Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРВАВЕ ШАЛЕ! Шифроване поруке честе у криминалу - овако су звездаши "почастили" Беливука и гробаре (ВИДЕО)

11.09.2021. 20:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа/илустрација

Чланови организованих криминалних група на разне начине командују и шаљу поруке својим саборцима, али и супарничким групама, а посебно постају креативни када заврше иза решетака!

Шифроване поруке својим "војницима", али и супарницима онда шаљу преко огласа, графита на улицама, али и преко читуља у новинама.

ОТКРИВЕНО ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ САМЛЕВЕНА ТЕЛА! До детаља описано "Веже се за струк конопцем"

ОТКРИВЕНО ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ САМЛЕВЕНА ТЕЛА! До детаља описано "Веже се за струк конопцем"

КАКО ЈЕ ВЕЉА НАМАМИО НАВИЈАЧА ЗВЕЗДЕ? Супруга настрадалог све открила - Беливук му је лично пресудио секиром

КАКО ЈЕ ВЕЉА НАМАМИО НАВИЈАЧА ЗВЕЗДЕ? Супруга настрадалог све открила - Беливук му је лично пресудио секиром

ОН ЈЕ ЗВИЦЕРУ ОБЕЗБЕДИО МИЛОВ АВИОН! Његов син се дружио са Беливуком и Месаром - неочекиван потез ПОЛИТИЧАРА (ФОТО)

ОН ЈЕ ЗВИЦЕРУ ОБЕЗБЕДИО МИЛОВ АВИОН! Његов син се дружио са Беливуком и Месаром - неочекиван потез ПОЛИТИЧАРА (ФОТО)

У познатим београдским новинама, у рубрици "достава хране" прекјуче је освануо оглас у којем је писало "Ћевабџиница Вељко и Марко", а наведена је адреса стадиона Партизана Хумска 1. Остављена су два телефонска броја, један листа у ком је оглас објављен, други је број фудбалског клуба Партизан. Да ли су на овај начин припадници најсвирепијег клана у Србији, који је осумњичен за најмање пет убистава, својим супарницима хтели да пошаљу поруку, за сада није познато.

Криминолог Добривоје Радовановић каже да ипак мисли да је овај оглас нечија неслана шала, али наводи да слање порука преко огласа јесте начин на који криминалци који су иза решетака комуницирају са својим сарадницима.

- Поента комуникације унутар криминалних група је да је разумеју само они међусобно, односно само они који треба да разумеју и којима је њен садржај намењен и она је најчешће шифрована. Управо зато мислим да објављени оглас није покушај слања поруке чланова криминалне групе, већ нечији покушај да се нашали - објашњава Радовановић.

Он додаје да је немогуће знати све начине на које криминалци комуницирају, јер свака група има свој принцип.

- Свака група има свој принцип, своје симболе, али поуздано знам да је класика у свим затворима света, па и у нашим, комуникација између чланова криминалних група који су притворени или који издржавају казну и оних чланова који су на слободи. То се ради, по правилу, преко посредника, али у последњих година се ради и мобилним телефонима, које они поседују скоро увек. Посредници су рођаци, они који им долази у посете, али првенствено адвокати - објашњава криминолог.

Да су његове речи тачне и да мобилни телефони у затворима нису реткост потврђено је и у априлу ове године када је један пронађен управо у ћелији Марка Миљковића. Крио га је у флаши пуној песка која му је служила као импровизовани тег.

Сумња се да је он са њега организовао рад чланова групе на слободи, слао наређења и претио супарницима.

Графити, огласи, песме...

Студије домаћих, али и криминолога у свету показују управо то, објашњава нам саговорник, и након "пада", вође из затвора контролишу све, а начини за то су бројни.

- Могућности су бројне и немогуће их је побројати нити све открити, јер се они прилагођавају ситуацији. Графити, огласи, песме... На графитима не мора ништа да пише, довољна је слика, симбол и тачно знају шта треба да раде. Тако командују, организују транспорте дроге, рецимо - каже Радовановић и објашњава даље да су то заправо симболи које они веома добро разумеју:

- Ти симболи су, у принципу, познати унутар групе још из времена кад је радила на слободи, они су и тада били њихов начин комуникације, због страха од прислушкивања, реалног или фиктивног. Тако да сви чланови групе знају да је то порука њима.

