Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА КАВЧАНЕ ШВЕРЦОВАЛИ 800 КИЛОГРАМА ДРОГЕ! Срби радили са мексичким картелима, а пали као клинци - наставља се суђење (ФОТО)

13.12.2021. 16:31
Пише:
Србија Данас/24 седам
Vladislav Funštajn
Владислав Фунштајн / Извор: Фото: МУП Србије

Тужитељка Мирјана Илић је недостатак доказа правдала тиме што шпански органи нису доставили документацију из истраге коју је тужилаштво тражило.

Суђење организованој криминалној групи за шверц 800 килограма кокаина из Мексика у Европу биће настављено сутра пред већем Специјалног суда у Београду. Поступак се води против Владислава Фунштајна из Ердевика, коме се суди у одсуству, оца и сина Мирка и Драгана Ђанковића и Борислава Истијановића.

Оптужени отац и син, као и Истијановић, раније су негирали кривицу, а Драган Ђанковић је рекао да је у Мексико отишао на позив пријатеља Владислава Фунштајна.

14 ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА СРБИНА: Кокаин крио у СМРЗНУТОЈ ПИЦИ! Ево како је возач камиона ШВЕРЦОВАО ДРОГУ у Енглеску!

14 ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА СРБИНА: Кокаин крио у СМРЗНУТОЈ ПИЦИ! Ево како је возач камиона ШВЕРЦОВАО ДРОГУ у Енглеску!

ХОРОР У НОВОМ ПАЗАРУ! Тело мушкарца (37) пронађено у центру града - породица тврди: Имао је обрачун са неким момцима

ХОРОР У НОВОМ ПАЗАРУ! Тело мушкарца (37) пронађено у центру града - породица тврди: Имао је обрачун са неким момцима

ЉУБАВНИ РАЗГОВОРИ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ! Вођа најсуровијег клана водио тајне приче са ЊОМ - откривено зашто

ЉУБАВНИ РАЗГОВОРИ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ! Вођа најсуровијег клана водио тајне приче са ЊОМ - откривено зашто

- О шверцу наркотика нисам знао ништа. Владу познајем јер сам му поправљао рачунаре. С њим сам ишао и у Турску да чувам бродове док је он радио као скипер. После тога он је хтео да купи брод и рекао је да су у Мексику јефтинији. Влада ме је позвао и рекао: "Ајде, дођи, платићу ти. Има неких инсталација, па да средиш." Отишао сам у Ла Паз јер сам мислио да ћу тамо зарадити 1.000 евра за месец дана - рекао је Драган Ђанковић, и додао да му је Фунштајн тамо показао два брода.

Према његовим речима, Фунштајн је рекао да један брод планирају да продају, а да је други намењен за превоз туриста, као и да није знао да било који од њих има везе са шверцом наркотика. Оптужени је признао да је по повратку у Србију из Мексика уплаћивао новац Фунштајну, јер је наводно имао финансијских проблема.

Шпанска полиција је, да подсетимо, 1. септембра 2019. године зауставила једрилицу између Азорских и Канарских острва и на њој нашла 800 килограма кокаина. На пакетима кокаина биле су залепљене слике Гаврила Принципа. У истој акцији у Србији, у Шиду, ухапшени су Ђанковићи.

Gavrilo Princip
Гаврило Принцип / Извор: Фото: Printscreen/ mup.gov.rs

Србин, Рус и Мексиканац

Држављанин Србије Владислав Фунштајн, Рус Сергеј Расохин и Мексиканац Емануел Алехандро Ацевес Куевас ухапшени су тада у близини Азорских острва у Атлантском океану. Они су ухапшени приликом заплене брода "Сеасцапе", а претпоставља се да су кокаин кријумчарили из Латинске Америке у Европу.

Исти начин рада као раније

Током суђења Владиславу Фунштајну у Хрватској, утврђено је да је он марихуану из Црне Горе утоварио на јахту "Весна" и преко поморског граничног прелаза Цавтат унео у Хрватску. Ту је део дроге убацио у кофер и таксијем кренуо ка месту где је требало да се обави примопредаја. Полиција је ту направила замку припадницима криминалне групе и похапсила их.

Припадници ове организоване криминалне групе терете се да су, у више наврата, путовали у земље Латинске Америке, где су спроводили припреме за преузимање и кријумчарење кокаина. Сумња се да су за потребе транспорта кокаина купили једрилицу на којој су у Мексику обавили неопходне преправке у конструкционим шупљинама пловила.

После преправки, припадници организоване криминалне групе су, како се сумња, преузели кокаин у Латинској Америци, сместили га у припремљене конструкционе шупљине и кренули Панамским каналом ка Европи, где су их зауставили шпански надлежни органи у близини Азорских острва.

