Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕВОЈЧИЦА (2) ИЗ ЗАЈЕЧАРА НИЈЕ ИМАЛА ШАНСЕ ДА ПРЕЖИВИ? И њена мајка трпела батине - спирала насиља све бруталнија, КО ЈЕ КРИВ?

26.02.2023. 08:32
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
ubistvo dvogodišnje devojčice u Zaječaru
убиство двогодишње девојчице у Зајечару / Извор: Фото: Друштвене мреже/Приватна архива

Не жмурите на насиље!

Двогодишња девојчица из Зајечара преминула је пошто ју је очух (25) претукао. Полиција је ухапсила и њега и мајку девојчице, али реакција система и служби је уследила тек после трагичног догађаја.

Нови случај породичног насиља шокирао је Србију. Жртва је довогодишња девојчица из Зајечара, коју је очух претукао до смрти. Ухапшена је и мајка која није пријавила породично насиље.

БЕЛИ КОВЧЕГ, БЕЛИ КРСТ И НОВА БЕЛА ХАЉИНА: Детаљ са сахране убијене девојчице у Зајечару ИЗАЗИВА ЈЕЗУ

БЕЛИ КОВЧЕГ, БЕЛИ КРСТ И НОВА БЕЛА ХАЉИНА: Детаљ са сахране убијене девојчице у Зајечару ИЗАЗИВА ЈЕЗУ

ОВО ЛЕДИ КРВИ У ЖИЛАМА: Девојчица (2) коју је насмрт претукао очух сахрањена, а речи њене породице сламају срце

ОВО ЛЕДИ КРВИ У ЖИЛАМА: Девојчица (2) коју је насмрт претукао очух сахрањена, а речи њене породице сламају срце

КОМШИЈЕ И РОЂАЦИ ЗНАЛИ ДА ОЧУХ И МАЈКА МУЧЕ ДЕТЕ, А СВИ ЋУТАЛИ! Нови детаљи стравичног злочина који је УЗДРМАО Србију

КОМШИЈЕ И РОЂАЦИ ЗНАЛИ ДА ОЧУХ И МАЈКА МУЧЕ ДЕТЕ, А СВИ ЋУТАЛИ! Нови детаљи стравичног злочина који је УЗДРМАО Србију

Да све буде још горе, мајци детета ово није први пут да се суочава са насиљем у породици. Наиме, и њен претходни партнер, отац девојчице, осуђиван је због насиља у породици.

Жртва је била управо мајка детета, она иста која је ухапшена због непријављивања кривичног дела.

Злочин је откривен када је мајка са тешко повређеним дететом, дошла у болницу. Нажалост, детету није било помоћи и оно је подлегло повредама. Полицији није требало дуго да схвати шта се догодило.

ubistvo dvogodišnje devojčice u Zaječaru
убиство двогодишње девојчице у Зајечару / Извор: Фото: Printscreen

Али, остаје питање да ли је систем све урадио да би заштитио девојчицу и да ли је она могла да буде спасена?

- Очигледно је да је мајка девојчице која је убијена, навикла на насиље, да је одрасла у таквом миљеу и да је свесно бирала такве партнере. Она је ухапшена зато што није урадила оно што би мајка требало да уради – да заштити дете. Ипак, питање је какав је њен систем вредности и могуће је да је она навикла на насиље као на прихватљив модел понашања, поготово што јој је и први муж, отац детета, такође био насилан - каже психотерапеут Биљана Ћулафић.

Она наводи да није до детаља упозната са конкретним случајем, али да се виде неки модели понашања.

- Врло вероватно је мајка и одрасла у породици у којој се догађало насиље и где је насилан био отац или брат. Проблем је што се такве жене, и саме жртве насиља, осећају на неки начин "нормално" поред насилних партнера, да их чак и саме траже, јер је то, за њих, уобичајен начин понашања. Често мисле да ће оне том насилнику помоћи, да ће га излечити од алкохола или дроге, али то је често грешка. Обично се изливи насиља јављају периодично, а између њих је "медени месец", праћен лепим обећањима, али спирала насиља се у огромном броју случајева понавља све бруталније, а може да се заврши и фаталним исходом - објашњава Биљана Ћулафић.

Питање је шта је систем могао да уради и како да помогне жртвама насиља.

- Можда је потребно да се жртвама насиља више помогне, чак и у избору партнера и да се више пажње обрати њима. Такође, увек треба обратити пажњу на насилничко понашање партнера. Оправдање типа да је он добар човек, али да се промени када попије мало не стоји. Тада углавном до изражаја долази права природа насилника. Ту су и мали, ситни знаци да нешто није у реду, понашање човека у саобраћају или према радницима у услужним делатностима, јер ако је груб и агресиван према њима, врло вероватно ће бити, пре или касније, груб и насилан и према свом најближемн окружењу, тојест члановима породице - објашњава Биљана Ћулафић.

Случај у Зајечару никога није оставио равнодушним. Поставља се питање да ли су институције биле дужне да примете да се дете налази у окружењу у коме се догађа насиље.

ubistvo dvogodišnje devojčice u Zaječaru
убиство двогодишње девојчице у Зајечару / Извор: Фото: Приватна архива

Утврђено је да је породица била корисник Центра за социјални рад, а то повлачи и питање да ли су радници морали да примете да је дете, па и мајка, жртва насиља.

Ако нису, питање је и да ли је било неопходно другачије приступити у раду са породицом јер је епилог застрашујући. Двогодишња девојчица је убијена, а претпоставља да се да је дужи период трпела насиља.

Више вести о овом стравичном убиству двогодишње девојчице прочитајте ОВДЕ.