Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"САВРШЕНИ" ЗЛОЧИНИ БЕЛИВУКА ОТКРИВАЈУ СЕ ЈЕДАН ПО ЈЕДАН! Испитује се повезаност клана Веље Невоље и Месара са још ТРИ убиства

09.08.2021. 07:00
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

Њихову умешаност у друге злочине, потврдио је и један од чланова те групе Бојан Хрватин, који је као сведок сарадник Тужилаштву испричао детаљно како су се убиства планирана, људи киднаповани и убијани.

Иако је оптужница против криминалног клана Вељка Беливука званог Веља Невоља и његове десне руке Марка Миљковића написана за пет монструозних убистава, према незваничним информацијама испитују још најмање три.

НЕСВАКИДАШЊИ ИНЦИДЕНТ КОД АЛИБУНАРА: Коњ ушетао у кафић, па ујео девојчицу за руку

НЕСВАКИДАШЊИ ИНЦИДЕНТ КОД АЛИБУНАРА: Коњ ушетао у кафић, па ујео девојчицу за руку

Изговорио "дошао сам да те убијем" након чега су се зачули смртоносни хици: Незапамћен злочин на југу Србије

Изговорио "дошао сам да те убијем" након чега су се зачули смртоносни хици: Незапамћен злочин на југу Србије

СУСПЕНДОВАН ТЕЛОХРАНИТЕЉ САЛЕТА МУТАВОГ, БИЗАРАН РАЗЛОГ! Рањен у ноћи кад је убијен Станковић, чуо се са Беливуком

СУСПЕНДОВАН ТЕЛОХРАНИТЕЉ САЛЕТА МУТАВОГ, БИЗАРАН РАЗЛОГ! Рањен у ноћи кад је убијен Станковић, чуо се са Беливуком

Њихову умешаност у друге злочине, потврдио је и један од чланова те групе Бојан Хрватин, који је као сведок сарадник Тужилаштву испричао детаљно како су се убиства планирана, људи киднаповани и убијани. Он је тада открио и своја сазнања о још три убиства за која тврди да их је клан починио, а којих нема у оптужници која је подигнута пре 10 дана, којом им се на терет ставља пет убистава, отмице, трговина оружјем и наркотицима и једно силовање.

Убиство Киће

Тог 2. новембра 2019. године у Београду испред спортског комплекса у Улици Грчића Миленка убијен је Љубомир Марковић Кића. И готово две године касније, случај је у фази предистраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду и води се против Н.Н. особе која је Кићи, након што је изашао из спортског комплекса у Улици Грчића Миленка где је играо фудбал пришао с леђа, са капуљачом на глави и почео да пуца. Марковић је видео пиштољ и у секунди схватио шта се дешава. Потрчао је, међутим, након што је више пута погођен, пао је на земљу, а убица му је пришао и испалио му још два хица у главу како би га оверио.

Након што је ликвидирао Марковића његов убица утрчао је у црни BMW X5 шабачких регистрација, у којем га је по свему судећи сачекао саучесник, и спустио се Улицом Грчића Миленка ка Устаничкој, где му се губи траг.

Егзекутор је побегао ка Устаничкој улици, одакле има неколико излаза на аутопут. Вероватно је преко оближњег Душановачког моста наставио ка аутопуту, највероватније у смеру из Београда. Несумњиво је да је убица имао добру логистичку подршку јер је кренуо у напад упркос бројним камерама постављеним у околини.

Одмах након злочина у медијима је почело да се спекулише да је Марковић убијен због његових активности на Партизановом навијачком југу. Наводно је планирао да формира нову навијачку групу и кренуо је у реализацију тог плана. О томе се договарао са Гораном Кљештаном, званим Боске, вођом навијачке групе "Шедоуз". Формирање те групе мало је успорила Кљештанова смрт, који је месец дана пре убиства Киће преминуо у теретани од срчаног удара. Боскетову улогу требало је да наследи његов брат Дарко и да с Марковићем оснује ту нову навијачку групу - рекао је раније извор.