У операцији под називом "Балума" учествовало је око 100 агената, као и још три друге земље. Окривљени из Србије су, како се сумња, припадницима групе који обављају транспорт обезбеђивали логистичку подршку, уплатама новчаних средстава неопходних за финансирање пута и преноса робе.

Логистичка подршка из Србије

Током истраге, која је вођена неколико месеци, српски оперативци прикупили су значајне информације, које су пресудиле у хапшењу ове међународне криминалне групе. Ђанковићи и Истијановић су, како се наводи у оптужници, били задужени за логистичку подршку, уплате новца неопходног за финансирање пута, као и за транспорт.

Интересантно је да је Рус Расохин био гост у дому Ђанковића у Шиду, у који је често свраћао и Фунштајн. Тамо је организован цео посао са кокаином и договорена је рута којом се кретала једрилица пуна дроге. У тренутку заустављања, на њој није било заставе, али је касније утврђено да је регистрована у Сједињеним Америчким Државама.

Фунштајн, који се одавно бави трговином наркотицима, због чега је и осуђиван, прво се упознао са Драганом Ђанковићем. Њих је спојила љубав према једрењу, јер су обојица страствени скипери. Често су једрили у грчким и турским водама. Фотографије са тих путешествија објављивали су на друштвеним мрежама.

За разлику од свог "колеге", који је и осуђиван у Хрватској због шверца 100 килограма марихуане, а код нас "пролази" за преваре и изнуде, млађи Ђанковић је привођен због прогањања. Против његовог оца Мирка подношене су кривичне пријаве за наношење лаких телесних повреда и недозвољено држање оружја.

Искусни морепловац

Фунштајна, Борислава Истијановића, Драгана и Мирка Ђанковића Тужилаштво за организовани криминал оптужило је у марту прошле године. Главни докази тужилаштва су документа, фотографије и видео-снимци нађени у становима оптужених и у њиховим телефонима, као и неколико сведока. Ништа од тога не показује директну везу оптужених са кокаином, а на једном од претходних суђења тужитељка Мирјана Илић је недостатак доказа оправдала тиме што шпански органи нису доставили документацију из истраге коју је тужилаштво тражило.

Подсетимо, ова криминална група разбијена је крајем августа 2019. када је кокаин пронађен на броду "Сеасцапе" којим је управљао Фунштајн као искусни морепловац, наводи се у оптужници. Осим њега, шпанска полиција је тада ухапсила и чланове његове посаде.

Vladislav Funštajn
Владислав Фунштајн / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

У Србији су, потом, ухапшени Ђанковићи и Истијановић. Њих тужилаштво терети да су Фунштајну и другим члановима групе уплаћивали новац који је коришћен за шверц кокаина, али тужитељка у оптужници није прецизирала за шта је тачно новац потрошен.

Дописивања, фотографије и видео-снимци из телефона оптуженог Драгана Ђанковића приказани су на суђењу за шверц 800 килограма кокаина из Латинске Америке. Прегледана је, такође, и њихова преписка на друштвеним мрежама.

Словенци оптужили "кавчане"

"Кавачки клан" стајао је иза шверца 800 килограма кокаина заплењеног на једрилици "Сеасцопе" у Атлантском океану, а скиперу од тада плаћају за ћутање. Преузимање кокаина у луци Порто требало је да организују чланови словеначке ћелије те криминалне групе, али су их полицајци предухитрили и запленили скупоцени товар. То пише у кривичној пријави коју је полиција Словеније предала Специјалном државном тужилашву Словеније.

Пријавом је обухваћено 48 идентификованих и више неидентификованих чланова клана, међу којима су Подгоричанин Милан Вујотић са "Sky" надимком Лавитесе и шефови словеначке групе "кавачана" Филип Врзић и Клемен Кадивец. Кокаин вредан најмање 50 милиона евра тада је заплењен на једрилици на којој су били Владислав Фунштајн, Сергеј Расохин и Емануел Алехандро Ацевес Куевас.

- Неутврђеног дана у августу 2019. године, Кадивец је Дарку Невзатовичу, који је на апликацији "Sky" koristio надимак Цаспер, наредио да мора да дође на састанак у Шпанију, у вези са договором о транспорту 800 килограма кокаина - пише у полицијским списима.

Невзатовић је добио и задатак да пре одласка у Шпанију од њему непознатог мушкарца, члана криминалне групе "кобре", узме 20.000 евра. "Кобре" су криминална група састављена од албанских држављана, која делује на подручју обале. Невзатовић је, од једног од њих, у Марковићима у Копру, узео 20.000 евра у готовини и однео их у Шпанију, јер је наводно члановима клана Клемена Кадивеца, који су били тамо, већ фалило новца.

Медији су чак писали да је Фунштајн зет "занзибарског краља кокаина".

}