Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ УХАПШЕНИ ВУЛЕВИЋ: Бојовићев сарадник довођен у везу са убиствима, прича о њему није до сада позната у јавности (ФОТО)

09.03.2023. 14:23
Пише:
Србија Данас/Блиц
Luka Bojović
Лука Бојовић / Извор: Фото: YT Printscreen/Denis Cyga/MUP Црна Гора

Пао наводни вођа клана у Беранама, "покупили" га док је седео у локалу.

Вук Вулевић који је приведен данас у Беранима, био је осумњичен за убиство Душка Јовановића уредника црногорског "Дана", а годину дана после злочина, 21. маја 2005, ухапшен је у Београду где је планирао нову ликвидацију - атентат на особу чији идентитет полиција никада није открила. Вулевићу је, како је "Блиц" раније писао прва веза за планирано убиство био Цветко Симић, чије је раскомадано тело 2010 године нађено у загребачком језеру Јарун.

- Симић је са Луком Бојовићем који је био у Подгорици разговарао из говорнице у центру Београда у унапред договорено време и у шифрама. Успели смо да лоцирамо говорницу и откријемо телефонске картице, а онда је Симић изговорио да је све спремно и да су набављене перике. Претходно смо евидентирали контакте Симића и Вулевића. Није било времена за губљење. Свима који су радили на случају било је јасно да та екипа, после убиства Јовановића у Подгорици, спрема атентат и у Београду и да је као главни извршилац опет ангажован Вулевић. Истог момента кренуло се у потрагу за њим... Чији атентат су спремали, никада није откривено, јер је Вулевић ухапшен пре извршења злочина. Јасно је да на мети групе у којој су Бојовић, Симић и Вулевић може да буде само неко чије би убиство изазвало потрес у јавности, врло могуће по наређењу неког много моћнијег - открио је раније за "Блиц" извор из српске полиције која је 2004. и 2005. била укључена у истрагу убиства новинара Јовановића.

У ЦРНОЈ ГОРИ УХАПШЕН САРАДНИК ЛУКЕ БОЈОВИЋА: Пао наводни вођа клана у Беранама, "покупили" га док је седео у локалу

У ЦРНОЈ ГОРИ УХАПШЕН САРАДНИК ЛУКЕ БОЈОВИЋА: Пао наводни вођа клана у Беранама, "покупили" га док је седео у локалу

ГДЕ ЈЕ ЛУКА БОЈОВИЋ? Његова мајка: Безбедност му је угрожена, једног сина сам заувек изгубила и не желим да останем и без другог

ГДЕ ЈЕ ЛУКА БОЈОВИЋ? Његова мајка: Безбедност му је угрожена, једног сина сам заувек изгубила и не желим да останем и без другог

БОЈОВИЋ ПОД ВЕЛОМ ТАЈНОСТИ НАПУСТИО СРБИЈУ?! Велика мистерија - Лука виђен МАСКИРАН на аеродрому

БОЈОВИЋ ПОД ВЕЛОМ ТАЈНОСТИ НАПУСТИО СРБИЈУ?! Велика мистерија - Лука виђен МАСКИРАН на аеродрому

Вулевић је, убрзо после пресретнутог разговора, лоциран у пицерији "Њујорк" у Крунској улици у друштву Милана - Чиле Шћекића и Љубе Биговића, који су три месеца касније у Подгорици убили инспектора црногорске полиције Славољуба Шћекића. Према информацијама, осим за убиство полицијског инспектора, црногорски МУП је осумњиченог Милана - Чилу Шћекића повезивао и са убиством Душка Јовановића.

Црногорска полиција је наиме сумњала да је Милан Шћекић, поред Вулевића и Мандића, трећи човек из "голфа 3" из кога је на директора "Дана" у мају 2004. испаљено 16 хитаца. Према тој претпоставци, Армин Османагић, четврти учесник атентата, био је логистичка подршка убицама, на пар стотина метара даље.

После злочина испред редакције "Дана" Османагић је из Црне Горе побегао у Србију, где је добио заштиту Ратка Бутуровића - Бате Канкана, председника ФК Војводина, док је за подршку Мандићевој екипи и Милану Шћекићу Чили био задужен раковички клан. Вулевић је после хапшења у Београду изручен Црној Гори, где је био у затвору до децембра 2009. Једна за другом падале су оптужбе против њега, за убиство Јовановића, за кријумчарење 200 килограма кокаина, шверц кафе, утају пореза... У затвору су га службено посећивали најутицајнији функционери Службе. Подаци "Блица" указују на то да су опструкције истрага које су вођене против Вулевића биле најсложеније јер је он једина особа која би прстом могла да упре у наручиоце атентата на Јовановића.

Vuk Vulević
Вук Вулевић / Извор: Фото: Муп Црне Горе

Полицијска сазнања указују да је Вулевић пре убиства директора "Дана" у Подгорици имао састанак са неколико утицајних особа, и то у локалу у близини зграде СДБ, која је у то време променила назив у Агенција за националну безбиједност.

Претпоставка полиције била је да је Вулевићу на том састанку и дат налог за атентат. Упркос опструкцији истраге, инспектори црногорске полиције су Вулевића са убиством повезали два дана касније, када је у Подгорици нађен "голф 3" из ког је пуцано на Јовановића.

У то време Вулевић је из Црне Горе тајно пребачен на Косово, где га је 4. јуна полиција лоцирала у хотелу “Гранд” у Приштини, и то у друштву суграђана Беранаца Бранислава - Нана Ивановића и његовог рођака Вука Ивановића. Истог дана за Вуловићем је расписана потерница, али Унмик полицији нико није послао захтев за његово хапшење...

Потерница је тог 4. јуна расписана и за Наном Ивановићем. Два дана раније Мандић, кога је у Београду требало да прихвати раковички клан, ухапшен је на сурчинском аеродрому, а 14. јуна црногорска полиција повукла је потерницу за Ивановићем. Његова евентуална сазнања о убиству Јовановића и однос са Вулевићем остали су тако неиспитани.