Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВРЛО СМИШЉЕНО УБИСТВО" Психолог дала одговор - Марјановић има поремећај личности, овај снимак то доказује

26.07.2022. 09:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zoran Marjanović
Зоран Марјановић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Зоран Марјановић, који је осуђен за убиство супруге Јелене, као дете веровао је да има астралне пројекције и да "свако вече иде на космички ниво".

Оваквим његовим причама његови, сада покојни родитељи, су се поносили, пуштали га да гостује по емисијама, а сада, након пресуде коју је шест година чекала цела Србија, поставља се питање да ли је начин на који је Марјановић одрастао утицао на ствари које су се касније дешавале и злочин који је починио?!

Пре тачно 32 године тада десетогодишњи Зоран Марјановић, тврдио је да има могућност да иде у паралелни универзум захваљујући астралној пројекцији. Он је детаља је причао како изгледа тај свет у који он одлази када легне да спава, а неки од детаља које је као десетогодишњак износио изазивају језу. Пре свега, јер је то изговарао дечак.

"ЗНАЛИ СМО ДА ЈЕ ЗОРАН УБИЦА" Дијана Хркаловић причала о мотивима суровог злочина, описала последње моменте Јелене Марјановић

"ЗНАЛИ СМО ДА ЈЕ ЗОРАН УБИЦА" Дијана Хркаловић причала о мотивима суровог злочина, описала последње моменте Јелене Марјановић

ОТКУД ДЕТЕТУ ИЗРАЗ "ПРИТВОР"? Нови детаљи случаја Марјановић - овај доказ је СРУШИО Зоранову одбрану

ОТКУД ДЕТЕТУ ИЗРАЗ "ПРИТВОР"? Нови детаљи случаја Марјановић - овај доказ је СРУШИО Зоранову одбрану

КОНТРОВЕРЗНА ПРЕСУДА МАРЈАНОВИЋУ: Ова питања остала без одговора

КОНТРОВЕРЗНА ПРЕСУДА МАРЈАНОВИЋУ: Ова питања остала без одговора

У видеу који траје готово пола сата дечак је говорио да је "астрални свет град мртвих и да је тамо почео да путује од првог разреда".

- Путовао сам у сну, када заспим. Онда одем до првог нивоа астрала. Има четири негативних и седам позитивних. Ја сам само четири прошао. Негативни су за убице, за оне што не раде позитивно. Све је црно бело. Ту су напаћеници - говорио је он.

Зоран је причао и да воли да тамо одлази, да тамо може да оде и у будном стању, не само када спава. Волео је тамо да иде, причао је, јер га тамо прочисте негативне енергије овоземаљског света.

Родитељи подржавали његове бизарне приче

Бујна машта или озбиљан психолошки проблем, Зоранови сада већ покојни родитељи, сматрали су да његову причу треба да чују шире народне масе, пре свега оне које верују у паралнормалне појаве и феномене.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

После 26 година од ове изјаве, овај дечак, тада одрастао човек, како је утврдио Виши суд у Београду убио је своју супругу Јелену Крсмановић. Иако је психијатријско вештачење Марјановића током истраге овог злочина, а које је обавило троје искусних судских вештака, психијатара, указало да је он био урачунљив у тренутку убиства своје супруге, поставља се питање: "Да ли су паранормалне појаве у које је он веровао као дечак и које његови родитељи, по свему судећи нису покушали да му искорене јер су и сами веровали у њих, оставиле последице на његово одрастање?"

"То указује на постојање душевне болести"

Према речима психолошкиње Татјане Даничић, на основу информација које има из медија везано управо за Марјановићево гостовање у "Трећем оку", али и убиство певачице, све то указује да је Зоран имао психотичну епизоду.

- Оно што је он говорио као дечак указује на постојање душевне болести. Претпостављам да он има некога у породици ко је душевни болесник, а нажалост то што је он говорио и видео као истину, родитељи имају потребу да рационализују. Они се обраћају у таквим ситуацијама алтернативнијим стурчњачица, а не психолозима и психијатрима јер се плаше стигматизације. Јер и средина ће радије прихватити алтернативна оправдања, него да чују да неко има проблем психолошке природе - објашњава саговорница.

Она наводи и да је средина у којој дете расте најзначајнији фактор у шта ће човек да израсте.

- Ако постоји склоност средине, ако расте у средини која подстиче такав развој може да се деси да то остави последице касније - наглашава она и додаје да касније може доћи до поремећаја личности.

- Не верујем да је имао проблем са поремећеном свешћу када се догодило то убиство, већ да је урадио то врло смишљено. Страшно је убити другог човека, а на основу свега верујем да је та жена са њим трпела јако много и да су људи из њиховог окружења знали за то - појашњава Даничић.

Туп поглед, гледао право у судију

Током читања пресуде Марјановићу, којом је осуђен на 40 година робије, он је имао туп поглед, гледао је у судију директно. Није се тресао, није се померао, хватао за главу. Само је стајао мирно и гледао у правцу судије. Како објашњава саговорница, таква реакција иде у прилог склопа поремећаја личности, који Зоран вероватно има.

- Али шта год да је то не може да га оправда за злочин, нити да се на таква стања сваљује. Ко убије другог човека он је сам одговоран. Нико није други крив осим њега - наглашава она.

Цела породица веровала у "лечење енергијом"

Иначе, мајка Зорана Марјановића лечила је тешко болесне у својој кући у Борчи “биоенергијом”. Нико од Марјановића није причао о другим члановима породице сем о њој и сваки пут у суперлативу као о “жени змају” која је толико тога проживела и која има исцелитељске моћи - “дар од бога”.

Она је тако избегла одлазак на сахрану своје снаје јер, како је тада казао њен супруг Владимир, “она тамо није смела да оде због посла којим се бави, јер је на гробљу енергија веома лоша и ако би се тамо појавила, угрозила би своју енергију”.

Zoran Marjanović
Зоран Марјановић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Енергија коју је ова жена наводно поседовала Зорици је служила као оправдање за то да не буде подвргнута полиграфу. Самим тим, никада није утврђено да ли она нешто о убиству зна.

Ни реч о сину, ни злочину

Зорица Марјановић никада није давала изјаве за медије нити је желела да буде ту када су новинари разговарали са њеним сином Зораном, односно са супругом Владимиром. Међутим, једини пут када је одступила од свог става, био је када је имала саслушање због бављења надрилекарством, седам месеци по убиству своје снаје.

Она је тада потписала споразумно признање кривице којим је пристала на условну казну од три месеца.