Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УБИСТВА, ДРЖАЊЕ НАРКОТИКА И ОРУЖЈА, ОТМИЦЕ, СИЛОВАЊА: Пет кључних доказа против Веље Невоље и месарских другара

31.07.2021. 07:20
Пише:
Србија Данас/Република
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

Тужилац Младен Ненадић затражио доживотну робију за Вељка Беливука и Марка Миљковића

Против Вељка Беливука и Марка Миљковића, као и још 29 припадника њихове криминалне екипе, Тужилаштво за организовани криминал јуче је подигло оптужницу. Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и његов тим све доказе сакупили су на чак 322 стране.

ЕКИПА ИЗ МУП-а ОБАВЕШТАВАЛА БЕЛИВУКА О КРЕТАЊУ ВУЧИЋА: Изнете шокантне информације - праћена и председникова породица!

ЕКИПА ИЗ МУП-а ОБАВЕШТАВАЛА БЕЛИВУКА О КРЕТАЊУ ВУЧИЋА: Изнете шокантне информације - праћена и председникова породица!

ДЕКУ (79) УДАРИО АУТО НА ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ У ПРОКУПЉУ: Игром случаја на лицу места била докторка

ДЕКУ (79) УДАРИО АУТО НА ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ У ПРОКУПЉУ: Игром случаја на лицу места била докторка

"ТО НИЈЕ ВУЛИНОВА КУЋА" Начелник УКП-а открио шта је све обухваћено оптужницом против Беливука и Миљковића

"ТО НИЈЕ ВУЛИНОВА КУЋА" Начелник УКП-а открио шта је све обухваћено оптужницом против Беливука и Миљковића

Тужилац је затражио да се оптужени Вељко Беливук и Марко Миљковић најстроже казне и предложио је доживотну робију. Беливук и његова монструозна екипа терете се за пет убистава, нелегално држање и растурање наркотика и оружја, отмицу и силовање.

У мору доказа које су против клана Вељка Беливука и Марка Миљковића прибавили полиција, БИА и тужилаштво налазе се и они због којих им прети доживотна робија и које не могу да оборе ни адвокати осумњичених, а ни њихова медијска пратња. Месецима се у истрази вагало шта ће све ући у оптужницу, за која ће кривична дела тридесетак ухапшених бити терећени, којим ће доказима то бити поткрепљено. У јавност су процурили само делови овог обимног материјала и општи утисци оних који су упућени у поступак.

У овом процесу против најмонструозније групе криминалаца на Балкану, а можда и у Европи, прикупљене су информације с разних страна и различитим техничким средствима. Може се рећи да је формирано пет основних група доказа: ДНК трагови, фотографије злочина, снимци камера, аудио-снимци разговора и докази из исказа сведока-сарадника.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић само једном се појавио у јавности. Све време је радио у тишини и ћутао да не би компромитовао доказе. Све то подсећа на рад антимафија групе у Италији која је после серије атентата на Сицилији успела да иза решетака стави неколико стотина криминалаца уплетених у убиства судије Ђованија Фалконеа.

Опело за Гоксија

Goran Veličković Goksi
Горан Величковић Гокси / Извор: Фото: Нестали Србија

У суботу 31. јула породица убијеног навијача Партизана Горана Величковића Гоксија организује опело у Саборној цркви у Београду. Почетак опела заказан је за подне. Подсетимо, 5. августа 2020. Величковићева супруга пријавила је како је њен муж нестао и да је последњи пут виђен 3. августа око 16.30 у Вишеградској улици у центру Београду. Отада му се губи сваки траг, али жеља породице и јавности да се сазна истина о његовом нестанку не јењава.

Одмах после хапшења Вељка Беливука и Марка Миљковића 4. фебруара покренута је темељна истрага деловања њихове групе, почели су претреси локација на којима су убијали жртве, анализе разговора путем криптованих телефона и снимака сигурносних камера.

Саслушане су стотине људи повезаних с овим случајем. Форензичари су почели да откривају трагове ДНК несталих људи за које се сумњало да су их ликвидирали Беливук и екипа.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да има довољно доказа да буду осуђени на доживотну робију, као и да се неће стати с истрагом и да ће сви који су повезани с Беливуком групом бити ухапшени.

Он је казао да није читао оптужницу, али да ће бити "врхунска" јер има поверења у тужиоца за организовани криминал Ненадића. Како каже, постоји обиље доказа за злочине које је та криминална група починила.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Фото: Профимедиа/Министарство одбране Републике Србије

- И председник Вучић и ја, сви смо знали у шта се упуштамо, да то нису обични криминалци, већ садистичке убице и крволоци, тешко је наћи пример за то што су радили - рекао је министар.

