који она више не сме да залази, а такође ни да пушта децу.

- Шта ће њему нож у руци кад он крене на спрат где ми сада само качимо веш, како ја у тој ситуацији да се осећам безбедно - пита се она.

У породичној кући живи и Иванин муж, али с обзиром да је он капетан и да је у земљи само када дође на одмор, већи део године у дому са децом проводи сама.

Како каже, не зна да ли је горе кад јој је муж ту или када оде, јер њен брат због његовог присуства још више иницира свађу.

- Кад ми је супруг ту, на кратко, он стално налази разлог да се свађа са њим, па не знам да ли ми је горе кад је он ту или кад сам сама, због константне нервозе и свађе. Деца су преплашена - објашњава Ивана.

А шта кад забрана престане, треба ли да чекам да се деси најгоре?

Ивана каже да њен брат тренутно није у истој кући јер има забрану, али је проблем што се док та забрана траје ништа друго не решава.

- Шта ћемо кад забрана истекне, јер сад док забрана траје ништа се не решава. Да ли деца и ја треба да наставимо да живим у страху, и да чекамо шта ће бити кад се поново врати у двориште. Треба ли тако закључани са стрепњом да наставимо да живимо па да у новине изађемо кад се деси не дај Боже најгоре. Ово је мој последњи вапај, желим да помогнем и себи и деци али не знам како. Ко овде не ради свој посао ја се питам - каже Ивана.

Саопштење тужилаштва

У тужилаштву су потврдили да су реаговали поводом овог случаја и да су изрицали хитне мере.

- Поводом случаја од 13. 02. 2022. године, пријављеном Дејану Милутинову је истог дана наређењем ПС Ковин изречена хитна мера привременог удаљења могућег учиниоца из стана, као и хитна мера привремене забране прилажења и комуницирања са жртвом насиља у трајању од 48 часова. На предлог заменика јавног тужиоца, решењем Основног суда у Смедереву продужена је хитна мера забране приласка и комуницирања до 17. 03. 2022. године. Наведени случај је био предмет разматрања три састанка Групе за координацију и сарадњу, подгрупа Ковин - стоји у одговору Тужилаштва.

Nasilje
Насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

Како су даље навели, на одржаном састанку је констатовано изречена мера није прекршена и да се ради о високом степену ризика од насиља у породици.

- На састанку од 17.03.2022. године констатовано је да изречена хитна мера није прекршена и да није било нових пријава насиља, процењено је да се ради о високом степену ризика од насиља у породици и израђен је индивидуални план којим је као мера заштите предвиђен саветодавни рад и праћење ситуације, као и подношење тужбе за заштиту од насиља у породици, а за извршиоца мере је одређен ЦСР Ковин - наводе.

У наставку одговора из тужилаштва кажу да је на састанку од 01. 04. 2022. године процењено да се ради о средњем степену ризика од насиља у породици, те је на снази остао раније донети индивидуални план, а на састанку Групе од 15.04.2022. године процењено је да се ради о ниском степену ризика од насиља у породици, те је индивидуални план стављен ван снаге.

Затим се даље образлаже учињено поводом пријаве од 26 априла.

- Поводом случаја од 26. 04. 2022. године наређењем ПС Ковин изречена је хитна мера привременог удаљења могућег учиниоца из стана, као и хитна мера привремене забране прилажења и комуницирања са жртвом насиља, која мера је, решењем Основног суда у Смедереву продужена за 30 дана, односно до 28. 05. 2022. године. Како би наведени случај био размотрен на следећем састанку Групе, Центру за социјални рад Ковин је наложено предузимање мера у складу са Законом о спречавању насиља у породици, а у циљу благовременог достављања извештаја стручног тима и налаза и мишљења пре истека изречене хитне мере.