Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА ЛАЖНИ ПАСОШ ОД 50 ДО 50.000 ЕВРА: Бивши обавештајац открио на који начин криминалци мењају идентитет

16.02.2021. 16:27
Пише:
Србија Данас/Мондо
Veljko Belivuk
Вељко Беливук / Извор: МН Press

Мењање пасоша је рутина за криминалне групе и пасош који се добро уради може да "пролази" годинама.

Недавно су у јавност испливали нови снимци Вељка Беливука, његове супруге Бојане и Драгана Секулића, бившег полицајца који је променио име у Владо Георгиев. На снимку се чује како се криминалци хвале лажним пасошима и документима, док је Вељко Беливук уз смех причао да се једном представио лажним именом, да би му одмах потом "излетело" да му је име Вељко.

ВРЛО ТРАНСПАРЕНТНО И ОСЛОБОЂЕНО! Гоксијево убиство НАЈАВЉЕНО НА ЈУТЈУБУ? Може ли снимак бити валидан доказ

ВРЛО ТРАНСПАРЕНТНО И ОСЛОБОЂЕНО! Гоксијево убиство НАЈАВЉЕНО НА ЈУТЈУБУ? Може ли снимак бити валидан доказ

ГДЕ СУ СЕ КРИЛИ ВЕЉА НЕВОЉА И МАРЕ МЕСАР ПРЕ ХАПШЕЊА? Испливали нови детаљи прљавих радњи криминалне екипе

ГДЕ СУ СЕ КРИЛИ ВЕЉА НЕВОЉА И МАРЕ МЕСАР ПРЕ ХАПШЕЊА? Испливали нови детаљи прљавих радњи криминалне екипе

ВЕЉА НЕВОЉА ЈЕ ДЕСНА РУКА ВОЂЕ КАВЧАНА: Младен Мијатовић разјаснио где се Беливук скривао пре хапшења

ВЕЉА НЕВОЉА ЈЕ ДЕСНА РУКА ВОЂЕ КАВЧАНА: Младен Мијатовић разјаснио где се Беливук скривао пре хапшења

Према речима упућених, мењање пасоша је рутина за криминалне групе и пасош који се добро уради може да "пролази" годинама.

- Бројне везе које су Беливук и екипа имали у полицији сигурно су им омогућиле да дођу до путних исправа. Ако је криминална група јака, они увек имају по неколико лажних пасоша. У њиховим круговима се не рачуна да си успешан мафијаш, ако за сваку акцију немаш нови документ - каже бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности.

Према његовим речима, што је већи број пасоша, већи је и "престиж" криминалаца у очима других кланова.

- То је за њих део имиџа и важније је да га наградите лажним пасошем, него да му платите за неку информацију или посао. Сви они често су намерно улазили са једним пасошем у неку земљу, попут Грчке или Босне, а излазили са другим, па ту наступи хаос. Они то и желе, да нема никаквог трага да је рецимо, Вељко Беливук одређеног дана ушао у Босну - каже Божа Спасић.

Лажни пасоши се праве као потпуно нов документ или се краду, каже он.

- У крадене пасоше криминалци стављају своју фотографију, док други подаци остају исти. Због тога се сви произвођачи пасоша труде да фотографија буде најкомпликованији део за фалсификовање - каже бивши обавештајац.

Ипак, пракса је показала да увођење биометријских докумената није смањило проценат лажних исправа ни за 10 одсто.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Постоје врло способни фалсификатори на територији Србије и Бугарске. Цене комплетних докумената се крећу од 50 за најјефтинији, па до 50.000 евра за најквалитетнији документ за који готово да не може да се открије да је лажан. Све што је доступно држави да би произвела пасоше и документа, доступно је и криминалном подземљу на црном тржишту. Постоје читаве фирме које производе папир за документа, па се иде од папира до финалног производа - каже Спасић.

Два најчешћа разлога за промену докумената су бег од криминалне групе или полиције.

- Осим криминалних, постоје лажне путне исправе и за обавештајце. Ниједан не путује на пословни задатак под својим именом и има читава служба у полицији која се бави издавањем нових докумената за обавештајце - објашњава он. 

С друге стране, потпуна промена идентитета, која је такође најчешћа у криминалним срединама и под претњама убиства, подразумева да се некој особи издају сва документа, од пасоша до личне карте и других потврда

- У таквим исправама су лажни подаци, са другим датумом рођења, местом рођења и слично. То је читава процедура. Подмити се матичар који издаје лажну крштеницу, затим судски писар који издаје фалсификовано уверење да особа није у судском поступку - каже он. 

Није реткост да се украду и преузму документи деце или лица које је умрло, јер они могу неприметно да се украду и треба највише времена да се примети да их нема.

- То је онда погодност јер документ већ постоји, само се уписују нови подаци. Често се преузимају готово сви подаци умрлог, тако да испада да "мртав човек наставља да живи" - каже он. 

У легалним условима, промена идентитета ради се само на основу судских одлука.

- То се дешава када тајне полиције својим сарадницима мењају идентитет јер желе да их убаце у терористичке групе. Такође, у случају заштићених сведока у неком поступку. То смо видели у Хашком трибуналу, када се појављују сведоци под именом XX или 23, којима је промењен идентитет - каже Спасић.

Dijana Hrkalović
Дијана Хркаловић / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/PortalInformer

ПРОМЕНА ИМЕНА ДИЈАНЕ ХРКАЛОВИЋ

Бивша државна секретарка МУП Дијана Хркаловић, која је недавно испитивана у полицији због незаконитог прислушкивања председника Србије Александра Вучића, током 2019. мењала је идентитет. Хркаловићева је око месец дана по одласку из МУП променила име у Ника Рина.

Ово име је користила наредна четири месеца, да би крајем новембра 2019. године вратила своје "старо" лично име - Дијана Хркаловић. Осим имена и презимена, мењала је и место боравишта. Тиме је Хркаловићева чак неколико пута мењала неке од личних података, а последњи пут недавно у једној београдској општини.

Божа Спасић каже да у пословима у полицији није ретко да дође до потребе или жеље за променом имена.

- Због своје претходне позиције, бивши полицајци и обавештајци често страхују. Не желе да се зна где су, иако су можда удаљени само 500 километара од Београда. То су такозвани панични потези. Често се чине и када се покушава идентификовати са људима са којима су радили са друге стране закона - каже Спасић.

Подсећа да промена имена подразумева да се поднесе захтев и да се прикупе сви подаци о тој особи (порекло, судски поступци и слично). Мора да се провери све што променом имена потенцијално покушавате да сакријете и мислите да нико неће моћи да вас пронађе. Сви подаци заправо остају забележени, само име се мења и свако прикривање је површно, закључује Спасић.