Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЦА ПОЧИНИЛА СУРОВА УБИСТВА! Малолетници у Србији никад бруталнији, стручњаци упозоравају: У питању је нека врста психопатологије

27.02.2023. 08:39
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
hronika
хроника / Извор: Фото: Shutterstock

Посебно је страшна појава невероватног насиља које су починили малолетници над најнемоћнијим жртвама, бескућницима или особама са посебним потребама.

Малолетник (17) чекићем и ножем убио тетку код Бечеја, младић (16) избо је вршњака ножем на журци у Параћину... Ово су само неке од вести последњих дана, али ово нису најсуровији злочини коју се починили тинејџери који показују такву суровост да су и стручњаци запањени.

Тинејџер из околине Бечеја ухапшен је због сумње да је на најбруталнији начин убио своју тетку, а пријавио га је отац. Младић, скоро дечак, стар 17 година, убио је тетку (65).

"МИ СМО КАО ДРУШТВО ЗАКАЗАЛИ" Тома Фила: Никада не бих бранио осумњиченог за убиство у Зајечару

"МИ СМО КАО ДРУШТВО ЗАКАЗАЛИ" Тома Фила: Никада не бих бранио осумњиченог за убиство у Зајечару

НА РАТИШТУ СА ЛЕГИЈОМ И БОЈОВИЋЕМ! Аца Булић отворено о деведесетим: То су били мангупи, поштовали су се кодекси (ВИДЕО)

НА РАТИШТУ СА ЛЕГИЈОМ И БОЈОВИЋЕМ! Аца Булић отворено о деведесетим: То су били мангупи, поштовали су се кодекси (ВИДЕО)

ТУГА ДО НЕБА! Сахрањена млада мајка (32) која је пала под точкове камиона, цели Лучани плакали!

ТУГА ДО НЕБА! Сахрањена млада мајка (32) која је пала под точкове камиона, цели Лучани плакали!

На телу жртве су пронађене бројне повреде, лобања јој је била поломљена чекићем, а пронађени су и убоди ножем. На врату су виђени трагови, па се претпоставља да је малолетни убица своју жртву и давио. Тело несрећне жене упућено је на Институт за судску медицину где треба да буде утврђен тачан узрок смрти и број повреда, као и шта је све убица користио у злочину. Који год да буду резултати аутопсије, нема сумње да је убица нанео и више повреда него што је било довољно да убије жену од 65 година.

Неколико дана пре тога, у ноћи између 18. и 19. фебруара, догодила се још једна ерупција насиља у другом крају Србије у којем су учестовали малолетници. На журци у Параћину дошло је прво до свађе, па потом и туче неколико малолетника. Двојица из Ћуприје, један од 15 и други од 16 година, сукобили су се са дечком од 16 година из Параћина. На крају је један од њих потегао нож и жртву убо два пута у стомак и једном у леву ногу.

У првом случају мотив, према првим информацијама, било користољубље, док је у другом свађа на журци. Ипак, у свим тим случајевима, дошло је до несразмерне експлозије насиља, што је забрињавајућа појава. По речима Милана Костића, вештака психолошке струке, који је радио и са малолетницима, чак и за њега је ово забрињавајући феномен.

- Изненађен сам жестином и интензитетом која се исказује. Узроке је теже препознати, јер су у питању различити мотиви иза непосредних повода. Како је створено такво понашање, где је основа. То насиље ретко настаје само од себе, скупља се годинама, постоје индикатори, а следе невероватне експлозије насиља. Потребно је да се скупи више стручњака, који би озбиљно радили на тој појави, препознали узроке, нашли неке заједничке именитеље и да се предузме нека акција - објашњава Костић.

У питању је нека врста психопатологије, које се могу препознати и уочити, како би се на време реаговало. Посебно је страшна појава невероватног насиља које су починили малолетници над најнемоћнијим жртвама, бескућницима или особама са посебним потребама.

У Шапцу је 20. фебруара ухапшен младић (17) из околине тог града због покушаја убиства. Он је осумњичен да је 18. фебруара, на аутобуској станици у Мајуру зверски, рукама и ногама тукао човека (62) по телу и глави и нанео му тешке телесне повреде опасне по живот. Ту мотива заправо није ни било, јер је жртва био локални бексућник, на коме је младић желео да искали свој бес, Ипак, то није ни први, ни најгори случај насиља малолетника над бескућницима.

Пре неколико година у Новом Саду је група малолетника, међу којима је било и дете од 12 година, полила бензином и запалила бескућника. Човек је од задобијених повреда преминуо у најгорим мукама. Деца су напала бескућника и његовог пријатеља док су лежали и спавали, полили су их бензином и запалили. Преминули је задобио 90% опекотина тела, док је његов пријатељ повређен.

На испитивању у полицији дечаци нису знали да кажу зашто су то урадили, али пре би се рекло да су хтели да виде како неко пати и умире, јер је требало да се спреме за злочин, да набаве бензин, пронађу жртве и онда почине злодело.

Невероватну суровост показао је и малолетник (14) из Сремских Карловаца, који је комшију кога је познавао цео живот, 2018. године, везао за дрво и пустио да умре, а жртва је умирала данима. Његова жртва (64) био је особа са посебним потребама, а малолетник се често дружио са њим, али га и тукао и мучио. На крају га је везао за дрво у оближњем шумарку и отишао.

Несрећни човек се данима мучио док није скончао, а био је везан само пертлама, али због здравствених тешкоћа није успео да се ослободи и преживи.

- Та појава посебно узнемирава, јер је то потпуно безразложно насиље, коју малолетници чине да би осетили самозадовољство. Они немају никакво саосећање према жртвама које не виде као људска бића и тим поводом би друштво морало нешто хитно да предузме. То подсећа на онај филм "Паклена поморанџа" о насиљу - подсећа вештак психолог Милан Костић.