Узмимо и да је овај оглас нечија шала, бројне друге поруке које су стизале са адресе криминалаца, чак и оних који су у том тренутку били у затвору, или су пак на те адресу слате, иако често у шаљивом тону, ипак то нису биле. Упркос шифровању, неке су "проваљене" па се зна и од кога су и коме су намењене.

Пођимо од песме коју су припадници Беливукове групе осам месеци пре нестанка Горана Величковића Гоксија, за чију су смрт оптужени, објавили на Јутјубу.

Наиме, на каналу "Јужна трибина" појавила се у јануару 2020. године прерађена позната песма "Бато, бре" коју су чланови групе певали.

- А где журиш, а где журиш, Гокси, бре? А где журиш, пребисмо ти јангере... - гласе речи песми, испод које су се у коментарима низале претње Величковићу перфидно упућене. Јангери су иначе припадници Партизанове навијачке групе Јанг бојс, која је била у сукобу са навијачком, а заправо криминалном групом "Принципи" која је, откриће се касније, само била параван Беливуку и Миљковићу за криминалне радње. Убрзо након претње кроз песму Гокси је намамљен у кућу страве у Ритопеку, где је потом свирепо убијен.

Претили преко читуље

После ликвидације Владимира Рогановића, припадника "кавачког клана", у новинама су "кавчани" објављивали читуље које су схваћене као поруке претње супарничком "шкаљарском клану" и синовима ликвидираног вође Веселина Вукотића.

- Да оваквог момка преваре манекени и лисице, једноставно не иде - писало је тада у читуљи у дневним новинама у Србији, а која је, како се сумњало била директна претња упућена браћи Вукотић - вођама супарничког "шкаљарског клана". Према незваничним информацијама, у међусобној комуникацији "кавчани" "манекеном" називају Јована, а "лисицом" Игора Вукотића.

Убиство најавили графитом

Да су графити један од важних "обележивача територије" доминантне групе потврдило се још једном управо у сукобу Веље Невоље и Здравка Радојевића којег је касније, према ономе што пише у оптужници против ове криминалне организације, убио његов клан.

Zdravko Radojević
Здравко Радојевић / Извор: Фото: Друштвене мреже

Наиме, сукоб између Радојевића и двојца Беливук-Миљковић кулминирао је када су "Принципи" прекречили графит посвећен преминулом Радојевићевом брату и преко њега му оставили поруку "Здравко, пи*ко, је*емо ти све".

- "Принципи" су Радојевићу објавили рат када су преко графита посвећеног његовом преминулом брату Александру урадили графит своје навијачке групе. Он је то схватио лично, као провокацију, али и као претњу - рекао је тада извор и додао да је све почело да се дешава у време када су кренули једни другима да се мешају у посао са дрогом.

Због прекреченог графита Радојевић се изнервирао толико да је свом пријатељу слао поруке преко шифроване апликације Скај и рекао му да ће јавно убити Вељу Невољу. Међутим, Радојевић није ни слутио да ће Беливук врло брзо ту информацију и добити, а потом организовати акцију да намаме Радојевића у Ритопек, где је свирепо мучен и убијен.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

"Веља и Маре најјаче су главе"

Поруке шаљу и они са слободе. Њима ухапшене вође обавештавају о завршеном послу и о томе да још увек имају подршку, а својим супарницима да се нису предали.

Тако су након хапшења "Вељини клинци" ишарали читаве квартове у Београду: "Веља и Маре најјаче су главе", "Буцика издржи", "стоп репресији", неки су од графита којима су "соколили" своје иза решетака. Писали су и оне којима су желели да покажу да упркос свему њиховој моћи није дошао крај: "Са нама увек невоља", "ми смо газде града", "Кад се вук врати бићете у невољи"...

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У насељу Котеж "препуцавање" "Принципа" и Звездиних навијача може се видети на зиду готово сваке зграде. Једни другима остављају поруке, прете, крече графите и због њих се сукобљавају. Већи број имају они чија је моћ у том тренутку већа, тако је сада велики број оних нацртаних у "Вељино време", али и посвећених њему прекречен.

"Невоља невољу привлачи"

Убрзо након хапшења на радио станици, за коју је познато да се редовно слуша у Централном затору и у притворској јединици у Устаничкој улици, наручена је песма, мисли се, као провокација Беливуку.

- Невоља невољу привлачи, исти смо, исти играчи - гласе речи песме уз коју је водитељка прочитала поруку наручиоца која гласи: "Од цигана из целе Србије за Гробаре".