Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕТ КЉУЧНИХ ПИТАЊА О СМРТИ ПЕНЗИОНЕРА У ПАДИНСКОЈ СКЕЛИ: Сломлили му ребра, па враћен у исту ћелију?

23.03.2024. 22:55
Пише:
Србија Данас/Курир
padinska
падинска / Извор: Фото: Shutterstock/Printscreen/Društvene мреже

Учињено је најмање пет пропуста.

Пензионер (74) брутално је мучен и силован у Казнено-поправном заводу Падинска скела од стране тројице затвореника са којима је делио ћелију.

Он је од задобијених повреда преминуо, а адвокат Александар Шћекић каже за медије да није било реално претпоставити да овакав случај може да се догоди у затвору као што је Падинска скела из простог разлога што су у том затвору осуђеници за лакша кривична дела или за прекршаје.

- У овој установи су мере обезбеђења најмање, управо зато што је Падинска скела предвиђена за оне с лаким кривичним делима и малим затворским казнама. За сваког затвореника службе процењују колико је опасан и како може да функционише с осталим затвореницима - објашњава адвокат Шћекић.

Кључна питања

Стручњаци процењу да су чувари и управа КПЗ Падинска скела учинил најмање пет пропуста у случају убиства пензионера. И адвокат Шћекић је сагласан да су направљени пропусти, поготово уколико се овај пожалио на цимере!

- Уколико је затвореник, који је малтретиран, на било који начин указао да има проблем или је неко од запослених, било да је лекар, стражар или старешина, приметио да се нешто дешава истог тренутка је морало да се рагује и да буде премештен у другу ћелију и да добије адекватну заштиту, а да насилници буду санкционисани.

Преминулог пензионера су тројица цимера, како смо писали, малтретирали кад му је нестало новца којим је у затворској кантини куповао намирнице за осумњичене. Тукли су га и силовали дршком од метле, а тортура је трајала данима, па је чудно да нико од стражара није чуо његове јауке.

- Затвор Падинска скела је направљен тако да је обезбеђење мало јаче него у касарни и зато истрагом мора да се утврди како се и на који начин све одвијало и да ли је неко занемарио чињеницу да је малтретирања било. Постоји могућност и да су стражари чули да се нешто дешава, али да их је сам пензионер убедио да греше - каже адвокат Шћекић за медије.

Нејасно је и како је могуће да су у истој ћелији била тројица двадесетогодишњака који се међусобно познају од раније, а чудно је и да се пензионер од 74 године нађе у истој ћелији са двадесетогодишњацима.

- Као што сам рекао, службе процењују колико је неки осуђеник опасан и да ли постоји опосност по друге. На тај начин може да се посматра ко може у исту ћелију и да ли тројица младића могу с пензионером који служи казну од месец дана затвора. Овде је процењено да је то могуће јер су сви прекршајци и немају историју насиља у овим установама иако су неки повратници - објашњава адвокат Шћекић.

Понашање лекара

Ипак, најспорније је питање зашто убијени пензионер није задржан у болници након што је констатовано да има поломљена ребра, већ је враћен у ћелију.

- Ако је тачно да је покојник био на лекарском прегледу и да су биле констатоване тешке повреде, занима ме да ли је затворски лекар обавестио управника завода и све остале старешине. Да ли је изнео своје сумње да се према покојнику примењује физичка сила - рекао је за телевизију адвокат Радиша Роскић.

После овог трагичног догађаја, Управа за извршење кривичних санкција је саопштила да је суспендовала и удаљила с посла бившег управника Казнено-поправног завода у Београду (Падинској Скели) Владимира Буквића и још 10 запослених због пропуста који су откривени унутрашњом контролом поводом смрти несрећног пензионера.

    Пет спорних питања

    1. Како да нико од чувара није чуо јауке?

    2. Да ли је могуће да нико од чувара није приметио модрице на његовом телу?

    3. Како се догодило да су у истој ћелији била тројица младића који су познају из периода пре доласка на одслужење казне?

    4. Откуд пензионер од 74 године у истој ћелији са тројицом двадесетогодишњака?

    5. Зашто убијени није пребачен у болницу кад је констатовано да има поломљена ребра, већ је враћен у ћелију?

    Адвокат Никола Премовић

    Законом о извршењу кривичних санкција, прописано је да лекар води посебну евиденцију о повредама осуђених и обавештава управника завода о било ком знаку или индикацији да је према осуђеном примењено насиље.

    Лекар је дужан да у извештају о утврђеним повредама унесе и наводе осуђеног лица о начину настанка повреде, као и да изнесе своје мишљење о повезаности навода осуђеног и насталих повреда.

    Прописана је обавеза лекара да управнику завода у писменој форми поднесе извештај увек када установи да је физичко или душевно стање осуђеног нарушено или угрожено због продужења или начина издржавања казне и да препоручи мере за поступање са тим лицем, укључујући и могућност прекида извршења казне.

До сада је утврђено да постоји основана сумња за теже повреде радних обавеза запослених, што за собом повлачи дисциплинску одговорност запослених.

Међутим, поред дисцплинске одговорности запосченог медицинског техничара, врши се провера да ли има елемената кривичног дела, што повлачи и кривичну одоговорност запосленог медицинског техничара.

Запослени на месту медицинског техничара евентуално може одговарати за кривично дела: Несавесно пружање лекарске помоћи и Неуказивање лекарске помоћи, а исто тако то може бити и кривично дело Злоупотреба службеног положаја, или Несавестан рад у служби, што опет зависи од доказа којим тужилаштво расположе, уколико има места кривичној одговорности запослених.

Што се тиче запослених стражара, могу кривично одговарати за кривична дела Злоупотребу службеног положаја или за кривично дело Несавестан рад у служби, што је опет задатак тужилаштва да изврши правну квалификацију кривичног дела.

Распоређивање осуђених се врши у складу са Закон о извршењу санкција прописује и да осуђени који извршавају казну затвора због учињеног прекршаја, распоређују се у посебном одељењу завода, одвојено од осуђених за кривична дела.

Извор: Србија Данас/Курир/Дијана Антонијевић/М.А.