Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У МАРКА ПУЦАЛИ ПРЕД ЖЕНОМ И ДЕЦОМ ИСПРЕД ШКОЛЕ! Сурова ликвидација на Бежанији - убијени није имао кривични досије (ВИДЕО)

17.01.2023. 08:40
Пише:
Србија Данас/24 седам
Marko Vuković
Марко Вуковић / Извор: Фото: Пинк printscreen

Сусрет Вељка Беливука и Радоја Звицера у Котору 2021. године, мање од три недеље пред хапшење Београђана, временски се поклопио са годишњицама ликвидације Звицеровог кума, поморца Марка Вуковића, који је убијен 17. јануара 2020. године на Бежанијској коси у Београду, али и са убиством припадника ривалског "шкаљарског клана” Игора Дедовића и Стевана Стаматовића, 19. јануара исле године у Атини.

Которанин Марко Вуковић убијен је тог 17. јануара, око 18.45 сати, на паркингу испред Основне школе "Борислав Пекић" у Улици Данила Лекића на Бежанијској коси у моменту кад је са супругом дошао по децу. Чим су са децом сели у аутомобил марке BMW X6, нападач је пришао и пуцао Вуковићу у главу наочиглед жене и деце.

За ово убиство осумњичен је Петар Јовановић, познатији као Пеца Питбул, који је ухапшен у Украјини због сумње да је у Кијеву тешко ранио вођу "кавачког клана" Радоја Звицера.

ЗАШТИТНИЦИ КЛАНА ВЕЉКА БЕЛИВУКА "ПАЛИ": Ухапшени припадници МУП-а одговараће за разна дела - на оптужници није само ЈЕДАН човек

ЗАШТИТНИЦИ КЛАНА ВЕЉКА БЕЛИВУКА "ПАЛИ": Ухапшени припадници МУП-а одговараће за разна дела - на оптужници није само ЈЕДАН човек

НОВИ БЕСКРУПУЛОЗНИ МАФИЈАШКИ ТРЕНД! Кобна опроштајна вечера увод у право крвопролиће - престала су да важе сва правила

НОВИ БЕСКРУПУЛОЗНИ МАФИЈАШКИ ТРЕНД! Кобна опроштајна вечера увод у право крвопролиће - престала су да важе сва правила

"ЈОШ ДА РЕШИШ ОНЕ СМЕЋАРЕ У ЗАТВОРУ" За убиство Љепоје по 35.000 евра, али они НИСУ узели новац: Метак је златан шта ћемо да му радимо

"ЈОШ ДА РЕШИШ ОНЕ СМЕЋАРЕ У ЗАТВОРУ" За убиство Љепоје по 35.000 евра, али они НИСУ узели новац: Метак је златан шта ћемо да му радимо

Марко у кога је пуцано хладнокрвно и пред породицом одмах је преминуо, а полиција је приликом увиђаја нашла пет чаура. На месту убиства те вечери био је и његов пријатељ, који је такође из Котора. Он је истражитељима рекао да Вуковић ни са ким није био у сукобу и да није био из кримогене средине.

Вуковић је пред убиство прешао да живи у Србију, после вишегодишњег боравка у иностранству. Био је поуздани и школовани поморац који је годинама учествовао у шверцу кокаина из Јужне Америке у Европу, због чега је вероватно и убијен.

Наручиоци из Црне Горе

Нападачу да побегне са места злочина помогла је и густа магла која је те вечери прекрила Београд. Ликвидација Марка Вуковића наручена је из Црне Горе, а починилац је држављанин Србије, који у криминалним круговима важи за поузданог професионалног убицу.

Поморац Вуковић убијен је у мафијашкој сачекуши, јер није хтео више да шверцује кокаин ни за "шкаљарце" ни за "кавчане". Вуковић је убијен после једног сукоба са "шкаљарцима", који су од њега тражили да им из Јужне Америке прокријумчари још само једну већу пошиљку дроге. Иако је раније сарађивао и са једнима и са другима, Марко није био припадник ниједног клана, нити је имао кривични досије.

Вуковић је, како су причали они који себе сматрају упућеним, готово све чланове зараћених кланова познавао од детињства из Котора. Није зато хтео да буде ни у једном клану. Завршио је поморску школу и постао капетан на прекоокеанским бродовима. И "кавчани" и "шкаљарци" су искористили своје познанство са Вуковићем и направили договор да за њих из Јужне Америке шверцује кокаин. Марко је заузврат добијао новац, као и гаранцију да га нико неће мешати у сукоб црногорских кланова.

У љубави са полицајком

Марко Вуковић био је заљубљен у српску полицајку. Он и инспекторка МУП-а били су у дужој вези. Убрзо после убиства Вуковића та инспекторка се сама јавила колегама који су радили на расветљавању овог злочина. Обратила им се речима да је боље да се сама јави, јер ће у сваком случају, вештачењем његовог телефона доћи до ње и до тога да су често разговарали.

Колегама је признала да су неколико месеци били заједно, упознали су се у Србији, али да ништа није знала о његовим пословима нити да је повезан са неким криминалцима. Тврдила је да не зна да ли је он сарађивао са некима из зараћених которских кланова. Навела је и да су често путовали у иностранство, на викенде, али да нема сазнања да се он тада састајао са неким. Наводно, она му ништа није причала о свом послу, контактима и истрагама за које је задужена.

Интересантно је како припадница МУП-а није проверила мушкарца са којим је у емотивној вези, посебно ако је поморац из Котора који је живео у иностранству.

Питбул "пао" у Украјини

Нишлија Петар Јовановић био је ван домашаја наших истражитеља, а ухапшен је у околини Одесе, луке на Црном мору, док је покушавао да побегне из Украјине ка Молдавији. Он је само неколико сати пре тога са Нишлијом Миланом Бранковићем, Црногорцима Стефаном Ђукићем и Емилом Тузовићем покушао да у Кијеву убије  Радоја Звицера. Нишлије су наводно пуцале у Звицера. Иако су га погодили пет пута у груди, Звицер је преживео, а нападаче је омела његова супруга Тамара, која је истрчала и пуцала у њиховом правцу.

Igor Dedović, Stevan Stamatović
Игор Дедовић, Стеван Стаматовић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/NotosNet/MUP РС

Само два дана после убиства Вуковића, у атинском ресторану ликвидирани су Игор Дедовић, наводни вођа "шкаљараца" и Стеван Стаматовић. Помињало се да је ова егзекуција управо освета "кавчана" за убиство Вуковића, али то никад није званично потврђено.

Пеца Питбул је у Србији познат по спектакуларној пљачки нишке експозитуре Војвођанске банке, одакле је 5. марта 2010. са саучесницима украо 48 милиона динара. Разбојници су били маскирани у жене, имали плаве перике, а у рукама држали цвеће. Робијао је осам година и из затвора изашао у марту 2018. године.