Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У БЕКСТВУ СКОРО ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ! Водио своју крими групу, близак сарадник клана Америка - за повратак у јавност заслужан Шешељ

18.09.2021. 21:40
Пише:
Србија Данас/24 седам
Željko Maksimović Maka
Жељко Максимовић Мака / Извор: Фото: МУП

Максимовић је у оперативним подацима означен као близак сарадник клана “Америка” и са њима је наставио сарадњу и ових година у Јужној Америци.

Жељко Максимовић (52), звани Мака, успешно измиче српској полицији и правосуђу и у бекству је већ готово две деценије. Према последњим незваничним информацијама, Максимовић се крије у Бразилу.

ПАС СПАВА НА ЊЕГОВОМ ГРОБУ! Потресна исповест оца убијеног адвоката: За време увиђаја поред Немањиног тела цвилела је куца

ПАС СПАВА НА ЊЕГОВОМ ГРОБУ! Потресна исповест оца убијеног адвоката: За време увиђаја поред Немањиног тела цвилела је куца

УХАПШЕН МУШКАРАЦ КОД ВАРВАРИНА: Возио са више од два промила алкохола у крви!

УХАПШЕН МУШКАРАЦ КОД ВАРВАРИНА: Возио са више од два промила алкохола у крви!

ХАОС НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Аутомобил налетео на девојку код ТЦ Ушће - Хитна помоћ на лицу места (ФОТО)

ХАОС НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Аутомобил налетео на девојку код ТЦ Ушће - Хитна помоћ на лицу места (ФОТО)

Појавила се информација да је Жељко Максимовић у децембру 2015. био у Србији и да се распитивао о кретању неколицине људи из државних институција који су водили истрагу против њега и инсистирали на његовом хапшењу. Доказа за ту тврдњу, међутим, никада није било. Максимовић је наводно под лажним идентитетом дошао у Београд 2015, где се видео и са Владимиром Јовановићем Јапанцем, који је тада био у кућном притвору и чекао правоснажну пресуду за отмицу и изнуду.

Београдом су кружиле приче да је Максимовић виђен у граду и 2019. година, као и за дочек 2020. године, али званично то никад није потврђено. Причало се и да је боравио у Шпанији, као и да живи на релацији Шпанија-Јужна Америка. Последње информације кажу да је већ неко време у Бразилу.

Максимовић је у оперативним подацима означен као близак сарадник клана "Америка" и са њима је наставио сарадњу и ових година у Јужној Америци. Зоран Јакшић, који се сумњичи да је у врху клана "Америка", ухапшен је у Перуу, али Милета Миљанов-Мајк (56), који је према оперативним подацима означен као вођа "Америке", отпутовао је у САД из Београда, где у последње време слободно борави, јер у Србији није под оптужбама.

Mileta Miljanić
Милета Миљанић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/KRIK

Максимовић је рођен 1969. године. Син је високог функционера војне безбедности. Први је пут дошао у сукоб са законом као 16-годишњак, јер је ноћу улазио у мртвачницу Медицинског факултета и из очевог пиштоља вежбао гађање пуцајући у лешеве. Са 20 година почео је да ради као избацивач у дискотеци "Амадеус", чији су власници били Жељко Ражнатовић Аркан и Драган Малешевић Тапи. Дуго је боравио у иностранству. У ратовима на подручју бивше државе био је припадник неких "добровољачких" формација.

Име Жељка Максимовића јавности је постало познато у марту 1995. године кад је у Улици Светозара Марковића у Београду са четири хица из пиштоља убио полицајца ОУП Палилула Горана Радуловића (29). Максимовић је наводно на улици показивао свој пиштољ неком другу, а када је Радуловић, држећи у једној руци пиштољ, а у другој службену легитимацију, покушао да га легитимише, припуцао је и убио га.

Максимовић је већ рањеном полицајцу пришао и "оверио" док је лежао на земљи. Ухапсили су га припадници интервентне бригаде, а у притвору се у почетку бранио ћутањем.

Током суђења бранио се да је мислио да Радуловић хоће да га убије и чак рекао:

- Да није било тако, он би данас био овде, а ја покојник.

Максимовић је провео укупно три месеца у притвору, а убиство полицајца Радуловића окарактерисано је као нужна одбрана.

Говорило се и да је почетком 1990-тих Маку ангажовао Ресор државне безбедности за своје потребе у очувању поретка и разбијању опозиционих окупљања. Наводно, средином децедесетих почиње да ради и за црногорски ДБ и да за њихов рачун елиминише противнике.

Boško Buha
Бошко Буха / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

О Максимовићу се од 1995. године није много говорило. За његов "повратак" у јавност побринуо се Војислав Шешељ, који је 6. августа 2002. медијима саопштио следеће:

- Жељко Максимовић, звани Мака, убио је 10. јуна 2002. године генерала полиције Бошка Буху. Доказе да је Максимовић убио Буху добио сам директно из полицијских извора, од часних људи који раде у полицији. Максимовић припада гангстерско-мафијашком клану.

Тада се чуло и за "Макину групу", клан који је водио Максимовић.

Суђење за убиство генерала Бошка Бухе почело је 16. септембра 2003. пред Специјалним судом где је изречена ослобађајућа пресуда. Чланови Макине групе Никола Маљковић и Владимир Јакшић побегли су после првостепене ослобађајуће пресуде, док је Жељко Максимовић Мака остао до данас недоступан српској полицији и правосуђу. Врховни суд Србије укинуо је 28. октобра 2005. првостепену пресуду и вратио поступак на почетак. Од тада се за процес више није чуло нити је одржано то поновљено суђење.

Максимовић, Маљковић и Јакшић и даље су у бекству и ова прича још није окончана.