Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ШТА ЈЕ СА МРТВИМ БЕБАМА У КРАЉЕВУ? "Ако хоће да заташкају аферу мораће мене да убију"

09.02.2019. 11:44
Пише:
Србија Данас/ Српски телеграф
bebe, Kraljevo
бебе, Краљево / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Srbija Данас

Колико је беба умрло или рођено мртво у Краљеву од 1991. године и где су оне сахрањене, поставља се питање.

За 28 година свега су три преминуле бебе родитељи преузели из Опште болнице у Краљеву, наводи се у извештају републичке инспекторке за здравство Разуменке Вујовић, поводом случаја 13 мртвих беба, пронађених у замрзивачу ове болнице пре три недеље.

Ову тврдњу изнео је Радиша Павловић, члан Републичке комисије за нестале бебе, тврдећи да му је извештај дат на увид, заједно са бојазни да се афера "13 мртвих беба" заташкава.

Radiša Pavlović
Радиша Павловић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

- У том извештају се упадљиво не наводи колико је беба од 1991. године до сада преминуло или рођено мртво у овој болници, као ни где су оне сахрањене. Позната је судбина само ових 13, које су чуване у кућном замрзивачу од 2016. године - каже Павловић, који је заједно са Вујовић присуствовао отварању замрзивача.

Тела 13 мртвих беба из МОРБИДНОГ РАЗЛОГА годинама леже у замрзивачу: Нови ДЕТАЉИ ХОРОРА у Краљеву (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

Како каже, у извештају се наводи да су тих 13 беба прописно обележене, што он, као очевидац, тврди да није тачно.

- Поседујем аудио снимак са патологије од тог 17. јануара, када смо на лицу места утврдили да је документација непотпуна. У извештају се наводи да су за сву децу родитељи потписали изјаве да неће да их преузму, а мени су лично свих 12 мајки признале да су биле наведене да децу оставе и да су једино попуњавале образац. Образац је, иначе, намењен само за бебе преминуле у мамином стомаку, не и за живорођену децу - каже Павловић.

Родитељи су такође, тврди он, одреда изјавили да нису дали сагласност да им деца буду спаљена, тврди Павловић. Причу о спаљивању беба први је покренуо директор болнице др Мрвић, када је изјавио да чека зелено светло од Министарства за заштиту животне средине, како би болничка спалионица опет почела да ради, а бебе биле уклоњене из замрзивача.

- Две мајке су спремне и да поднесу кривичну пријаву против болнице. Свих 12 мајки (13. беба је пронађена на депонији, прим. аут.) рекле су да не би допустиле да им деца годинама буду у замрзивачу, да су знале да је болница прекршила обећање и није их сахранила - каже Павловић и подсећа да је једној мајци речено да ће јој беба бити сахрањена у Горњем Милановцу, другој у Крагујевцу, трећој нису прецизирали где. Ово су, како тврди, нејму рекле мајке које су га контактирале.

АКО ХОЋЕ ОВО ДА ЗАТАШКАЈУ, МОРАЋЕ МЕНЕ ДА УБИЈУ

- А у извештају републичке инспекторке недостаје оно главно што један инспектор треба да наведе - пропусти и кршења закона. Чак и бебе које се воде као патохистолошки материјал, по Закону су морале да буду сахрањене најкасније 72 сата од порођаја или побачаја. Уместо тога, чуване су у замрзивачу и до три године, чекало се неко "коначно решење", без сазнање санитарне, па чак и здравствене инспекције - тврди Павловић.

Због свега овога, он и други родитељи из Удружења за истину и правду о бебама, сматрају да је "у питању штек" и да неко покушава да заташка аферу која је згрозила Србију.

 Тражићемо одговорност свих умешаних, а ја им поручујем да ако хоће ово да заташкају, мораће мене да убију - поручује Павловић.

МИСТЕРИЈА ДРУГОГ ЗАМРЗИВАЧА - ДА ЛИ СЕ У КРАЉЕВУ ЧУВА ВИШЕ ОД 13 МРТВИХ БЕБА?

Због податка да су за 28 година само три мртве бебе родитељи преузели, Павловић поново сумња да се на одељењу патологије налази и више од 13 мајушних тела.

- По ко зна који пут захтевамо да се други замрзивач, који је препун кеса, отвори, његов садржај испита и попише. Упорно одбијање Вишег јавног тужилаштва да изда тај налог само нам поручује да покушавају да све заташкају. Истовремено, инспектор полиције, који је радио на овом случају, напрасно је отишао на боловање. Бојим се да је на њега вршен притисак. Због свега овога инсистирамо да се позову на одговорност сви умешани, као и да случај преузме Тужилаштво за оргнизовани криминал - каже он.

- Ми нећемо пристати ни на каква штеловања документације, нити  да се одврати пажња са суштине - а то је шта је у другом замрзивачу - каже он.

ТУЖИЛАШТВО БЕЗ ОДГОВОРА

Након што је замрзивач откривен, др Зоран Мрвић, директор Опште болнице у Краљеву, истакао је да се не ради се о украденим бебама, већ умрлим на порођају, над којима је урађена аутопсија и које су уписане у све општинске књиге, а њихови родитељи нису хтели да их преузму. Он додаје да су то тела беба које су у последње три године преминуле на рођењу у тој болници.

Од 13 беба из замрзивача, 9 је рођено мртво, а ово је једина истина о осталима: Проговорио директор краљевачке болнице

Болница је прошле недеље навела да се више неће изјашњавати поводом овог случаја.

- Поводом навода који се константно износе у појединим медијима, а тичу се збрињавања остатака обдукованих мртворођенчади, обавештавамо вас да у вези са тим нема нових информација осим оних у званичном саопштењу наше болнице од 17.01. и на конференцији за новинаре одржаној 18.01. у Градској управи - пише у Саопштењу ОБ „Студеница“ .