Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЉИ НЕВОЉИ ПРАВИЛИ "САЧЕКУШУ" НА АЕРОДРОМУ, КАШЋЕЛАНА УМАЛО РАЗНЕЛИ БОМБОМ? Детаљан план егзекутора

29.01.2021. 11:53
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen

Специјални тужилац Саша Чађеновић саопштио је на конференцији за новинаре да је реализација криминалног плана "прекинута у тренуцима извршења кривичног дела"

Специјално државно тужилаштво и службеници Сектора за борбу против организованог криминала спречили су убиство једног од наводних вођа кавачког криминалног клана Слободана Кашћелана, који је требало да буде ликвидиран 22. јануара док је блиндираним аутомобилом долазио на суђење у Виши суд у Подгорици, сазнају црногорски медији.

Према информацијама из истраге, Кашћелан је тог дана требало да буде нападнут на једном од семафора у Подгорици док се налазио у аутомобилу - план криминалне групе био је да активирају импровизовану експлозивну направу, коју би поставили тако што би мотоциклом пришли његовом возилу и магнетом је прикачили.

ВЕЉУ НЕВОЉУ И МИЉКОВИЋА ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА ДРЖИ НА ОКУ 24 САТА: Тражили им да кажу разлоге доласка у ову земљу

ВЕЉУ НЕВОЉУ И МИЉКОВИЋА ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА ДРЖИ НА ОКУ 24 САТА: Тражили им да кажу разлоге доласка у ову земљу

ДВЕ ДЕВОЈКЕ НЕЋЕ ДА ГОНЕ АЛЕКСИЋА: У Вишем тужилаштву настављено давање исказа у случају познатог педагога

ДВЕ ДЕВОЈКЕ НЕЋЕ ДА ГОНЕ АЛЕКСИЋА: У Вишем тужилаштву настављено давање исказа у случају познатог педагога

СПРЕМА СЕ ЗА ЖИВОТ ИЗА РЕШЕТАКА! Тужилаштво рекло своје - Тијана Ајфон иде у затвор због проституције

СПРЕМА СЕ ЗА ЖИВОТ ИЗА РЕШЕТАКА! Тужилаштво рекло своје - Тијана Ајфон иде у затвор због проституције

Двојица чланова групе на мотору, како верују специјални тужиоци, требало је да сачекају детонацију разорне бомбе, а уколико би Кашћелан остао жив, они би му пришли и пуцали у њега из близине. Кашћелану је тог дана било заказано суђење у подгоричком Вишем суду где је требало да одговара за прање новца, али је поступак одложен.

Специјални тужилац Саша Чађеновић саопштио је на конференцији за новинаре да је реализација криминалног плана "прекинута у тренуцима извршења кривичног дела", не појашњавајући детаље где и како је осујећен план организације. Он није помињао име мете.

Тужилац је појаснио да су тог дана, у јутарњим часовима, припадници исте криминалне организација намеравали да ликвидирају и Београђане Вељка Беливука и Марка Миљковића, а план је био да у њих пуцају док стоје у реду за чекирање карата у згради Аеродрома у Тивту. У акцији полиције ухапшени су Р. С, М. Ј, Г. М, од којих је некима одређен притвор.

СДТ, саопштили су, верује да је криминално удружење још 2019. године организовао Ј. В, који се годинама налази у Спужу због шверца дроге, али и учествовања у двоструком убиству у центру Подгорице. Организатор групе била је и још једна неидентификована особа, која је криптованим порукама слала упутства.

- Код Г. М. и М. Ј. смо пронашли два пиштоља, више десетина комада муниције, панцирни прслук и друга средства која су била намењена за извршење кривичног јела на Аеродрому у Тивту. Пронађено је и путничко возило, које је било намењено за долазак извршилаца кривичног дела на Аеродром Тиват и бекство након извршеног дјела. Утврђено је до границе основане сумње да им је логистику у извршењу пружао Р. С.. а комуникацију су остваривали преко криптованих мобилних телефона - саопштио је јуче Чађеновић.

Разорни екплозив

На заједњичкој конференцији Специјалног тужилаштва и полиције, саопштено је да су у среду, 27. јануара спречили још једну ликвидацију у Бару.