Сада, готово пуне две године касније, након безуспешне потраге полиције и тужилаштва за егзекутором клупко око овог злочина је почело да се одмотава. Сведок сарадник против Беливуковог клана, Бојан Хрватин испричао је да Беливукова и Миљковићева криминална група стоји иза убиства Марковића, за које је, наводно, мотив био потпуно преузимање контроле над трибином и застрашивање противника.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

- Да би заузели то место на трибини, он (Миљковић) је био убеђен да мора да се помери, да се смакне Кића - рекао је Хрватин и објаснио да му је речено "да је то најбољи начин да се заплаше све остале фракције на Партизановој трибини, која је била разбијена".

Према ономе што је Хрватин навео у Тужилаштву, починио га је Лаиновић, а претпоставља се да је мислио на Љубомира, сина Бранислава Лаиновића Дугог, који је након убиства нестао.

Убили Хоџића

Тог 14. октобра 2020. године пријављен је нестанак двојице Црногорских држављана Дамира Хоџића, блиског сарадника убијеног Алана Кожара, али и шкаљарског клана и Адиса Спахића. Обојици се траг губи када је Спахић из свог фризерског салона изашао да “негде одвезе Хоџића”. Полиција није успела да им уђе у траг, али наводно постоји снимак са надзорне камере који је забележио њих двојицу у истом аутомобилу. Њихов нестанак од почетка се доводио у везу са нестанком Лазара Вукићевића (којег су брутално у Ритопеку убили Беливук и Миљковић). Истражитељи су покушавали да открију да ли су тог дана Спахић и Хоџић нелегално прешли гранични прелаз са Србијом, како би се видели са Лазаром Вукићевићем. Такође, од раније постоји оперативни податак да се пре нестанка Лазар Вукићевић, телефоном чуо управо са Хоџићем. Сада, 10 месеци касније, сведок сарадник против групе Веље Невоље, у свом исказу поменуо је Хоџића.

Наводно, како је испричао злочин се догодио у Црној Гори приликом отмице "шкаљарца" Милета Р, званог Капетан. Тада је Беливук добио информације где се припадник супарничког клана крије и са сарадницима је упао у један од "штек" станова како би га заробио. Том приликом, према речима Хрватина, догодила су се и убиства.

- Упали су тамо на "штек", тамо су ликвидирали, по мојим сазнањима једног сигурно, можда двојицу, мислим да тог што су ликвидирали (...) мислим да се Хоџић презивао - рекао је Хрватин, највероватније мислећи на Дамира Хоџића који се води као нестао.

Ликвидација Шарца

Отетог Капетана нису убили јер им је "просто био потребан", уз његову помоћ су касније, показали су аудио поруке које су припадници клана размењивали у групи преко апликације "Скај", а до којих је полиција дошла, отели убијеног Лазара Вукићевића и покушали са отму Александра Шарца, којег су неколико дана касније убили на паркингу тржног цента.

- Капетана нису лишили живота, он је био на вези са свим Шкаљарима тим виђенијим из Црне Горе и био је у неку руку шеф Александру Шарцу и Лазару Вукићевићу - испричао је сведок сарадник и објаснио како је изведена превара на коју је Вукићевић насео, док је Шарцу све било сумњиво па је одбио да дође на "састанак":

- Миљковић је почео да пише са Капетановог апарата Шарцу и Вукићевићу (...) Сликали су Вељка Беливука како је отет и на тај начин смо успели да навучемо Лазара.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: МН Press

Шарац, с друге стране је био опрезан и није веровао никоме. Ипак, неколико дана касније, Беливукови људи су га пресрели у гаражи тржног центра Ушће у Београду. Егзекутор, са качкетом на глави Шарцу је пришао са леђа и пуцао у њега пред више људи. Убици је током бега испао пиштољ, а убрзо је и идентификован. У питању је био младић Лазар Илић (23) из Краљева којем се изгубио траг.

Ухапшен је у јануару ове године након што је лоциран у Црној Гори у тренутку када је, по налогу "кавчана" планирао атентант на "шкаљарца" Марка Љубишу Кана.

Паркинг на Падини и убиство "Свиње"

Хрватин је код тужиоца споменуо још једно киднаповање и, вероватно, убиство неименованог противника, коме је упамтио само надимак.

- Из приче коју су само споменули закључио сам да су одрадили неког човека којег су називали "Свиња", не знам детаље о томе, никакве појединости - рекао је и објаснио да су "они имали један паркинг на Падини" на ком претпоставља да се убиство догодило.