Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАР ОПЕТ?" Језива подударност - крвави пир на само 25 км од места где је Урош починио масакр: Да убице не виде светлост дана, то им је најмања казна

08.05.2023. 08:21
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velika Ivanča
Велика Иванча / Извор: Фото: Youtube/TVStudioB/Twitter/RobertRobi/Društvene мреже

За разлику од Косте и Уроша Блажића, убица из Велике Иванче након стравичног злочина извршио је самоубиство, те никада није спроведен пред лице правде.

- Мени је све ово тешко пало. Када сам чула шта се догодило само сам помислила: Зар опет? Шта је ово? Зашто? Све ми се враћа оно кроз шта сам пролазила. Сваки покрет руке ме је подсетио на онај злочин у Иванчи, када је убијена моја сестра... - започиње своју потресну исповест за "Блиц" Бојана Маринковић Милутиновић сестра Јоване Деспотовић (21) која је убијена у пре тачно 10 година у масакру у Великој Иванчи код Младеновца, када је Љубиша Богдановић (60) у крвавом походу убио чак 13 рођака и комшија!

Трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" и у селима Мало Орашје догодиле непуних месец дана од 10 годишњице стравичног масовног убиства у Великој Иванчи када је Љубиша Богдановић (60) 9. априла 2013. године, након што је убио сина Бранка (42) и мајку Добрилу (83), а жену Јаворку ранио, кренуо по комшилуку у крвави пир у којем је угасио 13 живота - убио је шест мушкараца, шест жена и двогодишњег дечака.

ОВО НИЈЕ ЈЕДИНИ КРВАВИ ПИР У МЛАДЕНОВЦУ Љубиша је пре десет година убио 13 особа - од тада ништа више није било исто

ОВО НИЈЕ ЈЕДИНИ КРВАВИ ПИР У МЛАДЕНОВЦУ Љубиша је пре десет година убио 13 особа - од тада ништа више није било исто

ПОСЕБНО УЗНЕМИРУЈУЋИ ДЕТАЉИ Већина њих зна своје жртве, ово је главни знак за узбуну - кључне карактеристике масовних убица

ПОСЕБНО УЗНЕМИРУЈУЋИ ДЕТАЉИ Већина њих зна своје жртве, ово је главни знак за узбуну - кључне карактеристике масовних убица

НАЈБОЉИ ДРУГ МУ УГАСИО СНОВЕ: Једини дечак ког је Коста убио у масакру освајао медаље и низао успехе

НАЈБОЉИ ДРУГ МУ УГАСИО СНОВЕ: Једини дечак ког је Коста убио у масакру освајао медаље и низао успехе

У свега три породице тада нико није ни повређен, док су Александар Стекић (35) и његов отац Радоје остали без две најбитније жене у породици - убијене су Александрова мајка Драгана (50) и бака Даница (78).

Јована Деспотовић (21) пријавила је полицији Љубишу који ју је неколико секунди касније убио док је у рукама држала синчића Давида (2), а да није било не, комшије причају, вероватно би помахнитали човек и остале комшије убио.

Подсећање на личну трагедију

Тачно 24 дана од десете годишњице ове трагедије Коста К. (13) убио је осморо својих вршњака и чувара школе "Владислав Рибникар" у Београду. Дан касније, Урош Блажић убио је осморо младих које није познавао на само 25 километара од места где је Љубиша Богдановић убио 13 особа. За разлику од Косте и Уроша Блажића, убица из Велике Иванче након стравичног злочина извршио је самоубиство, те никада није спроведен пред лице правде.

Uroš Blažić, Kosta Kecmanović
Урош Блажић, Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Приватна архива

Ове трагедије подсетиле су сестру Јоване Деспотовић, Бојану на њену личну трагедију, када је остала без сестре, сестрића, зета...

- Када се десе такве трагедије, скамениш се и останеш нем... Бацих поглед на ТВ када се све издешавало, гледам министре док саопштавају жртве и све ми се враћа оно кроз шта сам пролазила... Сваки покрет руке ме је подсетио на онај злочин у Иванчи док су објашњавали како су монструми убијали недужну децу... - у шоку је саговорница.

Како каже, нека Бог да снаге породицама настрадалих да некако преживе толику бол.

- Јадна деца, јадни ти људи који су то доживели и остали без својих. Не може се описати колико им је тешко...Нека им Бог да снаге да преживе некако толику бол...Њима децу нико не може вратити, знам, али само се искрено надам да ће држава реаговати и оставити што мање оружја у овој земљи и да убице неће видети светлост дана никада. И то им је мала и блага казна - поручује саговорница.

Масакр у Веикој Иванчи

Свој крвави поход Љубиша је започео у рођеној кући, убивши хицима из пиштоља сина Бранка (42) и мајку Добрилу (83), док је супругу Јаворку (76) ранио. Потом је кренуо по комшијским кућама, а у домаћинству Деспотовића, који су му били прве комшије, хладнокрвно је ликвидирао супружнике Михаила (67) и Милену (61), али и њиховог сина Горана (24), снају Јовану (21) и унука Давида (2).

- Дечака је изрешетао у мајчином наручју, три метка је испалио - рекла је раније мештанка.

Богдановић је затим усмртио и Драгану Стекић (50), њену свекрву Даницу (78), као и брачни пар Мијаиловић, Велимира (68) и Олгу (69). Смрт нису избегли ни Љубинка Јешић (64) и њен син Милош (48). Након злочина Љубиша се убио.

Јаворка Богдановић, Љубишина супруга раније је испричала да се сећа масакра.

- Упалио је светло у нашој соби и рекао: "Баки, дошао је крај нашим мукама и нашим животима". Збуњено сам га погледала, није личио на себе. У руци је имао пиштољ и пуцао је у мене - рекла је она месец дана након злочина.

Мотив покоља никад није откривен, а рођаци убијених убеђени су да Јаворка једина зна истину.

}