Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УЧЕНИЦА У НИШУ ПОГОЂЕНА КАМЕНОМ У ГЛАВУ" Надлежни инстражују СТРАВИЧАН ИНЦИДЕНТ, друг оца девојчице тврди: "Тукле су је вршњакиње са фантомкама"

06.02.2024. 07:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock
Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Полиција одмах реаговала

Нишка полиција у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Нишу истражује тежак инцидент у којем је ученица седмог разреда основне школе у Нишу каменом погођена у главу, сазнаје се.

АУТОМ ПОКОСИО ДЕВОЈЧИЦУ (15): Возач ТЕШКО повређен, дете превезено у УргентниFoto: Srbija Danas/Milana Pavković/Shutterstock

АУТОМ ПОКОСИО ДЕВОЈЧИЦУ (15): Возач ТЕШКО повређен, дете превезено у Ургентни

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД ПАРАЋИНА! Директан судар два камиона, возила смрскана до НЕПРЕПОЗНАТЉИВОСТИsudar

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД ПАРАЋИНА! Директан судар два камиона, возила смрскана до НЕПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ

"ЈА САМ МУ МАЈКА, НЕ МОГУ ТО ДА МИ РАДЕ" Одлука суда разбеснела мајку дечака-убице, неће да је прихвати!ribnikar

"ЈА САМ МУ МАЈКА, НЕ МОГУ ТО ДА МИ РАДЕ" Одлука суда разбеснела мајку дечака-убице, неће да је прихвати!

Инцидент се десио 24.јануара изван школског дворишта, а за сада није познато какве је повреде задобила претучена девојчица и да ли су виновници пронађени. У нишкој полицији је, без навођења детаља, само потврђено да је поступано истог дана када је поднета пријава и да су предузете све мере из њихове надлежности.

- Добили смо пријаву и одмах, истог дана, поступали по њој. Полиција је предузела мере и радње из своје надлежности на утврђивању чињеница и околности. Обавестили смо Више јавно тужилаштво у Нишу ради даљег поступања – потврђено је у нишкој полицији. Према незваничним сазнањима полиција је обавила више разговора и прегледала школски видео надзор а извештај о догађају је прослеђен Вишем јавном тужилаштву у Нишу. Шта се наводи у извештају, званично још није познато.

Батине због петице

Проф. др Игор Новаковић, пријатељ оца злостављане девојчице и лидер нишких социјалиста, који је указао на овај случај објавом на свом "Фејсбук" профилу, каже да су родитељи девојчице до сада пријављивали насиље десетак пута а да је она тога дана добила батине јер је - добила петицу из немачког језика!

- Пре тога је добила на Инстаграму поруку: ако добије пет на писменом из немачког да ће да је пребију. Она је добила петицу јер се такмичи из немачког. Две девојчице су носиле медицинске маске, а трећа фантомку. Сачекале су је на месту где нема камера и ударале су је каменом у главу. Они њу малтретирају у континуитету већ дуже време. Један дан јер није ускладила боју дукса са бојом ранца, један дан што носи мајицу “Господар прстенова”, сада због немачког… Дете је толико истраумирано да су родитељи данас морали да је пребаце у другу школу – каже Новаковић.

Вршњачко насиље пријавило 26 од 27 ђака

Он напомиње да 1.новембра рађена анонимна анкета у одељењу које похађа ова девојчица и да је од 27 ђака, 26 њих је пријавило да се над њима врши вршњачко насиље! Злостављана девојчица није радила тада анкету.

-Када се добије такав резултат, у школи су да предузму некакве мере, да се обавести Центар за социјални рад. Они кажу да су предузели а када сам тражио документацију нисам добио. Сматрам да ниједна мера није предузета – каже Новаковић.

Министарство просвете: "Утврђује се идентитет актера"

У Министарству просвете је речено да у случају насиља међу ученицима, у школи или ван школе, у складу са законом, Протоколом о поступању установе у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, поступа школа. Према информацијама којима они располажу, међу ученицама ове школе (за које родитељ тврди да су учеснице инцидента) јесте било сукоба у прошлости, "због чега је школа у протеклом периоду спроводила појачан васпитни рад".

У Министарству, пак, наводе да се утврђује ко је учествовао у последњем инциденту.

- Када је реч о инциденту који помињете, он се десио ван школе, пријављен је полицији од стране родитеља нападнуте девојчице и полиција, у складу са надлежностима, утврђује околности и виновнике напада. Школа за сада нема потврду идентитета деце која су учествовала у овом инциденту. По добијању званичних информација школа ће предузети даље мере и активности у односу на ученике у складу са законом. Такође, Министарство има сазнања да је ученица која је трпела насиље, одлуком родитеља пребачена у другу школу. У новој школи ученици ће бити пружена сва потребна подршка како би превазишла целокупну ситуацију и адаптирала се на нову средину. Министарство просвете, односно Школска управа Ниш, пратиће поступање школа, пружаће саветодавну подршку школама, а у случају потребе Министарство ће у школу упутити просветну инспекцију и просветне саветнике – наводе у Министарству просвете.

Чека се одговор школе и тужилаштва.

Отац прескочио ограду и запретио другарицама

У 2021. години у истој школи се десио инцидент, када је родитељ једне ученице, прескочио ограду и запретио ученицама са којима његова ћерка иде у школу, а са којима је она била у конфликту, јер су је задиркивали. Против оца је поднета кривична пријава због угрожавања сигурности.

Извор: Србија Данас/Блиц/Бранко Јаначковић/Пренела: Т.М.