У акцији полиције ухапшени су Д. И, М. М. и Х. Т. који се сумњиче да су крили експлозив, који нису успели да искористе у покушају ликвидације 22. јануара, па су намеравали да га пребаце до Бара, где је требало да усмрте члана криминалне групе блиске кавчанима.

Slobodan Kašćelan
Слободан Кашћелан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Вијести Online/ СД илустрација

СДТ, како тврде, верује и да је ову криминалну групу из Спужа организовао Ј. В.

- Овде се ради о истој криминалној организацији, а за поједина кривична дела, према до сада прикупљеним доказима, до границе основане сумње је утврђено да су непосредни извршиоци... Ова криминална организација, требало је да добије између 700.000 евра и 1,3 милиона евра (Тиват), а за дело које је планирано у Подгорици 500.000 евра, док је за дело које је планирано у Бару овој криминалној организацији требало да буде исплаћено око 50.000 евра и то само непосредним извршиоцима - рекао је Чађеновић.

Акцијом полиције, рекао је, пронађена је експлозивна направа велике разорне моћи - укупне тежине 5,8 килограма, од чега је у њу било смештено око 3,2 кг пластичног експлозива.

- Ова експлозивна направа, према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету, и према свом облику и конструкцији, састојала се од металног дела у којем се налазио експлозив, а прелиминарна објашњења стручних лица говоре да је убојно дејство ове експлозивне направе најмање 100 метара у пречнику од места експлозије - појаснио је тужилац Чађеновић.

Направа је наводно пронађена у аутомобилу М. М. у насељу Драч. Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је да је експлозивна направа, која је пронађена у Подгорици, ручно рађена због разорног дества и да би то, да је реализовано на семафору или негде на улици, било катастофално.

Невоља је под константном присмотром

Помоћник директора Сектора за борбу против организованог криминала и корупције Зоран Лазовић казао је да инспектори тог сектора "држе на оку 24 сата" Беливука и Миљковића.

Беливук и Миљковић саслушани су јуче у Специјалном тужилаштву у својству сведока оштећених у предмету против Р. С. и М. Ј. за припремање њихове ликвидације у Тивту.

- Истог момента кад смо сазнали да су дошли у Црну Гору, ми смо све урадили, довели њих и њихове домаћине у ОБ Котор, обавили информативне разговоре, тражили да нам кажу разлоге доласка. Ако нису непријатељи Црне Горе, нема потребе да од било кога страхујемо. Беливук и Миљковић ће бити под присмотром Сектора за борбу против криминала 24 сата и наравно да ћемо их у сваком покушају спровођења криминалне активности спречити - казао је Лазовић на конференцији за медије.

Он је рекао да нема потребе страховати од оне структуре становништва која припада криминалним групама, ако немамо податке да су негативно настројени према Црној Гори.

- Црну Гору нико неће застрашити, то вам одговорно тврдим - поручио је Лазовић.

На питање новинара како коментарише детаље нацрта Закона о унутрашњим пословима, Лазовић је казао да се њиме "унижава рад УП" и да ће доставити приговоре на јавну расправу.

- Тим законом се покушава да се УП унизи и доведе на ниво директората, да се поједине организационе јединице дискриминишу. Знате да дио предвиђа да будемо подложени полиграфском испитивању и то за нас није никакав проблем. Али зашто би само ми из Сектора били предвиђени за то, а сами знате да најжешћи криминалци не морају ићи на полиграфско испитивање ако то неће - запитао се Лазовић.

Мета био и Кан

У Будви је током прошлог викенда спречено и убиство Марка Љубише званог Кан, а због припремања ликвидације ухапшени су српски држављани Л. И. и С. С, наводе "Вијести".

- Они су планирали, а по упутствима засада NN организатора криминалне организације, да у једном од угоститељских објеката у Будви, употребом ватреног оружја лише живота М. Љ. Извршеним претресима, тзв. ‘штек’ стана у Будви у коме је затечен и Л. И, пронађено је ватрено оружје - пиштољ којим је требало да буде извршено убиство, као и друга опрема - криптовани мобилни телефони који су служили за комуникацију између припадника криминалне организације и ради добијања упутстава о деловању њених припадника - рекао је јуче Чађеновић новинарима.