Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАПЛЕНА НА АТЛАНТИКУ КАКВА СЕ НЕ ПАМТИ! Кавчани стоје иза шверца 800 КИЛОГРАМА кокаина, возачу брода плаћају да ЋУТИ о наручиоцу

13.06.2021. 14:25
Пише:
Србија Данас/Вијести
kavčani
кавчани / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock/detective-info.com.ua

Словеначка полиција у акцији против тамошње ћелије организоване криминалне групе наводно открила чијих је 800 килограма дроге заплењено 2019

Подружница кавчана из Словеније плаћа Владиславу Фунштајну да ћути о наручиоцу дроге...

Кавачки клан стајао је иза шверца 800 килограма кокаина заплењеног 24. августа 2019. године на једрилици "Сеасцопе" у Атлантском океану, а скиперу од тада плаћају ћутање. Преузимање кокаина у луци Порто требало је да организују чланови словеначке ћелије те организоване криминалне групе, али су их полицајци предухитрили и запленили скупоцени товар.

"ЉУБО ИЗВИНИ, ЈЕ*АЋУ ЈА ПЕРИ МАЈКУ" Један гест обичног човека заувек купио наклоност Љубомира Магаша (ФОТО)

"ЉУБО ИЗВИНИ, ЈЕ*АЋУ ЈА ПЕРИ МАЈКУ" Један гест обичног човека заувек купио наклоност Љубомира Магаша (ФОТО)

ИНСПЕКТОРИ НАМЕРНО САБОТИРАЛИ ИСТРАГЕ О НЕСТАЛИМА? Након хапшења Столића, КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА! Клан унутар полиције имао своје људе

ИНСПЕКТОРИ НАМЕРНО САБОТИРАЛИ ИСТРАГЕ О НЕСТАЛИМА? Након хапшења Столића, КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА! Клан унутар полиције имао своје људе

УХАПШЕНИ СРБИ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Покушали да прошверцују 62 мигранта у возилима

УХАПШЕНИ СРБИ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Покушали да прошверцују 62 мигранта у возилима

То пише у кривичној пријави коју је полиција Словеније предала тамошњем Специјалном државном тужилашву, а у коју “Вијести” имају увид.

Пријавом је обухваћено 48 идентификованих и више неидентификованих чланова клана, међу којима су Подгоричанин Милан Вујотић са Sky надимком Лавитесе и шефови словеначке групе кавачана Филип Врзић (Друг, 10НО) и Клемен Кадивец (Том Форд, Сандман).

Кокаин вредан најмање 50 милиона евра тада је заплијењен на једрилици на којој су били србијански држављанин Владислав Фунштајн, држављанин Русије Сергеј Расохин и Мексика Емануел Алејандро Ацевес Цуевас.

- Неутврђеног дана у августу 2019. године, Кадивец је Дарку Невзатовичу који је на апликацији Sky користио надимак Цаспер, наредио да мора доћи на састанак у Шпанију, у вези са договором о транспорту 800 килограма кокаина - пише у полицијским списима.

Појашњено је да је Невзатовић добио и задатак да прије одласка у Шпанију од, њему непознатог мушкарца, члана криминалне групе “кобре”, узме 20.000 еура.

- Кобре су криминална група састављена од албанских држављана, која делује на подручју обале. Невзатовић је, од једног од њих, у Марковићима, у Копру, узео 20.000 у готовини и однио га у Шпанију, јер је наводно члановима клана Клемена Кадивеца, који су били тамо, већ фалило новца.

Састанак у Љорет де Мару

Истражитељи објашњавају да су се у граду Љорет де Мар састали Кадивец, Невзатовић, Врзић, Слађан Петровић (Phanex) и Данијел Мишљеновић са надимком Rossi на Sky апликацији.

Полицајци су открили и да је прва тема састанка било хапшења курира задуженог за транспорт дроге у Аустрији Драгана Тодоровића. Тодоровић, чији надимак на апликацији Sky је био Мазда, ухапшен је 26. августа те године у Аустрији, са 37 килограма марихуане.

