Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА ДВОСТРУКОГ УБИСТВА ЈОШ УВЕК ТРАЈЕ: Бивши робијаш брутално ликвидирао брачни пар, па нађен мртав у Чешкој, ТАЈНУ је однео у гроб

28.02.2024. 08:53
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Ubistvo Nenada i Jasmine Opačić
Убиство Ненада и Јасмине Опачић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

Испалио је 10 прецизних хитаца

Брачни пар Ненад и Јасмина Опачић из Новог Сада убијени су 28. фебруара 2015. године пред кућним прагом. Животи су им одузети на годишњицу брака. Непознати нападач их је сачекао и испалио око 10 метака. Ненада је погодило пет, а његову жену три хица.

ЛАНЧАНИ СУДАР КОД КРУШЕВЦА: Језиве сцене на путу, ауто ОКРЕНУТ на КРОВ, саобраћај обустављенudes

ЛАНЧАНИ СУДАР КОД КРУШЕВЦА: Језиве сцене на путу, ауто ОКРЕНУТ на КРОВ, саобраћај обустављен

Пронађено ОРУЖЈЕ којим је извршен напад у пекари у Београду: Ево шта се дешава са нападачима!hapÅ¡enje

Пронађено ОРУЖЈЕ којим је извршен напад у пекари у Београду: Ево шта се дешава са нападачима!

НОВИ ДЕТАЉИ БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА ДЕЧАКА У МЛАДЕНОВЦУ: Рекао полицији да је пао низ степенице, а ево шта се све ИЗДЕШАВАЛОužas

НОВИ ДЕТАЉИ БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА ДЕЧАКА У МЛАДЕНОВЦУ: Рекао полицији да је пао низ степенице, а ево шта се све ИЗДЕШАВАЛО

Целе вечери Опачићи су били праћени од стране убициних посматрача, који су га обавештавали о томе када ће бити прави моменат да изврши убиство. Они су били на вечери у Петроварадину, а онда отишли у један кафић близу "Спенса". Ненад је потом одвезао брата у Ветерник, а Јасмина је са кумом дошла до зграде у којој је живела са супругом. Чекале су Ненада. Када је стигао, заједно су кренули ка улазу зграду.

Последње што је брачни пар видео било је лице човека који им је одузео животе. Он се појавио иза ћошка. На глави је имао капуљачу, тетурао се као да је пијан да не би привукао Ненадову пажњу јер су се, наводно, познавали, али није скривао лице. Желео је да Ненад види ко је уперио оружје у њега. Пришао је на само два метра од брачног пара, из јакне извукао репетирани пиштољ и испалио десет метака у Ненада.

Када је Опачић пао, убица је пришао и пуцао му у главу. Јасмина је тада повукла убицу за руку и видела му лице, након чега јој је он пуцао у главу. У питању је била класична мафијашка сачекуша, а Јасмина је у њој била колатерална штета.

Месецима вежбао гађање

Недељу дана након убиства, спрецијални истражни тим утврио је да је Опачића, који је био вођа "ветерничког клана", убио Јанош Шнајдер звани Пендула, али да је то држано у тајности. Ликвидација брачног пара изискивала је велику логистичку подршку и планирање. Наредбу за убиство Ненада Опачића наводно је дао моћан члан "земунског клана" који се са њим сукобио у затвору. Сама припрема убиства трајала је више од шест месеци.

Шнајдер је био са Опачићем у затвору, а једно време су делили ћелију.

Налогодавци убиства су такође први контакт са Шнајдером имали иза речетака. У почетку је то било само "опипавање терена" и необавезна прича међу "жестоким момцима" Убеђивали су Шнајдера да би могао лако да напредује у хијерархији српског подземља. Када се Шнајдер загрејао за ту идеју, почели су да му говоре о новцу, некретнинама, аутомобилама и великим количинама дроге у Шпанији.

Шнајдер је из Казнено поправног завода Сремска Митровица изашао у децембру 2014. године. Одмах је почео да вежба пуцање у једној шупи на периферији Новог Сада. Колико се извештио са оружјем најбоље показује чињеница да је приликом убиства у Опачића пуцао десет пута, при чему је сваки метак био смртоносан. Јасмину је убио једним метком.

Убица пронађен мртав

Тело Јаноша Шнајдера пронађено је 2. јула исте године у Чешкој. Спекулисало се да ли је он такође ликвидиран или се предозирао.

Када је тело пронађено, полиција је затражила хитну идентификацију, како би се са сигурношћу знало да ли је у питању Шнајдер. Убиство брачног пара Опачић расветљено је у сарадњи са криминалистичком полицијом Чешке и Шпаније.

Како је рекао тадашњи министар полиције Небојша Стефановић, постојали су отисци који су идентификовани, а урађена је и ДНК анализа. Након упоређивања и размене података са партнерским службама у Чешкој и Шпанији, дошло се до закључка да је Шнајдер био тај који је убио брачни пар.

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ко је био Ненад Опачић?

Ненад Опачић јавности је постао познат када је осуђен на дугогодишњу затворску казну као један од водећих људи организације Фирма, која је повезивана с трговином велике количине дроге. Опачић је тада био на издржавању затворске казне до 2016. због препродаје наркотика, отмице и изнуде, а у тренутку злочина био је на годишњем одмору ван затвора.

Ненад Опачић и његова супруга су убијени 28. фебруара 2015. године. Опачић је тада био на издржавању затворске казне до 2016. због препродаје наркотика, отмице и изнуде, а у тренутку злочина био је на годишњем одмору ван затвора.

Ухапшен је у акцији "Сабља" покренутој после убиства Зорана Ђинђића, а касније је осуђен пред Специјалним судом због растурања дроге на подручју Новог Сада и Ветерника те других кривичних дела, укупно на 14 година. Означен је као вођа ветерничке криминалне групе и сарадник "земунског клана" који стоји иза убиства Ђинђића и који је тада контролисао све или скоро све токове у подземљу.

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

Први пут га је полиција ухапсила 1995. године приликом препродаје око 50 грама хероина. Тај поступак, из непознатих разлога отегао се пред судом све до 2003. године. Шест пута су полицајци који су га ухапсили морали да иду да поново сведоче, да причају исту причу.

Пре Сабље, заједно са братом и још двојицом, ухапшен је због отмице Младена Марића ког су сумњичили да је учествовао у убиству Угљеше Љубојевића. Марића су пребили и сексуално злостављали, па га "гепековали", али је овај успео да им побегне.

Ненад Опачић се теретио и за још неколико отмица и изнуда, међу којима и за киднаповање Мирослава Мишковића. Јавни тужилац га је теретио и за саучесништво у отмици новосадског бизнисмена Драгослава Вуковића, а Опачић је на суђењу сву кривицу за то свалио на сведока сарадника Миладина Сувајџића званог Ђура Мутави, на којег је током суђења насрнуо са зашиљеном четкицом за зубе и лакше га повредио.

Истрагом је утврђено да је Ненад Опачић последњи телефонски контакт имао у ноћи када је убијен и то са женском особом која је у то време била запослена у затвору у Сремској Митровици. Претпоставља се да су њих двоје били у некој врсти интимне везе. Опачиц је, иначе, релативно често излазио из затвора на слободне викенде.

Извор: Србија Данас/Telegraf.rs/Јелена Остојић