Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМШИЈЕ И РОЂАЦИ ЗНАЛИ ДА ОЧУХ И МАЈКА МУЧЕ ДЕТЕ, А СВИ ЋУТАЛИ! Нови детаљи стравичног злочина који је УЗДРМАО Србију

24.02.2023. 06:58
Пише:
Србија Данас/Курир
Monstruozno ubistvo deteta u Zaječaru
Монструозно убиство детета у Зајечару / Извор: Фото: Друштвене мреже

Ово није први пут да се у породици убијеног детета трпи насиље

Поставља се питање због чега нико из окружења убијене девојчице (2) из Зајечара није пријавио надлежним институцијама да трпи насиље.

ДРАМА У НОВОМ САДУ! Мушкарац ушетао наоружан у кладионицу и претио радницима да предају новац

ДРАМА У НОВОМ САДУ! Мушкарац ушетао наоружан у кладионицу и претио радницима да предају новац

МУШКАРАЦ (35) МРТАВ ПИЈАН ЗАДАВИО ОЦА? Стравично убиство код Беле Паланке

МУШКАРАЦ (35) МРТАВ ПИЈАН ЗАДАВИО ОЦА? Стравично убиство код Беле Паланке

ДЕТАЉИ УЖАСА У ЈЕРКОВИЋУ: Мушкарац покушао човеку да ОТМЕ ПСА, па га избо ножем? Након краће потере полиција привела осумњиченог

ДЕТАЉИ УЖАСА У ЈЕРКОВИЋУ: Мушкарац покушао човеку да ОТМЕ ПСА, па га избо ножем? Након краће потере полиција привела осумњиченог

Двогодишња девојчица из Зајечара, коју је насмрт претукао очух (25) док њена мајка (23) није учинила ништа да је заштити, сахрањена је данас, а сви се питају да ли је трагедија могла бити спречена, с обзиром на то да су људи у њеном окружењу знали да трпи насиље.

Злочин је откривен у уторак, када је мајка (23) довела ћерку у болницу с бројним повредама, али нажалост, лекари нису успели да је реанимирају и она је око 18 сати преминула. Очух се терети за тешко убиство јер је рукама, ногама и деловима намештаја претукао дете, које је покушало да се одбрани, док се мајка терети за занемаривање и запуштање малолетног лица.

Мајка допустила

- Испоставило се да су сви у девојчицином окружењу знали да је она жртва - њени рођаци, комшије, отац... Али нико није то пријавио надлежним институцијама. Девојчицина мајка је допустила свом емотивном партнеру да је туче, није је заштитила, њен отац је такође претпостављао да је очух туче, јер је тукао и њихову старију децу, као и остала родбина и комшије - каже извор и пита се какви смо то људи постали.

- Комшија је пријавио очуха полицији када је видео да малтретира пса, али нико није пријавио да девојчицу закључавају у кућу, остављају је саму, туку, занемарују - каже  извор Курира.

Нажалост, ово није први пут да се у породици убијеног детета трпи насиље. Како Курир сазнаје од добро обавештеног извора, мајка девојчице је напустила њеног оца у октобру прошле године управо због насиља и са собом је повела децу.

- Од 2016. примарна породица убијене девојчице се налази на програму Центра за социјални рад у Зајечару, где, између осталог, имају четири пријаве за насиље у породици. Отац девојчице тукао је њену мајку. У фебруару 2022. правоснажно је осуђен у Основном суду у Зајечару на условну казну затвора од шест месеци због насиља у породици - каже извор. Пошто је напустила мужа, мајка детета је тражила старатељство над децом, а то је учинио и њен супруг.

- Тај поступак се и даље води пред судом. Њен супруг је двоје старије деце узео код себе, док је девојчица била приврженија мајци и остала је с њом. Отац девојчице је понудио и да материјално издржава дете, као и да се договоре о моделу виђања - каже извор и додаје:

- Иако је било насиља у породици, родитељи нису били насилни према деци и није било занемаривања ни злостављања малишана. У евиденцији зајечарског центра нема осумњиченог, јер је он одскоро у емотивној вези с мајком убијеног детета.

Осумњичени је саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, бранио се ћутањем и одређен му је притвор до 30 дана. Јуче је у исто време сахрањена убијена девојчица.

Социолог: "Сви су криви"

Социолог Зорица Мршевић за Курир телевизију је истакла да су сви који су знали за насиље, а нису реаговали - криви.

- Примећујем из изјава околине да су сви били свесни шта се дешава. Они су као друштво одговорнији од мајке, која је била уплашена и сама жртва насиља и под претњама. Њу желим потпуно да издвојим из овог ланца одговорности, зато што жртву никад не треба окривити, јер је јасно да је излазак из насилне везе тежак - рекла је Мршевићева, док је психолог Лео Иванишевић рекао да је околина често свесна проблема, али остаје нема док не дође до трагедије.

Деда објашњава: Пријавила ме за отмицу

Деда убијене девојчице каже за Курир да је предосетио несрећу и да је могао да спречи смрт детета.

- Двоје унучади сам после снајиног одласка од нас довео да живе са мном и сином, али ме је снаја тада пријавила за отмицу, па су јој деца враћена. Потом ме је позвао унук и рекао да га очух зверски пребија, да га баца о под, да га удара о зид. Отишао сам и узео децу, а снаја је само ћутала, а када сам кренуо да узмем девојчицу, није ми је дала. Рекла је да не може, да само смем да одведем двоје старије деце. Шта сам могао, већ ме била пријавила за отмицу. Мислио сам, неће злотвор и њу да туче, премалена је - рекао је он и нагласио да жели да и снаја и њен дечко добију доживотну робију.