Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЈЕДНА ОПЦИЈА ЈЕ БИЛА ДА СЕ РАСКОМАДА У КОМБИЈУ, ДРУГА ДА СЕ УБАЦИ У КИСЕЛИНУ" Пред само хапшење спремили његову ликвидацију

28.02.2023. 09:52
Пише:
Србија Данас/Курир
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: MNpress/Printscreen/Google maps

Откривено због чега је озлоглашени клан набавио објекат на планини код Горњег Милановца, који је у власништву кума Милоша Будимира.

Клан Вељка Беливука и Марка Миљковића, неколико дана пред хапшење, обезбедио је на Руднику кућу у близини места на ком је живео најближи сарадник Луке Бојовића, Вељко Бановић Вотка, чију су ликвидацију, како се сумња, припремали!

Како је откривено током истраге, најближи сарадници двојице организатора криминлане групе Милош и Марко Будимир од својих кумова узели су кључ куће на Руднику, а ликвидацију Бановића највероватније је осујетила полиција, која је 4. фебруара 2021. ухапсила криминалну групу.

"РИЗИКОВАО САМ СВОЈ ЖИВОТ ДА БИ ЊИХ ХАПСИО" Бурно на суђењу полицајцу који се сумњичи да је радио за Звицера

"РИЗИКОВАО САМ СВОЈ ЖИВОТ ДА БИ ЊИХ ХАПСИО" Бурно на суђењу полицајцу који се сумњичи да је радио за Звицера

НА РАТИШТУ СА ЛЕГИЈОМ И БОЈОВИЋЕМ! Аца Булић отворено о деведесетим: То су били мангупи, поштовали су се кодекси (ВИДЕО)

НА РАТИШТУ СА ЛЕГИЈОМ И БОЈОВИЋЕМ! Аца Булић отворено о деведесетим: То су били мангупи, поштовали су се кодекси (ВИДЕО)

ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ВЕЉИНА ГРУПА ПОСТАЛА НАРОЧИТО СУРОВА! Страхиња знао да му је безбедност угрожена, па је урадио ово

ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ВЕЉИНА ГРУПА ПОСТАЛА НАРОЧИТО СУРОВА! Страхиња знао да му је безбедност угрожена, па је урадио ово

Детаљно сведочио

- Сумња се да је управо ка тој тајној кући, за коју су вероватно мислили да ни на који начин не може да се доведе у везу са њима, у ноћи хапшења "смартом" кренуо један од оптужених, Немања Ђурић. Власник куће, који нема везе са кланом, потврдио је да су његови синови кумови са високопозиционираним припадником Беливуковог клана, Милошем Будимиром и да се познају још из детињства. Рекао је и да су крајем јануара синови тражили кључ викендице, да би Будимир тамо наводно провео неко време са супругом и децом - открива саговорник Курира.

Тајне слике

Проћелав, седи, пуши, а икона иза њега

Вељко Бановић, који важи за једног од најближих сарадника Луке Бојовића, који је наводно у рату кланова заузео страну шкаљарског клана, за разлику од Беливука који је радио за кавачки клан, последњи пут се у јавности појавио на сахрани кума Луке Бојовића, Драгослава Милорадовића. Милорадовић је, подсетимо, убијен 2018. и то убиство води се као нерешено. Бановић се тада појавио испод црног кишобрана, који је био блиндиран и чувао га од могућег напада.

- Видео сам десетине његових слика, човек сед, проћелав, седи на тераси и пуши, видео сам и икону код врата на сликама - описао је Лалић фотографије Бановића, а наводно је, како је рекао, Миљковић намамио Бановића да му шаље своје слике.

- Био је тако наиван, нажалост, сликао се на тераси куће, у природи код Горњег Милановца, долазила је срна, он ју је хранио и хвалио се тиме - испричао је Лалић.

Иначе, о припремама за убиство Бановића детаљно је сведочио сведок-сарадник Срђан Лалић, који је објаснио да су после отмице једног од вођа шкаљарског клана, Мила Радуловића Капетана у Црној Гори, његов Скај телефон искористили да ступе у контакт са Бановићем. Навео је да је он на скају био Хајдук и да су се дописивали са њим представљајући се као "шкаљарци", а да су потом преко "белих страна" покушали да нађу локацију куће у којој је боравио на Руднику, али да нису успели, па им је пријатељ помогао да га пронађу.

- Открили смо локацију његове куће. Вељко, Марко, отишли су тамо у ловачким оделим вратили су се блатњави, фотографисали су кућу, њега како седи унутра, у међувремену се он активно дописивао са Миљковићем, који је користио лажни налог Леон. Одлучено је да буде ликвидиран снајпером, узвишење уз кућу има око 160 метара. Он је убрзо нестао одатле, да ли је сазнао или је мислио да ће бити ухапшен - открио је Лалић.

Пуца затворених очију

Одговарајући на питања бившег специјалца, стручњака за оружје, оптуженог Небојше Јанковића, Лалић је рекао и да је и он ишао да осматра Бановићеву кућу, као и да је одабрао муницију "којом би затворених очију могао да пуца са 160 метара у Бановића".

- Мене је занимало како побећи са те локације, оно у чему бих и ја учествовао. Једна је опција била да се раскомада у комбију, а друга да се ископа рупа и да се напуни киселином и ту убаци, разрађивали смо то као план - рекао је Лалић тврдећи да је Беливук инсистирао да он пуца у Бановића, као и да су му кућу осматрали дан и ноћ.

Сведок-сарадник је јавно изнео и да су у преписци са Вотком дошли до Милана Љепоје, Пинк Пантера који је убијен у Ритопеку у децембру 2020, непуних два месеца пре хапшења групе.

Veljko Banović Votka
Вељко Бановић Вотка / Извор: Фото: МУП Србије

Беливукова порука

Колико је Вељко Бановић Вотка био важна мета клану Вељка Беливука сведочи и пресретнута порука, коју је вођа клана послао непознатој особи после убиства Милана Љепоје у децембру 2020, а у којој је навео да "мора да оде на одмор, али да ће да га одложи само ако се појави Вотка".

- Порука гласи: "Овај (Љепоја, прим. аут.) морао је из зна се којих разлога, једино Вотка да се врати, па остајем, иначе одох 20 дана негде" - рекао је раније добро обавештени извор Курира.

Све вести са суђења Вељи Невољи прочитајте ОВДЕ.