Саветник министра Вулина Света Вујачић је за Српски телеграф рекао да ниједног тренутка није сумњао да ће оптужница бити обимна и поткрепљена непобитним доказима против свирепог злочиначког удружења којим су руководили Беливук и Миљковић.

- За пет убистава докази су неупутни и ниједан не треба посебно издвајати. Улога сведока-сарадника је капитална, то су очевици - рекао је Вујачић.

Да је реч о поступку који ће дуго и континуирано трајати, потврдило је Тужилаштво за организовани криминал.

У јулу је проширена истрага против ове групе због још два кривична дела тешког убиства. Сумња се да Беливукова група стоји и иза убистава Лазара Вукићевића и Александра Глигоријевића Пукија.

Lazar Vukićević
Лазар Вукићевић / Извор: Фото: МУП/Пинк/Принтсцреен

У првој фази истраге њима су се на терет стављала три убиства и то Милана Љепоје, Здравка Радојевића и Горана Величковића. Након првог проширења истраге четири припадника клана Веље Невоље осумњичена су и за отмице.

Како је недавно најављено, након подизања оптужнице следи отварање поступка против контаката ове банде и њихових налогодаваца из редова МУП, као и против актера политичког и јавног живота Србије који су били умешани у деловање Беливукове екипе.

1. ДНК ТРАГОВИ

Форензичари су у кући смрти у Ритопеку месецима тражили трагове. У тајном бункеру у ком су монструми мучили, убијали жртве и касапили њихова тела нађено их је много. Пре свега, у машини за млевење меса, одливном каналу, на хемијским средствима којима су убице покушале да сакрију мрље крви, торбама, деловима одеће. Убице, упркос томе што је под овог бункера био покривен најлонима да се крв жртава не би распрскала, нису успеле све да уклоне. Мрље крви су остале и на зидовима. ДНК докази су нађени и у бункеру на стадиону Партизана, као и на оружју које је заплењено на овим локацијама. Биолошки трагови су помогли и у идентификацији жртава.

2. ФОТОГРАФИЈЕ ЗЛОЧИНА

Најмонструознији доказ који је полиција пронашла у телефонима после декодирања апликације скај јесу фотографије убистава које су Беливук и екипа размењивали међусобно, слали "кавачком" шефу Радоју Звицеру и супротстављеним криминалним групама.
Те фотографије се по монструозности могу поредити са снимцима злочина мексичких картела. На њима су искасапљена тела жртава, насмејане убице, погрдне поруке урезане ножем на тела жртава...

3. СНИМЦИ КАМЕРА

Већ на самом почетку истраге полиција је приликом претреса куће у Ритопеку пронашла снимке сигурносних камера које има ова кућа. Анализом поменутих снимака откривено је да је у тој викендици био некадашњи вода пинк пантера Милан Љепоја, за којим се трагало месецима. Ниједан снимак где Љепоја излази жив из куће није пронађен. Међутим, камере су снимиле да неколико дана касније припадници групе у 18 кеса износе нешто из куће. Сумња се да су након што су га данима свирепо мучили Беливукови људи Љепојино тело исекли на комаде, изнели га из куће у црним кесама и бацили највероватније у Дунав.

4. АУДИО-СНИМЦИ РАЗГОВОРА

Анализом снимака телефонских разговора склопљен је мозаик комуникације међу члановима банде и испливала су имена жртава, као и планирање њихове ликвидације. То се односи на план за убиство Лазара Вукићевића и Александра Шарца или Милана Љепоје јер се "осилио и планира да им отме Ниш".

Из ових разговора се види и да су користили полицијске термине, као што је контрапратња, и да су очигледно, према нечијем савету, организовали сусрете са жртвама.

5. СВЕДОЦИ-САРАДНИЦИ

Срђан Лалић и Бојан Хрватин, који је имао кодно име Фабула, ухапшени чланови групе Миљковић-Беливук, биће сведоци-сарадници на суђењу клану, ексклузивно сазнаје Српски телеграф.

Поменута двојица постигла су договор с тужилаштвом да испричају све што знају о отмицама и убиствима, уклањању трагова после злочина, трговини дрогом, али и о сарадњи с високим функционерима полиције. Лалић и Хрватин, како се сазнаје, нису директно учествовали у ликвидацијама, што је кључни услов да добију повлашћен статус, а њихови искази могли би да отерају Вељу Невољу, Марета Месара и њихове најближе сараднике на доживотну робију.