Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УПУЦАН УГЛЕДНИ СТОМАТОЛОГ! Рокић је пузао више од 30 метара да тражи помоћ - једна ствар КЉУЧНА да се убица ОСЛОБОДИ

05.03.2022. 16:41
Пише:
Србија Данас/24 седам
Milutin Rokić
Милутин Рокић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Dr. Милутин Рокиц

Маскирани нападач испалио више хитаца у груди познатог угледног стоматолога Милутина Рокића

Познати Крушевљанин и угледни стоматолог Милутин Рокић убијен је пре осам година. За убиство су касније била осумњичена браћа близанци Дејан и Војин Станковић, али су касније ослобођени оптужби, јер ДНК анализа није могла да утвди који је од њих двојице починио убиство.

Маскирани нападач, у недељу увече око 23 сата, тог 2. марта 2014. године, сачекао је Рокића испред стана у приземљу зграде у Ћупићевој улици број 4 у Крушевцу. Испалио је хитац из пиштоља и погодио Рокића у груди. Лекари су покушали да га спасу, али је око 5 сати ујутру подлегао повредама на интензивној нези крушевачке градске болнице. У моменту смрти имао је 65 година.

ДА ЛИ ЈЕ ЛЕШ ИЗ ДУНАВА БЕЛИВУКОВА ЖРТВА? Седам породица у страху чека резултате обдукције

ДА ЛИ ЈЕ ЛЕШ ИЗ ДУНАВА БЕЛИВУКОВА ЖРТВА? Седам породица у страху чека резултате обдукције

ОВО ЈЕ ЦРНА ТАЧКА МАГИСТРАЛЕ! Страшан судар на путу ка Новој Вароши - џип завршио ван коловоза

ОВО ЈЕ ЦРНА ТАЧКА МАГИСТРАЛЕ! Страшан судар на путу ка Новој Вароши - џип завршио ван коловоза

БРУТАЛНА УБИСТВА КОЈА СУ ПОЧИНИЛЕ ЖЕНЕ! "Оне доносе одлуку свесно" - њихови злочини заледили Србију

БРУТАЛНА УБИСТВА КОЈА СУ ПОЧИНИЛЕ ЖЕНЕ! "Оне доносе одлуку свесно" - њихови злочини заледили Србију

У моменту кад је рањен, Рокић је пузао више од 30 метара до суседног улаза како би од пријатеља затражио помоћ. Душан Тошовић га је последњи видео живог. Растали су се неколико минута пре него што је пуцано у Рокића.

- Шетали смо по граду као што радимо годинама. У повратку је свратио код мене у стан, а око 23 сата је рекао да је уморан и пошао кући. После пет минута зачуо сам звоно. Отворио сам врата и Милутин је пао на мене. Само је изустио: "Упуцали су ме" и стропоштао се на под у ходнику. Жена је донела јастук који смо му ставили под главу. Док сам му помагао, прошапутао је: "Упуцао ме један, али је имао маску на глави". Споља се није видела крв, али када сам му подигао блузу, почела је да цури из ране ка десној страни груди - причао је касније за медије Душан Тошовић.

Улаз у Чупићевој 4, где је Рокић убијен, не закључава се и нема камере. Суседни улаз, у Чупићевој 2, има камеру у ходнику, а станари тврде да је убица са капом на глави више од сат времена стајао сакривен у том улазу, а да је према суседном улазу пошао тек када је Рокић изашао из Тошовићевог стана.

Осумњичени близанци

Милутин Рокић је живео сам у стану који му је служио и као ординација. Био је растављен од супруге са којом има двоје одрасле деце, сина и ћерку. У стану је касније син Душан, који је примао саучешће пријатеља и рођака.

Полиција је наредне године ухапсила близанце Војина и Дејана Станковића, тада 68-годишњаке из Крушевца због сумње да је један од њих 2. марта 2014. године убио познатог крушевачког стоматолога Милутина Рокића.

Ликвидиран и син Дејана Станковића Ждрокинца

Полиција је трагала за Стефаном Р. осумњиченим да је 7. маја 2018. године у центру Крушевца испалио пет метака и убио Војина Станковића, сина Дејана Станковића, са којим је раније имао проблеме, али и физичке сукобе. Убијени је имао исто име као и његов стриц.

Станковић, који је у граду под Багдалом држао неколико мењачница и кладионицу, пре извесног времена је "узео на зуб" Стефана Р, који је долазио у његове локале. Осим чарки, њих двојица су се неколико пута и потукли, али ти физички обрачуни нису пријављивани полицији.

