Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗВЕРСКИ УБИЈЕНА ДВОИПОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА! Зоран тукао Луну (2) до смрти, мајка није урадила НИШТА да јој помогне

20.01.2023. 06:07
Пише:
Србија Данас/ А. Ј.
Vesna Firulović, Zoran Albić
Весна Фируловић, Зоран Албић / Извор: Фото: Србија Данас/Фацебоок/Принтсцреен

"Какав бедник је себи дао за право да убије једно дете"

Многи злочини почињени на територији Србије узнемирили су јавност. Неки од њих су толико сурови да се и годинама, али и деценијама касније са језом говори о њима, а актери крвавих пирова служе дугогодишње робије или су сами пресудили себи. У категорији Најјезивији злочини у Србији подсећамо вас на нека монструозна дела која су однела невине животе и завила у црно многе породице, али и цела места у којима су се десили.

Као бомба одјекнула је вест - у мају 2019. године зверски је убијена двоипогодишња девојчица Луна Р у Прахову. Осумњичени за овај злочин био је Зоран Албић (тада 24), невенчани супруг Весне Фируловић (24), девојчицине мајке.

Како се све десило?

У понедељак 27. маја 2019. године, рано ујутру, Весна и Зоран ушли су у просторије неготинске Хитне помоћи, носили су девојчицу и рекли како је пала са терасе. Лекари нису могли ништа да ураде осим да констатују смрт, а на телу детета биле су видљиве повреде главе и руке. Њихова прича изазвала је сумњу: да малена сама у четири ујутру шета сама на тераси без ограде "није пило воду". Истражитељи су детаљно преконтролисали кућу.

- У собама су нађени трагови крви, што указује на то да је девојчица претучена у кући. У даљој истрази је утврђено да је насилник те вечери био у проводу, напио се, а када је дошао кући, засметао му је плач детета које се пробудило. Претукао је девојчицу, а да би прикрио злодело, бацио је са терасе на бетон. Мајка је, сумња се, све то знала, и штитила је убицу своје ћерке. Испитује се да ли је у кобном батињању учествовала и мајка - испричао је тада саговорник упознат са истрагом за "Блиц".

Vesna Firulović, Zoran Albić
Весна Фируловић, Зоран Албић / Извор: Фото: Facebook

Албићу и Фируловић одређен је притвор до 30 дана, њему због тешког убиства девојчице, а Луниној маци због насиља у породици. Тада је све почело да се открива. У Прахову где је убијена мала Луна немају баш речи хвале ни за очуха Зорана Албића, али ни за мајку насмрт претучене девојчице.

- Њих двоје су стално пили. Вероватно су и тада када су убили девојчицу били пијани. Али, за убиство детета нема оправдања ни алкохол, ни дрога, ни лудост. Ако су Зоран и та мајка будале, шта им је она скривила - питали су се Праховчани.

Резултати обдукције показали су да су сумње биле основане: малена Луна тучена је до смрти и повреде које је задобила никако нису могле да настану од пада са терасе. Луна је преминула од изливања крви на мозак, до ког је дошло од бруталних удараца по глави и лицу...

Поражавајућ је био закључак из налаза Завода за судску медицину Ниш - благовремена лекарска помоћ могла је да спаси живот девојчице.

Детаљи оптужнице

Више јавно тужилаштво у Неготину подигло је оптужницу против Зорана Албића за тешко убиство девојчице Луне (2,5). Против девојчицине мајке Весне такође је подигнута оптужница, али за непружање помоћи

Према детаљима, Зоран се вратио из града и кренуо да разбија тањире и баца ствари по кући. То је малену Луну пробудило и она је почела да плаче. Очух је тражио да стане, викао на њу, али то се није догодило. Малена се још више уплашила. Онда јој је ударио два шамара. Како је утврђено, у том тренутку, Зоран је Весну избацио из куће и закључао врата. Остао је сам са Луном. Кренуо је брутално да је туче - детету је задао готово 39 озбиљних и тешких телесних повреда које су, како је утврђено обдукцијом, саме по себи биле опасне по живот, те девојчици није било спаса.

Оно што је посебно згрозило Србију била је чињеница да је Весна два сата стајала испред куће. Ни у једном тренутку није покушала да заустави Зорана нити је позвала помоћ. Када је завршио иживљавање над девојчицом, монструм је пустио Весну у кућу, али је она сат времена са њим разговарала док је дете непомично лежало, крваво и у полу свесном стању.

Zoran Albić
Зоран Албић / Извор: Фото: Facebook

- Луна је лежала на кревету, скоро да није плакала, била је млитава и слабо је померала леву руку. Гледала ме је и трепнула - испричала је Весна на саслушању. Она је навела и да јој је, наводно, девојчица рекла да је воли и да је потом склопила очи...

Како су и сами признали, монструм је мртву девојчицу изнео напоље и "ставио је под чесму"?! Затим су је пресвукли, па су се и сами пресвукли и кренули у Хитну. 

Мајка и очух из пакла

Албић је признао кривицу, али је тврдио да му је у свему помагала и Лунина мајка. Међутим, Весна је то негирала, а ни Тужилаштво није успело да прикупи доказе, осим да није пружила детету неопходну бригу и помоћ након што је ушла у кућу. Како је Фируловић тврдила на саслушању, када је скочила у одбрану свог детета Зоран је одгурнуо, а затим избацио из куће.

Насилник се правдао како је имао тежак живот и да откад му је 2012. године преминуо отац када попије увек постаје насилан. 

Јавност је остала забезекнута када је Виши суд у Неготину донео је одлуку да Фируловићеву пусти на слободу. Међутим, после само неколико дана, Више јавно тужилаштво у Неготину склопило је споразум о признању кривице са Весном Фируловић и она је осуђена је на казну од осам година затвора, која је уједно и максимална казна за кривично дело непружање помоћи немоћном лицу. Виши суд у Неготину усвојио је овај споразум средином новембра.

Медији су преносили да је Весна касније казала да се плашила да би Зоран могао и њу да убије, па су се онда договорили да истражним органима кажу да је дете пало са терасе.

Суђење очуху пребачено је из Неготина у Зајечар. Током суђења, тражио је да изађе из затвора и претио је да ће се убити. Ни једног тренутка није жалио због тога што је урадио. Говоро је да "није могао да издржи њено плакање."

23. октобра 2021. године Апелациони суд у Нишу потврдио је правоснажну пресуду од 40 година Зорану Албићу.