Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЉА НЕВОЉА БРУТАЛНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРЕПИСАО ОД НАРКО-КАРТЕЛА! Беливук показивао СВИРЕПОСТ одсецањем глава и снимањем злочина попут "земунског клана"

09.03.2021. 23:02
Пише:
Србија Данас/Информер
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Е-стоцк/Цаслав Vukojicic/Pink.rs/YoutubePrintscreen

Стручњаци о деловању групе Веље Невоље.

Одсецање глава, делова тела, снимање злочина... група коју је предводио Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља, начином на који је извршавала највеће злочине покушавала је да покаже свирепост, ону која одликује највеће мексичке картеле.

Када узимате АНТИБИОТИК обавезан је и неки пробиотски производ: Проф. Ђорђевић саветује како да изаберете НАЈЕФИКАСНИЈИ И НАЈБЕЗБЕДНИЈИ!

Када узимате АНТИБИОТИК обавезан је и неки пробиотски производ: Проф. Ђорђевић саветује како да изаберете НАЈЕФИКАСНИЈИ И НАЈБЕЗБЕДНИЈИ!

Како је ВЕЉА НЕВОЉА ЗАВЛАДАО ТРИБИНОМ? Откривене тајне "Јањичара" и "Принципа" - Партизан нападнут са две стране

Како је ВЕЉА НЕВОЉА ЗАВЛАДАО ТРИБИНОМ? Откривене тајне "Јањичара" и "Принципа" - Партизан нападнут са две стране

КЛУПКО СЕ ТЕК ОДМОТАВА! Беливук имао своје људе у полицијским круговима - ОНИ су повезивани са криминалним кланом

КЛУПКО СЕ ТЕК ОДМОТАВА! Беливук имао своје људе у полицијским круговима - ОНИ су повезивани са криминалним кланом

Сваки иоле значајан нарко картел примењује бруталне методе које је спроводио Беливук. То није ништа ново у свету криминала. Они убиствима и начином на који их извршавају застрашују противнике, показују своју снагу, свој положају копчи са државом, а примењивање метода одсецања делова тела поручују супарничком табору: "Пази шта радис да не би упао у овакву ситуацију". Да нема снимања, супротна страна не би знала шта раде. Да прочуло би се, али би било дозе сумње - прича криминолог Добривоје Радовановић.

Према његовим речима, у природи нарко картела јесу свирепа убиства.

- У њима су психопатске структуре личности ко је се баве растурањем дроге у великим количинама. У том свету, у свету таквих људи, попут терориста који су својим противницима, али и жени и деци, одсецали руке, вадили очи, заступљена је суровост која је одлика психопатије, структурте личности која није душевна болест. Психопатске структуре одликују се некад изнад просечном интелигенцијом, нарцисоидношћу, импулсивношћу, агресивношћу. Насиље је општа манифестација таквих структура личности - наглашава Радовановић и додаје да га злочини Веље Невоље помало подсећају на део земунског клана, али да "је Беливук далеко испод њихове организованости".

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

СЛИЧНОСТИ СА КАРТЕЛИМА

Како објашњава Зоран Ђурђевић, руководилац Департмана криминалистичке на Криминалистичко - полицијском универзитету, деловање групе Вељка Беливука има сличности са злочинима мексичких картела.

- Мексички картели, њихова убиства и број истих се изучавају. Морао бих да познајем Беливука да бих знао како решавају проблеме, како изгледа када отму своје жртве, намаме их. Да ли је Беливук тај који извршава злочине или стоји и наређује члановима групе да они то чине. Међутим, свирепост коју су показали у својим злочинима има велике сличности са нарко-картелима - наглашава Ђурђевић.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: МН Press

Према његовим речима, сличности нису везане само за сукоб око наркотика.

- И једни и други користе насиље у којем јасно желе да пошаљу поруку, односно упозорење. Такође, оно што је најсличније јесте свирепост убистава. Бруталност, одсецање делова тела људи - објашњава и наглашава да и једни и други потуичу из дисфункционалних породица.

РАНИЈИ ЗЛОЧИНИ

Додаје да није први пут да се сусрећемо са оваквим злочинима.

- Криминалне групе најчешће користе ватрено оружје као средство извршења дела. Међутим, имали смо и у прошлости сечење, млевење тела, полуугљенисане лешеве, одсецање глава где један део тела полиција проналази у центру Београда, а други у другом насељу. Идеје о масакрирању ру биле и раније присутне. Групе не врше насиље у истој мери на исти начин и према истим субјектима. Модел понашања група је под дејством много фактора - амбијентом у ком је настала, систем стандарди понашања за ту групу, утицај који су имале друге групе, чијим стазама ове групе иду - објашњава Ђурђевић.

- Фактор породице је од изузетне важности. С обзиром на то да је у његовој породици било насиља, оно њему није страно. Он је живео насиље у прошлостим до хапшења, он живи насиље и упитно је хоће ли моћи да се то промени - додаје он.

БРУТАЛНИЈА ГРУПА

Миле Новаковић, некадашњи нашелник УКП, каже да је Беливукова група очигледно нека  нова бруталнија и "напаљенија екипа зликовица".

- Они су прави хулигани. Нико од њих није прошао класичну криминалну школу од дечачких туча, ситних крађа... То су хулигани јаки у хордама и са бејзбол палицама и лако су се одлучили за бруталне злочине гледајући филмове тог садржаја. То раније нисмо имали, јер ретко су се озбиљни криминалци иживљавали над жртвама мафије. Код "земунаца" је био обрачун са наводним цинкарошима из њихових редова: Жељко Црногорац, Марко Петровић и заштићени сведок Зоран Вукојевић - објашњава Новаковић.

- Идеје за мучење, убијање, таквим људима долазе саме по себи. У прошлости смо имали ситуацју када су Сретко калинић и екипа убили Милана Јуришића и његове делове тела побацали у реку, а мошнице испржили да би подвалили другарима и понудили им као јело и лепо се иживљавали и забављали - закључује он.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

Хапшење криминалне групе

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.