Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У овом граду на југу Србије, деца трпе ЈЕЗИВО НАСИЉЕ: Агресивна су, повучена, муцају

03.03.2022. 22:52
Пише:
Србија Данас/Телеграф
deca
деца / Извор: Профимедиа

Случајеви пријаве насиља се третирају као хитни случајеви

Чак 70 деце било је међу жртвама насиља у породици на подручју Лесковца током 2021. године. Најчешћи видови злостављања детета су емотивни облици насиља. Затим занемаривање од стране родитеља као што је занемаривање родитељске дужности и неадекватна брига о детету од стране оба родитеља, потврдили су за Telegraf.rs из Центра за социјални рад у том граду.

Руководилац Службе за заштиту деце и младих Десанка Митић каже да се случајеви пријаве насиља над децом третирају као хитни случајеви. Најчешће као неодложне интервенције ако се указује на угроженост живота, здравља и безбедности детета.

ПУКЛА ШЕМА! Овако су криминалци из Србије мењали ИДЕНТИТЕТ - за то издвајали огромне своте новца

ПУКЛА ШЕМА! Овако су криминалци из Србије мењали ИДЕНТИТЕТ - за то издвајали огромне своте новца

"НЕКО ЈЕ МОРАО ДА ЈОЈ ПОМОГНЕ ДА ГА УМОТА У ЦЕЛОФАН" Комшије шокирале: Сигурни смо да је хтела да га запали

"НЕКО ЈЕ МОРАО ДА ЈОЈ ПОМОГНЕ ДА ГА УМОТА У ЦЕЛОФАН" Комшије шокирале: Сигурни смо да је хтела да га запали

"ЈОШ УВЕК СУ У ПОСТУПКУ" Огласио се адвокат браће Јојке па изненадио све: Он је починио злочин

"ЈОШ УВЕК СУ У ПОСТУПКУ" Огласио се адвокат браће Јојке па изненадио све: Он је починио злочин

- Приступа се одмах провери угрожености и безбедности детета. Предузимају се одговарајуће мере. Уколико је у питању угроженост живота, здравља и безбедности детета, ради се издвајање детета из родитељког окружења. Наравно, прво се преиспитује могућност преузимања детета од стране сродника, односно лица која су детету позната - тврди Десанка Митић.

Она каже да уколико не постоји могућност измештања детета у сродничку породицу, дете се издваја у хранитељску породицу. У том случају се у односу на родитеље подносе кривичне пријаве за насиље над дететом. Како каже, издвајање деце из породице је крајња мера.

- Уколико се дете издваја из породице и иде под старатељством, Центар за социјални рад подноси кривичну пријаву по службеној дужности и покреће поступак за лишење родитељског права. Некада подносилац кривичне пријаве може бити и сам родитељ, уколико други родитељи врши насиље над дететом - објашњава Митић.

Најчешћи облици емоционално насиље над децом

Под емоционалним насиљем се сматра случај када дете присуствује свађи својих родитеља. Таква деца се сматрају жртвама насиља јер свађе родитеља доводе до дубоког узнемирења детета.

Она каже да уколико није угрожен живот и безбедност детета, са родитељима се саветодавно ради или се примењују мере корективног надзора над вршењем родитељског права, не би ли се утицало на родитеље да промене своје понашање, и да дете остане у породичном окружењу у коме живи.

Десанка Митић каже да у случајевима насиља над децом постоји уска сарадња између полиције, тужилаштва и Центра за социјални рад како би се сви случајеви насиља у породици могли разматрати на Групи за кординацију која функционише при тужилаштву и где се састанци одржавају на сваких петнаест дана. На тим састанцима се одлучује о мерама које треба предузети.

Деца различито испољавају последице насиља које трпе

Индикатори да је дете жртва насиља су повученост детета, агресивно понашање детета према вршњацима у школи, муцање, ноћно умокравање и остало.

- Уколико дете испољава такве проблеме само приликом враћања из школе, онда то указује на вршњачко насиље које трпи у школском окружењу. У том случају се родитељи обраћају школи. Тада се дете може директно упутити код психолога школе, или се упућује у дечји диспанзер, све зависи - закључује Десанка Митић.

Снимак мајке која је малтретирала своје двоје деце

Снимци на којима мајка удара своје двоје деце, малтретира их и вређа узнемирили су новембра прошле године српску јавност. Како су медији пренели, реч је о Н. С. из Лесковца, а читав случај полицији је пријавио њен супруг, односно отац девојчице и дечака, Александар С. Епилог ове узнемирујуће приче је, бар за сада, да мајка има права да сваког понедељка у трајању од два сата виђа децу у просторијама Центра за социјални рад у Лесковцу.

- Судском одлуком - привременом мером Основног суда у Лесковцу од 22. новембра 2021. године, мајка Н. С. остварује личне односе са својом малолетном децом сваког понедељка у трајању од 2 сата у контролисаним условима у просторијама Центра за социјални рад Лесковац - изјавио је за Telegraf.rs Предраг Момчиловић, директор ЦСР Лесковац.

Основни суд у Лесковцу је 25. новембра прошле године донео решење којим се малолетна деца Ј. С. (7) и Т. С. (4) поверавају на самостално вршење родитељског права оцу А. С, навели су из Суда