Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЛОВАО ЈЕ НЕДОДИРЉИВО И НЕУНИШТИВО: Мистерија Арканове смрти није решена ни после 24 године, шта се заиста догодило у "Интерконтиненталу"?

15.01.2024. 11:40
Пише:
Србија Данас
Arkan
Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/CityRecordsOfficial

Осим Аркана, кобног дана убијени су и бивши радници Савезног СУП, пуковник Драган Гарић и мајор Миленко Мандић, припадник Српске добровољачке гарде (СДГ).

Једна од најконтроверзнијих личности у новијој српској историји Жељко Ражнатовић Аркан, убијен је 15. јануара 2000. године, пре тачно 24 године. Наиме, он је ликвидиран са три хица у главу у београдском хотелу "Интерконтинентал".

"Вадила сам Жељку крв из уста покушавајући да га спасим" Данас се навршава 24 године од убиства Аркана, Цеца га никада није преболелаSvetlana Ražnatović Ceca, Željko Ražnatović Arkan

"Вадила сам Жељку крв из уста покушавајући да га спасим" Данас се навршава 24 године од убиства Аркана, Цеца га никада није преболела

"СТАЛНО КУКА КАКО МУ ЈЕ НАПОРНО" Шок на клиници у којој је смештен дечак-убица: Речи које је изговорио заледиле су запосленеDečak ubica

"СТАЛНО КУКА КАКО МУ ЈЕ НАПОРНО" Шок на клиници у којој је смештен дечак-убица: Речи које је изговорио заледиле су запослене

УРОШУ ПАШАЈЛИЋУ ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ: Полиција не може да пронађе мајку девојчицеUroÅ¡ PaÅ¡ajlić

УРОШУ ПАШАЈЛИЋУ ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ: Полиција не може да пронађе мајку девојчице

Осим Аркана, кобног дана убијени су и бивши радници Савезног СУП, пуковник Драган Гарић и мајор Миленко Мандић, припадник Српске доборовољачке гарде (СДГ).

За време атентата, Арканова супруга, фолк-певачица Светлана Цеца Ражнатовић, са сестром Лидијом је била у бутику у хотелу.

Како је испричао Зоран Николић Пегла, који је био један од окривљених за саучесништво у убиству команданта СДГ-а и његових пријатеља Миленка Мандића Манде (44) и Драгана Гарића Гаре (47), убиство Жељка Ражнатовића Аркана (48) плаћено је четири и по милиона марака и држава је знала да се припрема његова ликвидација.

Аркан је тих година био један од најмоћнијих људи у Србији. Деловао је недодирљиво и неуништиво, али ће се за њега судбоносним испоставити пријатељство са Зораном Ускоковићем Сколетом, које ће на крају живота коштати обојицу.

Сколе и Аркан су заједнички пословали у бизнису са препродајом домаћих фудбалера у иностранство. Виђани су често како гледају нижелигашке утакмице у околини Београда и траже нове таленте, а Аркан је држао ФК Обилић који је експресно ушао у Прву лигу.

Аркан и Ускоковић су имали удела у милионском трансферу тадашњег омладинског репрезентативца Николе Лазетића у иностранство 1998. године. Усред посла дошло је до неспоразума око поделе новца, а Сколе и Гаги су осећали да нису "испоштовани". Гаги ће касније испричати како је одмах било јасно да ће "кад-тад доћи до проблема".

arkan
аркан / Извор: Профимедиа

- Пре тога, са Жељком Ражнатовићем били смо у коректним односима, с тим што је Сколе био опчињен њиме толико да је почео да га имитира. У лето 1997. сам му рекао: "Познавајући Аркана, знам да блискост с њим много кошта", нарочито јер је Сколету дозволио да се позива на његово име. Рекао сам му тада да ће пре или касније доћи до свађе. Сколе је био изненађен, али још тада сам му рекао да ћу, када до тога дође, и тада бити уз њега. Тако је и било - испричао је пре неколико година Гаги Николић.

Зоран Николић Пегла тврдио је да су у убиству учествовали Добросав Гаврић Дуки (43), Драган Николић Гаги (49) и Милан Ђуричић Мики (48), док је он чувао стражу. Касније је променио исказ, али суђење није дочекао јер је преминуо у затвору под мистериозним околностима.

- Причао је да је убиство Аркана планирано неколико месеци раније, а да је држава знала за то. Понављао је да ради државу, за Државну безбедност и да га јури полиција. Говорио је да је умешан у убиство у "Интерконтиненталу" и да је пре убиства Аркана пола сата раније био у хотелу с Гагијем и Микијем. Рекао је да је Гаги био у хотелу са "хеклером" у руци и да су они мафија и најјачи од свих, те да иза њих стоји неки Сколе и још један човек.

Ко је био Аркан

Када је убијен, Аркан је имао 48 година. Био је један од најпознатијих светских паравојних команданата и један од најмоћнијих људи у региону.

Аркан је први пут приведен као тинејџер, а 1972. је отишао у иностранство. У том периоду је, како се данас наводи, пљачкао златаре, најпре по Италији, а потом по Шведској, Белгији, Холандији... Ухапшен је две године касније, 1974. након пљачке једне банке. Био је осуђен на 10 година робије, али 1979. побегао је из затвора. Исти сценарио догодио се и у Амстердаму, па у Немачкој, па у Швајцарској. А онда се, 1983. вратио у Београд.

Крајем осамдесетих Аркан је преузео навијаче на Маракани. Кажу да је окупио групу момака и позвао вође навијачких група Црвене звезде на састанак и рекао им да се од тог тренутка зову "Делије", да се скандира само о Србији и српству и да се забрањује помињање политичара.

Деведесетих је покренуо је Српску добровољачку гарду која ће убрзо добити нови назив: "Арканови тигрови".

После убиства Ражнатовића, подземље је преузела банда Легије, Чумета Душана Спасојевића, која је под изговором освете побила све конкуренте у подземљу. Када се Чуме одвојио и одлучио да сведочи против дојучерашњих ортака, Легија и Спасојевић су организовали убиство премијера Србије Зорана Ђинђића који је намеравао да их ухапси.

Арканови тигрови

Арканова гарда је на крају имала око 300 припадника и за време рата била је стационирана у Ердуту. Учествовали су у борбама у источној Славонији у Ласлову, Ернестинову, Вуковару и другим местима.

Милорад Улемек Легија тада је одтишао из "Легије странаца" и придружио се Тигровима. Њих двојица касније постају кумови.

Учешће у ратним операцијама донеће му и оптужницу за ратне злочине која ће бити отпечаћена у Хагу тек после његове смрти.