- Састанак је сазван због детаљног договора око транспорта 800 килограма кокаина из луке Порто у Барселону, што је око 1.200 километара. Прецизирано је да скипер једрилице Владислав Фунштајн, са посадом и кокаином, стиже за седмицу у луку Порто. Договорено је да читава количина буде превезена одједном, у теретњаку са легалним товаром, који ће возити Мишљеновић и Славко Тешић (Око). Слађан Петровић је сугерисао да са Тешићем вози и Мишљеновић. Мишљеновић није био задовољан додељеном улогом, јер има искуства у вожњи камиона - пише у документацији.

Ипак, врх клана је одлучио да буде како су они тражили.

Договорили су и да камион са скупоценим белим прахом обезбеђују четири аутомобила.

- Један би ишао директно испред њега, други мало више напред, а два директно иза камиона. Планирано је да се 720 килограма кокаина истовари у Барселони, а 80 одвезе директно у Словенију.

У списима пише и да Невзатовић, у вријеме састанка, није имао резервисану вожњу легалног терета, нити тачне информације када ће једрилица са кокаином упловити у луку Порто.

Нису знали за хапшење

Када су се састали у Љорет де Мару, словеначки кавчани нису знали да је њихов скупоцени товар већ дан раније запењен и да узалуд договарају ко ће га и куда возити даље од луке.

“Превоз 800 килограма кокаина није извршен, јер је Владислав Фунштајн, са члановима посаде, на Атлантику, у територијалним водама Португала, југозападно од Азорских оства, ухапшен због шверца 799,59 килограма кокаина, на једрлици ‘Сеасцопе’. Утврђено је да је састанак у Љорет де Мару организован након хапшења, али осумњичени у то вријеме још нису знали за хапшење извршено 24. августа 2019. године, на удаљености неколико дана пловидбе од обале”, пише у кривичној пријави.

Ипак, након тога, криминални клан изабрао је опцију да плаћа неутврђени износ Фунштајну, како би тај држављанин Србије ћутао пред истражитељима о томе за кога је шверцовао 800 килограма кокаина.

То произилази из записника полиције Словеније, сачињеног 27. маја 2020. године, у којем пише да је свједоку “Лука Араповић, чији је Sky надимак Дал, рекао да организација под вођством Филипа Врзића, плаћа Владиславу Фунштајну ћутање о шверцу кокаина”.

Тренер врбовао за клан

Инспектори Сектора криминалистичке полиције, Полицијске управе Љубљана су 2018. и 2019. године, током провођења тајних истражних мјера против Кадивеца и других осумњичених, утврдили и да је персонални фитнес тренер тог Словенца врбовао људе за клан.

“Урош Југ, лични кондициони тренер Кадивеца, питао је прикривеног иследника има ли особу од поверења, која је поморац или скипер, додајући да његов пријатељ из Домжала, који се тренутно налази у Шпанији (Кадивец), тражи особу која би превозила дрогу из Перуа или Панаме у Шпанију. Рекао му је и да тај његов двадесетосмогодишњи пријатељ има изврсне комбинације у послу са дрогом и да је сигурно најбољи у Европи”, пише у пријави.

Истражитељи објашњавају да је криминална група под вођством Кадивеца и Врзића, у ствари, након тога ангажовала Фунштајна:

“Који је, са члановима посаде, требао прошверцовати дрогу из Јужне Америке до Шпаније, али је ухапшен 24. августа 2019. године”.

Њихову сумњу, уз изјаву свједока који је признао кривицу и све испричао инспекторима, појачава и разговор између Југа и прикривеног исљедника, али и изјава Араповића да Кладивец и Врзић плаћају Фунштајну да их не ода.

