Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УМРЕШ СВАКИ ПУТ КАДА ПОГЛЕДАШ УБИЦЕ СВОГ ДЕТЕТА" Речи мајке убијеног Стефана након пресуде кидају срце

11.07.2023. 13:44
Пише:
Србија Данас/Информер
Stefan Filić
Стефан Филић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Stefan Филић

Подсећамо, Виши суд у Смедереву осудио је у јануру прошле године Николу Бојовића на 18, а Митра Пандуревића на 15 година затвора за саизвршилаштво у тешком убиству при безобзирном насилничком понашању осамнаестогодишњег Стефана Филића у фебруару 2020. године испред дискотеке “Беодолом” у Великој Плани

Судско веће Вишег суда у Смедереву је у поновљеном поступку осудило Николу Бојовића на 18, а Митра Пандуревића на 15 година затвора због тешког убиства у саизвршилаштву, чиме је потврђена првобитна пресуда овог суда из јануара прошле године.

ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ: Витамин Д је неопходан за здравље, а најбоље да је узимати у овој комбинацији!

ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ: Витамин Д је неопходан за здравље, а најбоље да је узимати у овој комбинацији!

УЖАС НА ИБАРСКОЈ! Једна особа погинула у стравичном судару (ФОТО)

УЖАС НА ИБАРСКОЈ! Једна особа погинула у стравичном судару (ФОТО)

ВЕЛЕОБРТ НА СУЂЕЊУ ЗА ТЕШКО УБИСТВО Зоран искасапио жену у Барајеву, уместо пресуде судија наложила ОВО

ВЕЛЕОБРТ НА СУЂЕЊУ ЗА ТЕШКО УБИСТВО Зоран искасапио жену у Барајеву, уместо пресуде судија наложила ОВО

Председник Судског већа Драгослав Милановић је у образложењу пресуде истакао да Апелациони суд није вратио поступак на поновно суђење због погрешно утврђеног чињеничног стања, већ због квалификације дела која се односила на саизвршилаштво окривљеног Митра Пандуревића у овом случају.

Судско веће, истакао је, је у поновљеном поступку, након поновног извођења свих доказа, и додатних, које је захтевала одбрана, дошло до истог закључка, а то је да у овом кривичном делу има саизвршилаштва, што је, додао је, неоспорно доказано.

- Наш закључак је да овде јесте у питању саизвршилаштво које подразумева заједничко деловање и свест о заједничком деловању. У тренутку када окривљени Бојовић креће у сукоб, Пандуровић тај сукоб не спречава, што би требало да буде кључна реакција. Такође, он удара песницама у главу Стефана Филића, а на снимку се јасно види и да га обема рукама снажно гура непосредно пре његовог пада на земљу, свестан да тако може да му нанесе тешке повреде - рекао је, у образложењу пресуде, судија Милановић.

Учешће трећег лица у пребијању страдалог Филића није имало утицај на одлуку суда, истакао је Милановић, јер се судско веће руководило оптужницом и доказима који су из ње произашли.

- Трудили смо се да сагледамо све доказе и чињенице, не да бисмо неког оцрнили или намерно осудили, већ да бисмо утврдили истину. Моја и савест чланова већа усмерена је на то како ћемо да изађемо из ове суднице и да ли ће нам савест бити мирна - рекао је судија Милановић, истакавши да су се руководили једним циљем, а то је да суђење буде правично, праведно и по закону, уз напомену да је суд узео у обзир и генезу њиховог ранијег понашања које је било насилно, због чега су већ трпели последице. - рекао је он.

Решењем суда Николи Бојовићу је продужен притвор, а суд је донео одлуку да Митар Пандуревић правонсажност пресуде чека у кућном притвору уз електронски надзор.

- Искрено, с обзиром на све доказе изнете у поновљеном поступку, очекивали смо овакву пресуду и у том смислу немамо никаквих замерки на рад Вишег суда у Смедереву. Ипак, ниједна казна не може да врати нашег Стефана, нити може да буде адекватна за угашен млади живот. Извесна доза незадовољства постоји и због одлуке да се Пандуревићу продужи кућни притвор, а не да се упути у притворску јединицу где се налази други окривљени. Знате, нема дана да се не сретнемо са неким од родитеља ове двојице у Плани, они нас криве за то што су им деца у затвору, не преиспитујући ниједног тренутка поступке своје деце и њихово понашање - каже Јаворка Марковић, тетка убијеног Филића.

Мајка убијеног Филића: Умреш сваки пут када погледаш убице свога детета

- Тешко је да се изрекне оно што ти је на души, онај пакао кроз који пролазиш од тренутка кад ти убију твоје дете, твог Анђела коме си се радовао, неговао, заправо,не знам да ли уопште остане нешто у теби после тога, сем празнине дубоке као понор. То што неки кажу да се зове живот после тога за тебе није, ти као мајка умреш заједно са њим. Умреш сваки пут кад погледаш убице свог детета и питаш се какав је то порив у младом човеку да може да одузме нечији живот, без да има разлога за то. Умреш и оног момента кад те назови мајка таквог детета гледа право у очи, безобразно и дрско, не би ли те ваљда још додатно повредила. Умреш и при самој помисли да постоји неко ко може да шутне непомично биће у главу и одштета после тога кући, заједно са својим помагачем као да иде на пиће, без да се осврну на асфалт где лежи непомичан момак, а његов брат дозива у помоћ и плаче? Такву безобзирност и бригу само за себе могу да покажу, по мишљењу стручњака, само саможиве особе које су свесне почињеног дела и свесни последица које могу наступити - сведочи Љубинка Филић, мајка убијеног Стефана Филића.

Апелациони суд наложио ново суђење

Подсећамо, Виши суд у Смедереву осудио је у јануру прошле године Николу Бојовића на 18, а Митра Пандуревића на 15 година затвора за саизвршилаштво у тешком убиству при безобзирном насилничком понашању осамнаестогодишњег Стефана Филића у фебруару 2020. године испред дискотеке “Беодолом” у Великој Плани.

Апелациони суд је, међутим, у августу, усвајањем жалбе одбране укинуо и наложио првостепеном суду да им поново суди.

Поновљени поступак почео је у новембру прошле године, а суђење је било затворено за јавност.