Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

''УДОВОЉАВАО СЕБИЧНИМ И БОЛЕСНИМ ПОРИВИМА'': Стручњаци детаљно описали психолошки профил Мике Алексића

27.01.2021. 22:14
Пише:
Србија Danas/Informer.rs
Miroslav Mika Aleksić
Мирослав Мика Алексић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Стручњаци ће утврдити да ли је Мирослав Мика Алексић (69), осумњичен да је силовао ученице у својој школи глуме, сексуално изопачени манипулатор.

На основи незваничних података, истрага је показала да ће психијатри вештачити Алексића пред крај истраге, након што буду саслушани сви сведоци.

ОПТУЖЕНИ ОСТАО НЕМ КАДА СЕ СУОЧИО СА ЖРТВАМА: Мика Алексић одбио да одговара на питања, о Милени и Иви говорио неразумљиво!

ОПТУЖЕНИ ОСТАО НЕМ КАДА СЕ СУОЧИО СА ЖРТВАМА: Мика Алексић одбио да одговара на питања, о Милени и Иви говорио неразумљиво!

НОВИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Малолетнику (14) осумњиченом за силовање на Ади Хуји одређен притвор!

НОВИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Малолетнику (14) осумњиченом за силовање на Ади Хуји одређен притвор!

КРИЦИ ОЧАЈНОГ ОЦА ОДЈЕКИВАЛИ ЗГРАДОМ: Син (10) им није одговарао на позиве и дозивања, а онда су видели ЈЕЗИВ ПРИЗОР

КРИЦИ ОЧАЈНОГ ОЦА ОДЈЕКИВАЛИ ЗГРАДОМ: Син (10) им није одговарао на позиве и дозивања, а онда су видели ЈЕЗИВ ПРИЗОР

- Мирослав највероватније неће бити упућен у Специјалну затворску болницу ради вештачења, већ ће га психијатри и психолози посећивати у притвору. Они ће у неколико наврата разговарати с Алексићем и даће процену његовог психичког здравља, интелигенције и евентуалних склоности да манипулише жртвама како би задовољио сексуални нагон - објашњено је.

Његов адвокат није чак ни наговестио такву врсту одбране. Осим тога, веома би тешко било доказати да Алексић није био свестан својих поступака, с обзиром на сав углед који је уживао, не само у свету глуме, већ и у целокупној јавности.

Pedofil
Педофил / Извор: Профимедиа/илустрација

Психијатар Ивица Младеновић рекао је да није имао прилику лично да упозна Мику Алексића, али да, из расположивих информација о њему, начелно може направити његов психолошки профил.

- По мом искуству, овде се ради о нереализованој особи, која себи даје на значају тако што повређује или унижава друге. Код таквих особа је присутан нарцизам и реч је углавном о егоистичним људима, чија је хуманост упитна - рекао је Младеновић.

Према његовим речима, овакве особе најлакше манипулишу децом и младим људима.

Milica Radulović, Mika Aleksić
Милица Радуловић, Мика Алексић / Извор: Фото: Pink.rs/Printsreen

- Ако су родитељи довели дете у неку школу, онда је професор у тој школи особа од потпуног поверења. Чак и ако деца трпе понижење у тој школи, углавном ће све то истрпети јер верују да ће противљењем или одустајањем изневерити себе и родитеље. Овакво злостављање и унижавање на децу оставља трајну трауму. Зато ми је једна ствар несхватљива - ако је злостављање у школи "Ствар срца" трајало деценијама, како то нико раније није пријавио? Како родитељи нису ништа приметили? Да ли је њихова болесна амбиција, да им деца буду познати глумци, важнија од добробити те деце? Ако је све то тако, то је за мене поражавајуће - изричит је Младеновић.

Његова колегиница, психолог Александра Јанковић, истиче да су сексуални предатори веома префригани и, нажалост, присутни у нашем друштву.

- Често су то људи из нашег окружења, врло угледни чланови друштва, опште прихваћени и хваљени у пословима којима се баве. Такве девијантне особе се често опредељују за занимања где су у контакту са децом. Они покушавају да се представе као брижни родитељи и на тај начин комуницирају са децом. Па у конкретном случају Мике Алексића, он је у комуникацији са децом увек користио реч "сине". Као да им је трећи родитељ - рекла је Јанковићева.

Она сматра и да Алексић није годинама припремао своје жртве да би их силовао, већ је само удовољавао тренутним болесним поривима.

Sudija
Судија / Извор: Профимедиа/илустрација

- Његова школа је, нажалост, важила за елитну и та деца која су је похађала су убеђивана да су елита, па су, због тога што су наводно "одабрани", морали и да трпе разну тортуру - каже Јанковићева.

- Познато је да су неки родитељи исписивали своју децу из Алексићеве школе јер им се није свидео његов начин рада, али шта је са онима који нису то урадили? Каква је била комуникација између те деце и њихових родитеља? Колико сам упозната из медија, родитељи су наводно приликом уписа у ту школу пристајали да се не мешају у Алексићев начин рада. Па да ли то онда значи да су ти родитељи свесно препустили обликовање своје деце неком другом, а све зарад тог елитизма - пита се Јанковићева.

Подсетимо, Алексић је ухапшен 16. јануара након што су га глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић јавно оптужиле да их је силовао, односно сексуално злостављао док су биле малолетне. То је охрабрило и остале бивше и садашње Алексићеве ученице, које су га такође оптужиле за језиво сексуално злостављање. Он се на саслушању у тужилаштву правдао да девојке лажу и да му смештају робију.