Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У НАЈБЛИЖЕГ ЗВИЦЕРОВОГ САРАДНИКА ИСПАЉЕНО 60 МЕТАКА! Брутално убиство кавчанина на Врачару - са њим у колима била и полицајка (ВИДЕО)

02.01.2022. 15:40
Пише:
Србија Данас/24 седам
Davorin Baltić
Даворин Балтић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/BCNovosti/Vijesti Online

На Даворина Балтића, блиског сарадника вође "кавчана" Радоја Звицера испаљено више од 60 метака.

Даворин Балтић, Црногорац повезиван са "кавачким кланом", ликвидиран је пре три године на уласку у подземну гаражу у Улици интернационалних бригада број 50 на београдском Врачару. На Балтића су убице у белом, из аутоматске пушке и пиштоља, испалиле око 60 метака. Са њим у аутомобилу била је и полицајка станице Врачар, која је остала неповређена, али се касније нашла на оптуженичкој клупи. 

Пре него што је ушао у гаражу, тог 1. јануара 2018. године, Балтић се срео са полицајком ПС Врачар Маријом Николић, иначе кумом своје супруге Бранке, која је требало те вечери да дође у његов дом и породици честита Нову годину. Она је села у његов ауто на место сувозача и у моменту кад је својим "голфом 7" улазио у гаражу, двојица нападача, од главе до пете обучена у бело, пуцала су на Балтића. 

АКЦИЈА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ КОЈУ ЈЕ ПРАТИО ЧИТАВ СВЕТ! Бивши припадник ДБ-а поручио: Ставите у кавез кољаче и државне чиновнике

АКЦИЈА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ КОЈУ ЈЕ ПРАТИО ЧИТАВ СВЕТ! Бивши припадник ДБ-а поручио: Ставите у кавез кољаче и државне чиновнике

СНИМАК ХАОСА НА ТЕРАЗИЈАМА: Погледајте како је МАЛИ ЦУНЕР дивљао у центру Београда, па побегао полицајцима (ВИДЕО)

СНИМАК ХАОСА НА ТЕРАЗИЈАМА: Погледајте како је МАЛИ ЦУНЕР дивљао у центру Београда, па побегао полицајцима (ВИДЕО)

ТУГА И МУК ИСПРЕД КУЋЕ СТРАВЕ У СОМБОРУ: Руже и свеће испред капије за убијене девојке и њихову мајку - познато када ће бити сахрана

ТУГА И МУК ИСПРЕД КУЋЕ СТРАВЕ У СОМБОРУ: Руже и свеће испред капије за убијене девојке и њихову мајку - познато када ће бити сахрана

Нападачи су побегли аутомобилом. Неколико сати касније, њихова "тојота", без регистарских ознака, нађена је запаљена у Улици браће Срнић код броја 53. У њој је полиција на задњем седишту нашла аутоматску пушку, а на месту сувозача пиштољ.

Балтић је одраније познат и полицији Црне Горе и Србије. Наводно је био високопозиционирани члан "кавачана". На снимку "Кавачки клан", који је објављен раније, представљен је као један од најближих сарадника вође клана Радоја Звицера.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Утврђено је да је Балтић, за кога је породица тврдила да је поморац, годинама путовао са лажним италијанским документима и то углавном у земље Јужне Америке, великим произвођачима кокаина.

Мета био Пижонов зет?

Балтића је својевремено црногорска полиција повезивала са ликвидацијом посланика Либералне партије Саше Марковића, који је убијен у априлу 2015. године. Марковић је наводно убијен грешком, а мета је био његов кум Горан Ђуричковић, иначе зет фудбалске легенде Владимира Петровића Пижона. Ђуричковић је шест и по месеци касније ликвидиран на шеталишту у Будви, а за ту егзекуцију осумњичен је Срђан Поповић из Бањалуке, који је тренутно у затвору у Аустрији. 

Балтић је такође повезиван са Грегоријем Ферарисом, који је 2017. године осуђен у подгоричком Вишем суду због наводне повезаности са планирањем убиства Ђуричковића. Тада су Ферарис и Александар Марковић за наведено кривично дело осуђени на укупно 11 година затвора. Био је близак и са фудбалским голманом из Котора Гораном Ленцом, који је убијен прошлог септембра док је тренирао на стадиону у Котору.

Снимак хладнокрвне ликвидације "кавчанина" Балтића који се касније појавио открио је детаље о убицама које су свој задатак извеле хируршки прецизно и да су обојица била обучена у бело што до тада није виђено код нас.

Док су решетали Блатићев "голф" ни у једном тренутку, макар према ономе што се види на снимку, убице у белом нису застале ни погледале у камеру која их је све време снимала. 

Полицајка бацила пиштољ

На оптуженичкој клупи нашла се само Марија Николић, Балтићева сапутница, пошто је након што су убице у белом побегле, бацила Балтићев пиштољ у оближњи контејнер. Касније је то испричала колегама из Полицијске станице Врачар и против ње је поднета пријава због сумње да је нелегално носила пиштољ.

Убице "шкаљарац" и плаћеник из БиХ?

На снимку бруталне ликвидације Даворина Балтића који је доспео у јавност, полиција је у мају 2020. године, као једног од убица идентификовала и осумњичила Дамира Х. из Ужица. Он се терети да је на високопозиционираног члана "кавачког клана" пуцао из пиштоља, док је са аутоматом у руци, како се сумња, плаћеник из БиХ. За Дамиром Х. је расписана црвена Интерполова потерница.

Према оперативним подацима српских обавештајних служби и полиције, Дамир Х. је био један од главних људи које је "шкаљарац" Игор Дедовић држао "на вези". Дедовић је, са својом десном руком Стеваном Стаматовићем, убијен 19. јануара 2020. године у препуном ресторану у Атини. За овог Ужичанина се говорило да је одрађивао све "прљаве" послове у Србији, посебно када је реч о организацији убистава.

Разлог због ког је бацила Балтићев пиштољ у контејнер је, како је тврдила, тај што је "била у шоку након испаљених хитаца". Она је тврдила да "ни сама не зна због чега је то урадила".

- Када је почела рафална паљба, кум ми је рекао: "Дај ми пиштољ из врата". Била сам у шоку, нисам му дала оружје, а ни сама не знам зашто сам после узела пиштољ и бацила га у контејнер - причала је полицајка на саслушању у Вишем јавном тужилаштву, а то касније поновила и у судници. 

Иста казна

Виши суд у Беграду поново је у септембру прошле године осудио на исту затворску казну од годину дана кућног затвора припадницу МУП Марију Николић јер је после убиства свог кума и наводног припадника "кавачког клана" Даворина Балтића у београдском насељу Неимар из његовог аутомобила узела пиштољ, који је потом бацила у контејнер.

Иста казна била јој је изречена и у јануару прошле године, али је Апелациони суд, усвојио жалбу њеног браниоца и ту пресуду укинуо, наложивши да јој се понови суђење. Николић је осуђена за кривично дело недозвољено држање, ношење и промет оружја, које је извршила у стању битно смањене урачунљивости због наглог пораста емоционалне напетости и страха високог интензитета. 

Она је након убиства Балтића, у гаражи зграде у Улици интернационалних бригада, из возила узела пиштољ у којем је у цеви био један метак док се у оквиру налазило 11 метака, а затим га носила до Улице Стојана Протића где га је бацила у контејнер након што је позвао начелник ПС Врачар да се врати до Улице интернационалних бригада.