Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"У КОСИ СЕ НАРКОТИЦИ НАЈДУЖЕ ЗАДРЖАВАЈУ" Токсиколози открили како је након шест месеци утврђено да је Периш конзумирао дрогу

23.06.2022. 22:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Србија Данас/Муп РХ

У организму Сплићанина Матеје Периша (27) пронађени су трагови наркотика и алкохола иако је скоро шест месеци тело било у води.

Београдско Више јавно тужилаштво утврдило је да нема основа сумње да је смрт хрватског држављанина Матеја Периша (27) последица извршења кривичног дела, имајући у виду све околности од његовог нестанка у ноћи 30. и 31. децембра 2021. године, извршене провере, до проналаска његовог тела, 18. маја у реци Дунав, код Аде Хује.

"ЗАПАЛИО ЈЕ САМ СЕБЕ" Огласили се наши стручњаци о токсиколошком вештачењу тела Матеја Периша - "Није био свестан, доживео је ШОК"

"ЗАПАЛИО ЈЕ САМ СЕБЕ" Огласили се наши стручњаци о токсиколошком вештачењу тела Матеја Периша - "Није био свестан, доживео је ШОК"

"НЕКО МУ ЈЕ СИПАО ДРОГУ У ПИЋЕ" Девојка Матеја Периша у очају: Погађају ме те приче...

"НЕКО МУ ЈЕ СИПАО ДРОГУ У ПИЋЕ" Девојка Матеја Периша у очају: Погађају ме те приче...

НЕНАД ПЕРИШ СУМЊА У ТОКСИКОЛОШКИ НАЛАЗ? Мој син је спортиста, не могу га повезати са конзумирањем дроге

НЕНАД ПЕРИШ СУМЊА У ТОКСИКОЛОШКИ НАЛАЗ? Мој син је спортиста, не могу га повезати са конзумирањем дроге

Тело је затечено у фази одмаклих постморталних промена. Околности које су претходиле нестанку Матеја Периша, изјава лица која су пре нестанка била у његовом друштву, уз извршене провере и обдукциони налаз не указују да је његова смрт повезана са било којим видом насиља - саопштило је Тужилаштво.

Наиме, обдукцијом коју је по налогу Вишег јавног тужилштва у Београду обавио Институт за судску медицину констатовано је да на телу Матеја Периша нема повреда костију главе, врата, трупа ни удова.

- Резултати токсиколошких анализа су показали присуство токсичних концентрација амфетамина у крви и органима, уз присуство етил алкохола. Такође, у узорку косе је идентификован кокаин и бензоилекгонин у траговима - саопштило је Тужилаштво, наводећи да су комисијско вештачење обавила су три вештака, лекара специјалиста судске медицине.

Ови резултати отворили су низ питања, међу којима се издваја једно: "Како се и после шест месеци од смрти може утврдити да је покојник конзумирао дрогу?".

Према речима токсиколога у пензији Анђелке Спасић, да ли је покојник конзумирао наркотике у неком раније периоду може се утврдити на више начина. Ипак, наглашава она, најпоузданији је онај путем крви и органа.

- Ако су токсиколози дали своје мишљење да су се дрога и алкохол налазили у организму покојника то је тачно, јер те супстанце остају у организму после смрти и неће испарити - наглашава она и додаје да се и путем косе може утврдили да ли је неко користио друге у неком ранијем периоду.

- Међутим, таква провера може зависити од много фактора, односно колика је дужина косе преминулог, да ли је кратко ошишан. Ако јесте, токсиколошки налаз путем косе неће моћи да се уради. Такође, ако и има дугу косу мора се узети у обзир у којим је коса условима била - наглашава она.

Да коса није у потпуности веродостојна за токсиколошке анализе става је и токсиколог Владимир Нешић, који указује да када је она у питању постоји и велика могућност контаминације.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- На пример, неко може да протрља косу о кокаин и да му остану трагови од те опојне дроге. Међутим, у коси се наркотици најдуже задржавају. Токсикологија је широк појам, а анализа урина је најверодостојнија јер се наркотици у урину задржавају најдуже. Оно што је важно знати јесте да се наркотици у крви јако кратко задржавају - наглашава он и додаје да јетра метаболише наркотике.

- Ипак, у зависности од услова у којима је тело било, колико је времена протекло од смрти, у каквом је стању тело зависи и одакле ће се узорак за токсикологију узимати. Тада су кључни остаци покојника - појашњава Нешић.

"Знао сам да је и кобне ноћи узео нешто"

"Матеј је био диван момак, али знао је некада, повремено да нешто узме. Знао сам да је и те кобне ноћи узео нешто, јер тако су испричали момци који су били са њим, али нисам желео ја да то саопштавам. Да се мешам. Најважније нам је било да се Матеј пронађе."

Овако прича пријатељ настрадалог Матеја Периша након што је званично објављен токсиколошки налаз преминулог Сплићанина. Према његовим речима, другови који су са Матејем кобног дана били у Београду испричали су још за време потраге Сплићанина полицији да је Матеј кобне ноћи узимао наркотике. Које, овај младић не зна.

- Знам да је знао некад када изађе нешто да узме. То ради велики број младих његових година. Нажалост, изгледа да га је то коштало живота - каже овај младић и додаје да се нада да ће Матејева смрт бити опомена свим младима да не помишљају да пробају опојне дроге.

- Не желим да се мешам и много говорим о свему томе, јер знам да ће бити и неки судски процеси због свега овога - додаје он.

Иначе, Матејев отац Ненад Периш, огласио се након објаве резултата токсикологије за Јутарњи лист где је казао да "никада, али баш никада, Матеја није и не може повезати с уживањима некаквих опијата, као што је већ и говорио раније".

- Мислим да је требало поштовати приватност, а не да то сазнам из медија. То ми је мало чудно, а што бих ја сад требао коментарисати. Оно што сам рекао у почетку: кључно је то што нису биле укључене камере у Готику па тако не знамо што се тамо заправо догодило. И то ће остати тајна и ту је та прича с Матејом отишла у гроб. Жао ми је што нисам добио службену информацију о резултатима обдукције. Иако, верујем да су колеге из Београда направиле све по правилима струке. И сам сам хемичар и знам колико је тешко узети узорке и направити анализу и верујем у оно што су они и београдска полиција учинили и ја им још једном на томе захваљујем. Надам се да постоје протоколи и да ће мени тај налаз бити достављен. Волео бих видети тај налаз и на који начин су направили анализу и то ме јако интересује - рекао је Ненад Периш.

БОНУС ВИДЕО: Украјински дронови "лове" руске војнике ноћу