Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИЈА ЈОШ УВЕК ВИДА РАНЕ! Пола године од масакра у Младеновцу Шта све знамо о злочину који нас је завио у црно?!

04.11.2023. 08:00
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mladenovac
Младеновац / Извор: фото SrbijaDanas/MUP,shutterstock

Трагедија која је Србију завила у црно.

Од тог 4. маја села у околини Младеновца више нису иста. Туга, мук, неверица обавили су Мало Орашје и Дубону од тренутка када је деветоро младих, недужних људи, убијено из чиста мира, у помахниталом нападу Уроша Блажића (20). Сада, шест месеци касније, оптужница која је подигнута против њега открива детаље који леде крв у жилама и указују на суровост и безумност овог масовног убице.

ВИШИ СУД У СМЕДЕРЕВУ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево шта чека Уроша Блажића, масовног убицу из МладеновцаFoto: Srbija Danas, DruÅ¡tvene mreže, MUP

ВИШИ СУД У СМЕДЕРЕВУ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево шта чека Уроша Блажића, масовног убицу из Младеновца

Испливали МОРБИДНИ детаљи! Бака Уроша Блажића открила - кад је почео масакр код Младеновца његов рођени брат ПОБЕГАО да спаси живу главуUroÅ¡ Blažić

Испливали МОРБИДНИ детаљи! Бака Уроша Блажића открила - кад је почео масакр код Младеновца његов рођени брат ПОБЕГАО да спаси живу главу

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Ево шта је Урош Блажић имао код себе када је кренуо у крвави пирUroÅ¡ Blažić

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Ево шта је Урош Блажић имао код себе када је кренуо у крвави пир

Оптужницу коју је пре месец дана подигло Више јавно тужилаштво у Смедереву открива језиве детаље злочина и указује да је Урош Блажић испалио најмање око 85 хитаца у своје жртве. Ова бројка није број испаљених метака, већ број повреда које су имале убијене и рањене жртве.

- Тачан број хитаца није познат јер је Блажић пуцао на отвореном простору и постоји могућност да неке чауре нису пронађене - каже извор за медије.

Урош Блажић убио је 9 особа, а ранио њих 12. Како сазнајемо, у поједине убијене он је испалио преко 10 хитаца, по целом телу.

- Убијене у Орашју погодило је укупно 21 метак, док је у Дубони убијене жртве погодило укупно 32. Блажић је пуцао у жртве док су лежале рањене на земљи, које су га молиле да престане да пуца. Али, он се ту није зауставио. Прилазио би им и пуцао у њих док су биле на земљи - каже извор за медије.

Како додаје, у Дубони је ишао и корак даље и прилазио жртвама које је ранио како би се уверио да ли је неко од њих жив.

- Када би видео да су још увек живи, он би им се приближавао и са мале удаљености испаљивао још метака - објашњава извор за медије.

Оптужница против Блажића открила је и шта се дешавало у његовој глави пре, током, али и након крвавог пира. Како је утврђено, Блажић је нарцисоидан и препотентан младић, исфрустриран и препун комплекса.

- Урош Блажић је у својој одбрани након почињеног злочина испричао да су мештани Малог Орашја и Дубоне били љубоморни на њега јер се дружи са познатим личностима из ријалитија и зато што је дигао лествицу више у односу на њихове животе - казао је извор медија упознат са случајем.

Блажић је "лествицом више" сматрао своје дружење са медиокритетима из ријалити програма, људима који су познати само по учешћу у оваквој врсти програма и скандалима које су правили. Себе је поредио са осуђеним робијашем Кристијаном Голубовићем, називао се "мали Кристијан".

Подсетимо, на основу прикупљених доказа у истрази, а шта се наводи у оптужници против убице из Младеновца, постоји оправдана сумња да је да је Урош Блажић 4.маја 2023. године око 22.20 часова, управљајући путничким возилом марке "Мерцедес" у ком је понео аутоматску пушку произвођача "застава" модел "М70 АБ2", са механичким уклоњеним фабричким бројем, пиштољ марке "Токарев" TT-30, са неколико оквира миниције за аутоматску пушку и пиштољ, једну ручну бомбу М 52. једну ручну бомбз М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, дошао код споменика "Палих бораца" у селу Мало Орашје где је уочио групу млађих лица која су се дружила и слушала музику након чега је без икаквог повода, са намером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном паљбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у правцу оштећених лица, након чега је, када је испалио оквир са муницијом, исти заменио и наставио да пуца на оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу места убио младића (18) док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули младићи старости 20, 21 и 26 као и малолетници (15) сви из Малог Орашја.

Том приликом окривљени Урош Блажић је ранио још четири особе, док је на још четири оштећена лица пуцао, али их је промашио.

Након тога, како је утврдила истрага, Урош Блажић се возилом којим је дошао на лице места, одвезао у село Дубона, која се налази на удаљености од неколико километра, где је уочио више лица који су предузимали радове на огради дворишта и са намером да их лиши живота, изашао је из возила и из ватреног оружја - означеног пиштоља марке "Токарев" испалио више пројектила у правцу наведене групе лица, као и у још једног оштећеног који се налазио у непосредној близини, којом приликом их је погодио пројектилима, наневши им тешке телесне повреде.

Окривљени Урош Блажић се након тога поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле до Основне школе "Момчило Живојиновић" где је зауставио возило, ушао у двориште школе и том приликом, са намером да их лиши живота, из наведене аутоматске пушке, почео да пуца у правцу више особа која су се ту међусобно дружили, при чему је у оштећена лица, која је погодио и која су се налазили на земљи, поново из непосредне близине пуцао и на лицу места убио брата и сестру, док је мушкарац услед задобијених рана убрзо преминуо. Критичном приликом окривљени Урош Блажић је ранио и нанео тешке телесне повреде опасне по живот према још четворо оштећених лица, док је испалио и више пројектила у правцу још четири оштећена лица, али их је промашио.

Дакле, како је то утврђено у истрази, бежећи са лица места, у селу Шепшин, уочио је паркирано путничко возило са кључем за стартовање у контакт брацвии са истим се одвезао у близину наплатне рампе у Малом Пожаревцу где је оставио возило које је чекало на наплатној рампи где је уз претњу активирања ручних бомби принудио оштећеног возача да настави кретање возилом како би избегао полицијске службенике, док је у возилу била путница. Одатле су наставили кретање према месту у општини Уб где је оштећена путница изашла из возила и којој је запретио да не сме ништа да пријави. Потом је наредио возачу такси возила да га одвезе до села Вињиште на територији Крагујевца, где је касније пронађен и лишен слободе од стране полицијских службеника у преподневним часовима.

Његовом оцу, Радиши Блажићу се ставља на терет да је извршио кривична дела - недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експозитивних материја у стицају са кривичним делом - тешко дело против опште сигурности.

Истрагом је утврђено да је окривљени Радиша Блажић у кући у којој је живео, неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и да то један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854.38 грама, као и различите делове за оружје.

И рођаци држали оружје

Рођаци убице, оптужени су због постојања сумње да су извршили кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја, јер су у кући у помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава.

Урошу прети 20 година робије

Оптужница је достављена Вишем суду у Смедереву на одлуку о потврђивању, са предлогом да се према свим оптуженим продужи притвор.

Окривљени Урош Блажић у време извршења кривичног дела није имао навршену 21 годину, због чега сходно одредбама Кривичног законика њему није могуће изрећи казну доживотног затвора, већ као максималну казну, казну затвора у трајању од 20 година.