Принцип на кокаину

Неколико дана након запљене 800 килограма кокаина на једрилици којом је управљао србијански држављанина, у Београду су ухапшени Мирко и Драган Ђанковић из Шида, осумњичени да су учествовали у том шверцу. Ухапшен је и Борислав Истијановић.

Медији су тада преносили да је на појединим паковањима кокаина, који су били сакривени у специјално направљеним шупљинама једрилице, била слика Гаврила Принципа.

Недуго након хапшења, поједини медији писали су да је Владислав Фунштајн из Ердевика “мозак” операције.

Њему, оцу и сину Ђанковић и Истијановићу суди се у Београду, али се рочиште месецима одгађало.

Према оптужници, Ђанковићи и Истијановић су Фунштајну и другим члановима групе уплаћивали новац коришћен за шверц кокаина.

Сва тројица су негирала кривицу, тврдећи да са шверцом немају везе и да су новац слали јер их је Фунштајн замолио.

Акција у Словенији

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију кавачког криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

На списку више десетина осумњичених чланова тог клана доминирају држављани Словеније, а пријавом су обухваћени и држављани Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Подгоричанин Милан Вујотић (39), Лавитесе, четврти је на листи осумњичених, а тамошње власти терете га да се 2018. године са Филипом Врзићем (36) договорио да се у Словенији оснује подружница квачког клана, као и да им је набављао дрогу, коју су ови даље растурали широм Европе.

У документу у које “Вијести” имају увид, пише да их је Вујотић у децембру 2018. године први пут снабдјео кокаином, а да је ту испоруку, која је из шпанског љетовалишта Љорет дел Мар стигла у Словенију, надгледао шеф те групе Филип Врзић, звани Друг и 10НО.

Објашњено је да је након тога налоге за даљи транспорт давао Клемен Кадивец.

Словеначка полиција објашњава да је прикупила доказе против припадника те криминалне групе класичним радом, али и прикривеним истражним методама, међу којима је била и тајна операција трговине дроге.

Међу многобројним доказима наводно су и средства за паковање и бројање новца, снимци са надзорних камера, одузети мобилни телефони у којима су чланови криминалне групе оставили мноштво доказа, као и ДНК са свих одузетих предмета.

Словеначка полиција у тој истрази сарађивала је са колегама из Норвешке, Немачке, Италије, Шпаније, Хрватске, Србије, Аустрије и Холандије.

Према списима, специјални тужиоци сумњиче Клемена Кадивеца, Луку Араповића, Дрејца Ковача, Блажа Кадивеца, Данијела Мишљеновића, Уроша Инглића, Игора Поповића, Стојана Бабића, Срђана Петровића, Елвиса Коленовића, Ненада Табаковића, Далибора Кожула, Данка Вукојевића, Жељка Хркаловића, Алена Бајца и Милоша Јоксимовића да су са Филипом Врзићем, Дарком Невзатовићем, Марком Шкребецом, Вујотићем, Слађаном Петровићем, Милошем Миљковићем, Мариом Будимиром, Славком Тешићем, Раденком Вученовићем, Марком Плавшићем, Радославом Тепавцем, Марком Стефановићем, Стефаном Стојановићем, Василијем Алексићем, Костом Табаковићем, Јосипом Скоком, Ником Шкребец, Хрвојем Крстановићем, Давидом Филипом Брзовићем и непознатим особама чији су надимци на апликацији “Sky” - Ноториус Биг, *****, Мајстор, Home или Lusy, Јоргић, Трипле XXX, Wolfi, Матан, Мр. Нице, Rocky new Тесла, Бале new, Луцбек, Бари, Лион new, Зио ИИ, Цорсцо, Јаре, Гонзалес, Болт, Центурион”... шверцовали дрогу, оружје и преносили прљав новац из Шпаније у Србију.

Ту криминалну групу сумњиче за шверц најмање 790 килограма кокаина, 2,249 килограма конопље, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, 30 литара амфетамин базе, и кријумчарење више милиона еура зарађених продајом дроге.