Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА УБИСТВА ПЕНЧИЋА! Бивши вођа навијача изрешетан пред супругом - желео је да се повуче из тог света (ВИДЕО)

19.03.2023. 10:36
Пише:
Србија Данас/24 седам
Branislav Bane Penčić
Бранислав Бане Пенчић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTV Маг

Као директан починилац злочина осумњичен Дамир П., а за помагање Ш. У. и И. Б.

Бранислав Бане Пенчић (41), некадашњи вођа Партизанове навијачке групе "Хед хантерс", убијен је са три хица у груди из пиштоља са пригушивачем, на данашњи дан пре тачно годину дана, у моменту када је са супругом излазио из куће својих родитеља у Улици Вука Караџића у Обреновцу.

Полиција је убрзо ухапсила држављанина Северне Македоније Ш. У. (52) и Београђанина И. Б. (44), због сумње да су му помогли у злочину. Директни починилац убиства Босанац Дамир П. (26), за којим је била расписана потерница, ухапшен је у новембру прошле године, после осам месеци скривања. 

ЗБОГ ЈЕДНЕ ФОТОГРАФИЈЕ НАСТАО МУК! "Брале" их издао - Марко Месар сумњичав, захтева од суда да ово уради ХИТНО

ЗБОГ ЈЕДНЕ ФОТОГРАФИЈЕ НАСТАО МУК! "Брале" их издао - Марко Месар сумњичав, захтева од суда да ово уради ХИТНО

СЦЕНА ИЗ ФИЛМА "КУМ" ЧЕСТА ЗА ДОМАЋУ МАФИЈУ? Ово је кључна карика истраге за убиство Радошевића - све се врти око једног човека (ВИДЕО)

СЦЕНА ИЗ ФИЛМА "КУМ" ЧЕСТА ЗА ДОМАЋУ МАФИЈУ? Ово је кључна карика истраге за убиство Радошевића - све се врти око једног човека (ВИДЕО)

ЈЕДАН КИШОБРАН 17.000 ЕВРА? Нови вођа шкаљараца на сахрани Радошевића изазвао највише пажње - а НИКО ГА НИЈЕ ПРЕПОЗНАО због овог

ЈЕДАН КИШОБРАН 17.000 ЕВРА? Нови вођа шкаљараца на сахрани Радошевића изазвао највише пажње - а НИКО ГА НИЈЕ ПРЕПОЗНАО због овог

Он је, како се сумња, радио за криминалну групу познату као "врачарци", а ликвидацију Пенчића, према речима извора из истраге, наводно су наручили одбегли вођа Никола Вушовић, познатији као Џони са Врачара и припадник групе Дарио Ђорђевић, звани Декстер, који је у затвору у Аустрији

Тог 19. марта прошле године, око 15 сати, двојица мушкараца су у свом аутомобилу марке "фијат пунто", који су претходно изнајмили из једне рентакар агенције, сачекали Пенчића да паркира своје возило у Улици Вука Караџића. Када је проценио да је прави тренутак, Дамир је изашао из аута и из пиштоља са пригушивачем испалио три хица у груди Пенчића, који је био са супругом.

У првом моменту сумњало се да је у Пенчића пуцано из снајпера са око 30 метара удаљености. Каснијом истрагом, међутим, утврђено је да је оружје злочина ипак било пиштољ са пригушивачем.

Сметао им у нарко-бизнису

Дамир се, потом, вратио у аутомобил и са саучесником отишао да се нађу са трећим, који га је одвезао до аутобуске станице у Београду. Он је, са друге стране, сам отишао на станицу и сео у аутобус за Суботицу. Код њега су нађене лажне хрватске исправе, а Пенчић је у међувремену превезен у Ургентни центар, где је преминуо.

На листи за хапшење са Кимијем и Вавићем

Бранислав Пенчић се пре 10 година нашао на наводној листи за хапшење хулигана коју су објавили београдски медији. На тој листи био је 51 хулиган, 32 навијача Црвене звезде и 19 навијача Партизана. Међу звучним именима били су Велибор Дуњић, Александар Вавић, Милош Радисављевић Кими, Ђорђе Прелић Прела, али и Пенчић.

Убиство Пенчића повезано је са његовим нарко-пословима у Бечу, који су реметили бизнис "врачарцима", посебно  Дарију Ђорђевићу Декстеру, али и његовом шефу Николи Вушовићу Џонију, за којим је расписана потерница због неколико убистава и трговине дрогом. Пенчић је, иначе, последњих година живео у Бечу.

Сумња се да су Вушовић и Декстер ангажовали убицу за ликвидацију Пенчића, јер им је годинама био конкуренција на нарко-тржишту. Бранислав, који од 2013. године није био вођа навијача, убијен је у Обреновцу само неколико месеци по изласку из затвора, у којем је провео годину дана због шверца кокаина и хероина. Декстер је од 6. јуна 2021. године у затвору у Бечу због 10 килограма дроге, али се сумња да је и даље у контатку са Вушовићем и да су организовали разне злочине, међу којима и ликвидацију Пенчића. 

До хапшења Вељка Беливука о Дарију Ђорђевићу Декстеру готово да се ништа није знало. Његово име се, међутим, појавило на списку од петнаестак несталих особа за које се сумња да су жртве Вељка Беливука. Верује се да га је на тај списак ставио један полицајац, како би га заштитио од истраге која се против њега води. Глумећи Беливукову жртву, он се све време крио са фалсификованим документима све до хапшења 6. јуна 2021. године.

Бане Пенчић, по изласку из затвора, планирао је да напусти криминал. Пошто је одслужио казну за трговину дрогом, он се вратио у Србију и наводно је хтео да покрене легалне послове и у потпуности изађе из мреже криминала. У томе су га, међутим, спречила стара познанства и нерашчишћени рачуни. 

Branislav Bane Penčić
Бранислав Бане Пенчић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

Сукоб из Аустрије

Један од Обреновчана, после злочина испричао је за 24седам, да је Бане већ шест година био у свађи са Декстером, који је сарадник "врачараца" и Вељка Беливука. Наводно га је Ђорђевић годинама држао на листи за одстрел, а њихов сукоб датира још из Аустрије, где је Декстер и ухапшен са дрогом.

Пенчић је био рањаван, одраније је познат полицији, а против њега је раније поднето више од 12 кривичних пријава због кривичних дела насилничко понашање, отмица, неовлашћено држање и стављање у промет опојних дрога, напад на службено лице, крађа и других.

Неки од Обреновчана тврде да је Пенчич раније био "крупна зверка" и растурао незамисливе количине наркотика. Био је међу највећим добављачима дроге, због чега су му за петама били многи, а међу њима и Декстер.

Ђорђевић је вођа организоване криминалне групе у Бечу, а ухапшен је у међународној акцији коју је предводио ФБИ, а велику помоћ им пружила управо наша полиција која га је дуже време пратила и дојавила да ће он доћи у Беч са дрогом.

- Реч је о банди која ради за онога ко им више плати и за новац су били спремни да ураде и радили су све. Ово је била озбиљна организована криминална група, која има пуно крви и дроге на рукама - рекао је после хапшења тадашњи министар полиције Александар Вулин за београдске медије, додавши да је Ђорђевић учествовао у припреми више ликвидација.

Полиција је, да подсетимо, 11. и 12. новембра прошле године у Београду ухапсила 38 осумњичених да су ћланови групе "врачарци“, а која је означена као огранак "кавачког клана", чији је шеф одбегли Радоје Звицер. Група се сумњичи за убиства Александра Халабрина, Драгана Ристића Чађа и Александра Шарца, као и за пет покушаја ликвидација.