Војин Станковић се вратио у Крушевац из иностранства, само неколико сати пре него што је убијен. Изашао је у град, сео у башту кафића у Чолак Антиној улици, кад му је пришао Стефан Р. По обичају, прво су се вербално сукобили, да би затим осумњичени младић извадио оружје и Станковићу испалио три метка у груди, а затим га је "оверио" пуцајући му у главу, и то два пута. Његов отац Дејан Станковић и његов брат близанац Војин су били први Крушевљани који су отворили кладионицу "Ж".

Војин и Дејан Станковић били су кумови са Милутином Рокићем. Браћа Станковић, иначе, једнојајчани близанци, некадашњи су припадници Легије странаца, а у Крушевцу су познати као браћа Ждрокинац.

Сумњало се да је хитац у зубара највероватније испалио Дејан, али су браћа кад су приведена у Више тужилаштво на саслушање одбила да говоре о злочину. На месту убиства познатог крушевачког зубара убица је оставио ДНК. Тај траг, међутим, не открива у потпуности ко је испалио хитац у Рокића јер, с обзиром на то да је реч о једнојајчаним близанцима, немогуће је утврдити који је од њих тога дана у згради оставио трагове. Њихов ДНК је идентичан.

Живео у истој згради

Други прикупљени докази указивали су на то да је ороз повукао Дејан, који је пре злочина чак и живео у истој згради у којој је становао и Рокић. Браћа Станковић одраније су позната полицијама чак неколико држава. Раније су осуђивани у иностранству и већ су служили затворске казне. Бежећи од правде, завршили су у Јужној Африци, где су наводно радили чак и у личном обезбеђењу тадашњег председника те земље.

- Војин је, колико знам, неколико пута рањаван на различитим ратиштима. Причало се и да су били изузетно сурови, да су се иживљавали. У Србију су се вратили пре десетак година - причао је познаник браће кад су ухапшена.

Дејан се неколико година пре убства Рокића из Крушевца преселио у Умку, а у родни град повремено је долазио. Највероватније су се обогатили у Легији странаца и пљачкајући по Европи. Кад су се вратили у земљу, Дејан је у Умци отворио мотел, а браћа су заједно у Крушевцу држала и коцкарнице. Били су страх и трепет у град под Багдалом и нико није смео да им се супротстави.

Обојица су родом из Крушевца, били су проблематични као младићи, а пре 30 година отишли су из Србије. Наводно су као плаћеници Легије странаца радили у Јужној Африци. Дејан има држављанство једне јужноафричке земље, док је Војин касније отишао за Шведску и добио њихов пасош. Кад смо открили ДНК профил и повезали га са Дејаном, који живи у Умци, чекали смо да Војин дође у Србију како бисмо ухапсили обојицу.

Погрешио у мраку

Сумњало се касније да је један од осумњичених близанаца у мраку погрешио и пуцао у Милутина Рокића. Убица је био убеђен да нишани шефа крушевачког криминалног клана, који је неколико месеци касније такође убијен.

Убицу је снимила и сигурносна камера крај улаза у зграду, али се на снимку види особа са качкетом на глави. Оно што је све време збуњивало инспекторе био је мотив злочина, јер Милутин Рокић ни са ким није био у сукобу, нити је имао везе са криминалом.

Доктор Рокић је био миран, неупадљив човек, са устаљеним ритмом живота. Није имао дугове, нити нерашчишћених рачуна. Неколико месеци касније убијен је шеф крушевачког криминалног клана Горан Обрадовић Суша. Интересантно је да је он често боравио код пријатеља у истој згради у којој је пуцано у доктора Рокића. Због тога је полиција веровала да је убица у мраку пуцао на погрешног човека. Од браће Станковић приликом хапшења одузета су два пиштоља.

Током истраге, Војин Станковић је после хапшења пао на полиграфском тестирању, док је његов брат близанац одбио детектор лажи. Полиграф је показао да Војин лаже кад му је постављено питање да ли је његов брат Дејан убио Рокића. Приликом хапшења полиција је од Дејана Станковића одузела две јакне, које је носио ноћ пре и у време кад је злочин почињен.

Дејан Станковић био је осумњичен да је убио зубара Милутина Рокића. У првостепеној пресуди је ослобођен, јер није било могуће утврдити који је од браће, једнојајчаних близанаца са истим ДНК, пуцао.