Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД ПОЛИЦАЈЦА ДО НАЈТРАЖЕНИЈЕГ КРИМИНАЛЦА! Да ли ће Арканов убица бити изручен Србији, кукао: Убиће ме (ФОТО)

22.09.2021. 17:37
Пише:
Србија Данас/Мондо
Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: Profimedia/Youtube Printscreen

Један од најтраженијих српских бегунаца Добросав Гаврић, осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана, покушао је у више наврата да добије азил у Јужноафричкој републици (ЈАР), али му је захтев одбијен.

И ово није први пут да Гаврић на легалан и илеагалан начин покуша да остане далеко од српских правосудних органа. Ипак, ово одбијање не значи да је Гаврић ближи изручењу, јер је у ЈАР кључни сведок убиства тамошњег криминалца.

ДЕТАЉ О ЉУБИ ЗЕМУНЦУ КОЈИ НИКО НИЈЕ ЗНАО! Никад виђене слике досад откриле другу страну чувеног Магаша (ФОТО)

ДЕТАЉ О ЉУБИ ЗЕМУНЦУ КОЈИ НИКО НИЈЕ ЗНАО! Никад виђене слике досад откриле другу страну чувеног Магаша (ФОТО)

НИКАД ВИЂЕНА ФОТКА НЕКРУНИСАНОГ КРАЉА ПОДЗЕМЉА: Ово од њега нисте очекивали (ФОТО)

НИКАД ВИЂЕНА ФОТКА НЕКРУНИСАНОГ КРАЉА ПОДЗЕМЉА: Ово од њега нисте очекивали (ФОТО)

ОВАКО ЈЕ ПУКЛО ПРИЈАТЕЉСТВО АРКАНА И ГИШКЕ! Ђорђе му је изговорио само ЈЕДНУ реченицу (ФОТО)

ОВАКО ЈЕ ПУКЛО ПРИЈАТЕЉСТВО АРКАНА И ГИШКЕ! Ђорђе му је изговорио само ЈЕДНУ реченицу (ФОТО)

Прекршајни суд у Кејптауну одбио је у јануару ове године још један захтев Добросава Гаврића на основу ког је желео себи да обезбеди азил у Јужној Африци, а претходно је исти захтев уложио Вишем суду у Западном Кејпу, Врховном апелационом суду и Уставном суду и сваки пут је добијао исти одговор. Гаврићево оправдање на основу ког тражи азил заснива се на наводној опасности која вреба у Србији, од особа које желе да се освете за Арканово убиство.

Од полицајца до најтраженијег криминалца

Бежећи од затворске казне која га је чекала у Србији, и наводне освете на коју је сумњао, Гаврић је набавио лажна документа на име Саша Ковачевић и отишао најпре у Хрватску, затим у Италију, на Кубу и у Евкадор, да би 2007. стигао у ЈАР.

Иако је знао да му у родној земљи прети затвор и да слови за траженог криминалца, Гаврић је и у новој домовини наставио да се бави криминалом и да се представља лажним именом.

- Његови разлози за прикривање идентитета били су то да се наводно плашио да ће, чим његово место боравка постане познато, он и његова породица бити на мети, јер је он у бекству, осумњичен за убиство једног од најопаснијих криминалаца у Европи - писало је у судским списима.

Успео је да се крије све док се 2011. године није нашао у средишту пуцњаве на локалног криминалца за ког је радио као возач.

Пуцњава у Кејптауну

Марта 2011. године у Кејптауну у свом аутомобилу, насред улице, убијен је Сирил Бика, локални криминалац и "краљ ноћних клубова" како су га називали тамошњи медији. За воланом је седео управо Гаврић, пошто је радио као обезбеђење и возач Бике, али и важио за особу од поверења овог криминалца.

Гаврић је тада приведен јер је у аутомобилу пронађена мања количина кокаина и тада се представио полицији као Саша Ковачевић, али су га одали отисци... Тада почиње његова битка за статус избеглице. Смештен је у притвор Гудвуд, који у ЈАР због свог изгледа и погодности зову затвор са пет звездица, али у благодетима тог казамата није уживао дуго, пошто је у његовој ћелији пронађен телефон и пребачен је у самицу.

Јануара 2020. године, Суд у Кејптауну донео је одлуку да су се створили сви услови за његово изручење.

- С обзиром на то да је Гаврић осуђен за кривично дело почињено у држави која са Јужном Африком има споразум о екстрадицији, сматрамо да је он особа која би могла бити изручена Србији. Он се налази у затвору где чека одлуку министра правде о изручењу Републици Србији  -наведено је у пресуди.

Већ у октобру исте године уложио је жалбу која је одбијена. Са друге стране, надлежни у ЈАР изразили су сумње да уколико Гаврић буде изручен, то значи да ће једини и главни сведок убиства тамошњег криминалца напустити земљу.

Убиство Аркана у "Интерконтиненталу"

Жељко Ражнатовић убијен је 15. јануара 2000. године, нешто после 17 сати, у београдском хотелу "Интерконтинентал", док је био у друштву бивших радника Савезног СУП пуковника Драгана Гарића и мајора Миленка Мандића, припадника СДГ.

ubistvo Arkana
убиство Аркана / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Milomir Мариц

Нападачи су му испалили три хица у главу и побегли, али су лисице на руке убрзо стављене Добросаву Гаврићу, Драгану Николићу и Милану Микију Ђуричићу. Гаврић је у то време био запослен у МУП, а у тренутку ликвидације био је на боловању. Његово бекство после убиства изведено је прилично "неспретно" јер су га саучесници Вујадин Крстић и Дејан Питулић пребацили у лозничку болницу, где га је полиција и ухапсила.

Сва петорица учесника у убиству, па и лекар који је Гаврића збринуо пре болнице, суд је осудио на вишегодишње робије.

До данас, међутим, остаје мистерија ко су били налогодавци Аркановог убиства. У једној од молби, Гаврић је до детаља описао свој боравак у "Интерконтиненталу", истакавши да је у Београд дошао због прославе Српске нове године.