Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЉА И МЕСАР ИМАЛИ КОДНА ИМЕНА ВУКОДЛАК И МИЉАКОВАЦ! Акција хапшења банде названа "Отимач", а овако су се звали остали

12.08.2021. 13:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

Акција у којој је у фебруару разбијена криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића добила је назив "Отимач"

Вељко Беливук звани Веља Невоља и Марко Миљковић у полицијској акцији под називом "Отимач", током које су се прикупљали докази против њих пре него што су ухапшени 4. фебруара, имали су кодна имена Вукодлак и Миљаковац!

УХАПШЕН ПАР У РАКОВИЦИ: Сумњиче се за разбојништво, терорисали бензинске пумпе и кладионице

УХАПШЕН ПАР У РАКОВИЦИ: Сумњиче се за разбојништво, терорисали бензинске пумпе и кладионице

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СМРТИ КОД СЈЕНИЦЕ: Невероватан случај, ово је пресудило несрећном пастиру

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СМРТИ КОД СЈЕНИЦЕ: Невероватан случај, ово је пресудило несрећном пастиру

ПОЗНАТО СТАЊЕ ПОВРЕЂЕНИХ У УДЕСУ У КРУШЕВЦУ: Један задржан у крушевачкој болници - други пребачен у УКЦ Ниш (ФОТО)

ПОЗНАТО СТАЊЕ ПОВРЕЂЕНИХ У УДЕСУ У КРУШЕВЦУ: Један задржан у крушевачкој болници - други пребачен у УКЦ Ниш (ФОТО)

Акција у којој је у фебруару разбијена криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића добила је назив "Отимач", а полицајци су и сваком осумњиченом дали кодно име. Како извор близак истрази открива, полиција, БИА и Специјално тужилаштво месецима су прикупљали доказе и вршили оперативну обраду, а само је мали број људи знао да је Вукодлак заправо Веља Невоља, а Миљковић Миљаковац.

- Предистражни поступак, током ког су прикупљени кључни докази неопходни за хапшење и процесуирање, водио се у најстрожој тајности. Постојала је велика бојазан, с обзиром на њихове контакте и везе и када су у питању истражни органи, пре свих полиција и контакти у бившим структурама, да ништа не процури. Хапшење два инспектора која су радила на конкретном случају најбоље показује да је овај страх био оправдан - каже извор.

Прикупљање доказа

Он објашњава да је пре хапшења тек мали број укључених у прикупљање доказа знао који надимак је заправо за коју особу и на разоткривању које групе се ради.

- Вељко Беливук имао је кодно име Вукодлак, Марко Миљковић Миљаковац, Марко Будимир је био Фонтана. Александар Вучељић током опсервације био је Дуомо, што у преводу значи "катедрала", а Владе Драганић, који им је уступио кућу у Ритопеку, Јатак - открива извор.

Он подсећа да се у време када су прикупљани докази још увек поуздано није знало да је Драганићева кућа била права кланица и мучилиште за жртве. У њој су, подсетимо, како се сумња, убијени, а потом искасапљени и самлевени у индустријској машини за млевење меса Милан Љепоја, Здравко Радојевић, Горан Величковић, Лазар Вукићевић и Александар Глигоријевић.

Goran Veličković Goksi
Горан Величковић Гокси / Извор: Фото: Нестали Србија

- Озбиљна истрага и бројни докази били су прикупљени још када су у јануару, по повратку из Црне Горе, Беливук и Миљковић задржани на београдском аеродрому. Тада су њима, али и онима који су их чекали као обезбеђење, одузети мобилни телефони. Било је јасно да је хапшење питање дана. Под оперативном обрадом били су и други високопозиционирани чланови - каже он и додаје:

- Никола Спасојевић, за ког се сумња да је прао новац, али и одржавао Инстаграм странице, био је Доријан, Борис Карапанџа - Бокал, Никола Стефановић.

- Баварија, а стручњак за информационе технологије, који је постао сурови убица и са Беливуком се фотографисао током злочина, Срђан Лалић, имао је кодно име Лузер - каже извор.

На Скају се звали Сопрано, Кратос, Борн и Фидел

Осим полиције, тајне надимке припадници криминалне групе Вељка Беливука давали су и сами себи, и то на тајној апликацији за комуникацију, познатој по имену Скај. Када су истражитељи успели да отворе телефоне, дошли су до комуникације припадника клана, али и до њихових надимака.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен

- На Скају, који су користили за међусобну комуникацију, Беливук је користио надимак Сопрано, Миљковић је био Кратос, по популарном лику из компјутерских игрица, симболу уништења. Вођа кавачког клана, одбегли Радоје Звицер, имао је надимак Борн, а његов "колега" Слободан Кашћелан - Фидел и Стари - подсећа извор.

Оперативна обрада

Давање кодних имена акцијама, али и људима, како каже, није неуобичајено и осмишљавају их оперативци који на њима раде.

- У конкретном случају, „Отимач“ је логичан назив полицијске акције јер, када се кренуло са истрагом, сумњало се да ова криминална група отима људе. Да овако зверски поступају са њима, тада се није ни наслућивало - објашњава он.

Најпознатија акција "Сабља" исекла "земунце"

Најпознатија полицијска акција у Србији до сада била је "Сабља", спроведена после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 12. марта 2003, и званично је трајала дуже од месец дана. Током ње, уништен је чувени земунски клан, чији су припадници похапшени, а вође Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум убијени - После акције "Сабља" земунски клан је престао да постоји - подсећа извор и наводи да по много чему та акција подсећа на акцију "Отимач", у којој је притворен Беливуков клан.